Çiftçinin ürettiği enflasyon oranında  değerlenmedi
Manşet Haber 30.12.2014 00:25:15 0

Çiftçinin ürettiği enflasyon oranında değerlenmedi

Çiftçinin ürettiği enflasyon oranında değerlenmedi

bayraktar_tzob_baskani (2)Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayda ve dolayısıyla un ve ekmekte, üretim düşüşü ve Rusya’dan yapılan ithalata bağlı bir fiyat artışı beklemediklerini açıkladı. Bayraktar, “Halkımızın telaşlanmasına gerek yoktur. 2015 yılı buğday açısından çok sıkıntılı geçmeyecek” dedi.                          

Tarımda 2014 yılını değerlendiren Bayraktar’ın basın toplantısında öne çıkan açıklamalarından satır başları şöyle:

“Buğdayda ve dolayısıyla un ve ekmekte, üretim düşüşü ve Rusya’dan yapılan ithalata bağlı bir fiyat artışı beklemiyoruz. Halkımızın telaşlanmasına gerek yoktur. 2015 yılı buğday açısından çok sıkıntılı geçmeyecek”

“Kırmızı ette ithalata gerek yok. İthalat lobilerine buradan sesleniyorum. Boşuna heveslenmesinler. Kırmızı et üretimi önümüzdeki yıllarda da artarak devam edecektir”

“Tarım sektörü, 2013-2014 sezonunu maalesef parlak geçirmedi. Doğal afetler yaşandı. Kayısı, fındık, elma, buğday, arpa gibi birçok üründe, üretim düşüşleri görüldü. Buna karşın kanatlı sektörü başta olmak üzere, hayvansal üretimdeki hızlı gelişmenin sürdü. Kanatlı sektörü pek etkilenmedi”

“Çiftçimizin ürettiği mallar enflasyon oranında değerlenmemiştir”

“Gübre, mazot ve elektrik gibi girdilerde vergi yükü çok fazla. Bu yük hafifletilmeli”

“Tarım, işsizliği, toplamda 2,2 puan geriletmiştir. Tarım sayesinde işsizlik yüzde 10,5’e inmiştir”

“Rusya, bize yönlenmiş görünüyor. Bazı ürünlerini tarım ürünleri de dahil olmak üzere bizden temin etmek zorunda. Biz özellikle kanatlı sektörü için bunu avantaja çevirmek istiyoruz. Kanatlı sektörümüz, yumurta sektörümüz bu ihracata şuan hazır gibi görünüyor”

“İçerideki arz ve talep dengesini gözeterek ihracat yapmak durumundayız. Eğer yapacağımız ihracat içeride fiyatları yükseltecekse ve ülkemizin gıda güvencesini tehdit edecekse o ürünlerde ihracat yapma şansımızın olmadığını biliyoruz”

“Bizdeki fiyat artışları, enflasyonunun altında. Üretici bunu para kazanmadan üretiyor. Ama buna karşılık tüketici 4-5 kat pahalı yiyor.  Bu üretim açısından da sürdürülebilir bir durum değil”

“Tüketicilerin de bunu kaldırabilmesi mümkün değil. Sonuçta sağlıklı beslenmenin de önüne geçen bir unsur. Bu makasın bir şekilde kapatılması, aracıların devre dışı kalması lazım”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

28.8° / 22.1°