Cilt Kanserinde Akıllı İlaç Dönemi

27.01.2016 10:24:32

Cilt Kanserinde Akıllı İlaç Dönemi

Çağın korkulu rüyası kansere karşı tedavi yöntemlerinde umut veren yöntemler geliştiriliyor. Onlardan biri de, cilt kanserinin bir türü olan melanom tedavisinde yaşanıyor. Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Abalı, son yılarda melanom kanserine karşı daha gelişkin ve tamamıyla hedefe yönelik, bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçların kullanılmaya başlandığını belirterek “Bu ilaçlar sayesinde kişinin hastalığını daha uzun süre kontrol altında tutmak ve geriletmek mümkün oluyor” diyor. Prof. Dr. Hüseyin Abalı, melanom kanseri tedavisinde son gelişmeleri anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

Cilt kanseri kötü huylu hastalıklar arasında en sık görüleni. Son yıllarda 40 yaş üzeri kişilerde tüm cilt kanserlerinin görülme sıklığı yüzde 30’a yükselirken, sıklıkla güneşe maruz kalma, ağır metaller ve sigara derken genç yaşlarda da kapıyı çalabiliyor. Acıbadem Adana Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Abalı,  normalde vücudumuzda her gün kanser hücreleri oluştuğunu belirterek “Vücudumuzu sürekli denetleyerek tarayan bağışıklık sistemimiz bu kanser hücrelerini bulup yakalamakta ve yok etmektedir. Ancak bağışıklık sistemimiz zayıfladığında kanser hücreleri bu kontrol sisteminden kaçabilmektedir. Diğer taraftan kanser hücrelerini çok akıllı hücreler olarak da değerlendirebiliriz. Yani söz konusu kanser hücreleri bağışıklık sistemini uyuşturarak kontrol sisteminden kaçma yollarını kendileri de yaratabilmektedirler. Melanom hücreleri bir takım maddeler salgılayarak ya da çok yakındaki bağışıklık sistemi hücrelerini etkisizleştirerek vücudun kontrol sisteminden kaçabiliyorlar” diyor.
Kansere karşı yeni savaşçı: İmmünoterapi

Kanser hücrelerinin bağışıklık sistemini adeta uyku ilacı verir gibi uyuşturduklarını belirten Prof. Dr. Hüseyin Abalı, buna karşın bilim insanlarının uzun yıllardır yaptığı çalışmalarda umut veren gelişmeler yaşandığını vurguluyor. Son yıllarda hizmete giren ilaçlarla bu uyuşturmanın ortadan kaldırılabildiğini söyleyen Prof. Dr. Hüseyin Abalı, “Bilim insanları kanser hücrelerine karşı doğal immün reaksiyonunu artırmaya çalışıyor. Bu metodun uygulandığı tedavi yöntemine immünoterapi deniliyor. Örneğin bu ilaçlar bağışıklık sistemi hücrelerinde adeta kahve etkisi yaratıyor ve hücrelerin kendilerine gelmesini sağlıyor, sonra da kanser hücrelerinin yok edilmesine yardımcı oluyor. Bu ilaçlar sayesinde kişinin hastalığını daha uzun süre kontrol altında tutmak ve geriletmek mümkün oluyor” diyor.
Erken teşhis hayat kurtarıyor

Cilt kanserinde erken tanı ve tedavinin son derece önemli olduğunu, hastanın yaşam süresini ve yaşam kalitesini artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Abalı, melanomun ileri evrede tespit edildiğinde tedavisinin daha zor olduğunu söylüyor. Geçmişte tek seçeneğin kemoterapi olduğunu ancak yapılan çalışmalarla bağışıklık sistemi üzerinde uygulanan tedavilerin bu hastalıkta işe yaradığının ortaya çıktığını belirten Prof. Dr. Hüseyin Abalı “Son yıllarda gelişkin ve daha hedefe yönelik, bağışıklık sistemini güçlendirici ilaçlar kullanılmaya başlandı” diyor.
Güneşe dikkat!
Cilt kanserine bağlı ölümlerin çoğu melanom kanseri nedeniyle meydana gelirken, bu kanser türünün en önemli tedavisi hastalığın henüz gelişmeden önlenmesi. Bunun için güneşten bilinçli bir şekilde yararlanılması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hüseyin Abalı “Yazın 10:00-16:00 saatleri arasında güneşlenmek yüksek risk faktörü. Bu saatler arasında doğrudan güneş ışınlarına maruz kalmamaya çalışın. Güneşe çıkarken de cilde en az 30 koruma faktörü içeren güneş kremlerinden sürülmeli ve güneş ışınlarını içeri geçirmeyecek kadar kalın kıyafetler giyilmeli” diyor.



1

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

2

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

3

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

4

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

5

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR