Tarih: 18.04.2013 15:29
Cinsiyet ayrımcılığına karşıyız
TMMOB Adana İl Kadın Komisyonu tarafından yapılan 3.yerel “Kadın Kurultayı” ında ülkemizde kadının durumu tartışıldı.
Ziraat Mühendisleri Odası’nda yapılan “Kadın Kurultayı”nın açılışını TMMOB Adana İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri İnşaat Mühendisi Nazım Biçer yaptı. Biçer, burada oluşacak görüş, düşünce ve önerilerin TMMOB Kadın Kurultayı’nın önünü açacak ve yönünü belirleyeceğine inandığını belirterek, egemen sınıfın çıkarlarına hizmet eden cinsiyet ayrımcılığı sorunu çözülmeden özgür ve eşit bir toplumun oluşmasının mümkün olmadığına inandığını söyledi.
Divan Başkanlığını Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç. Dr. Işıl Var’ın yaptı Yerel Kadın kurultayında,
Türkiye’de kadının durumu ele alındı. Gıda Mühendisi Begüm Gökkaya “Tarihsel gelişim sürecinden kadın haklarını”, Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi’nden Emine Kekilli “Ülkemizde uygulanan kadın politikalarının, gelişim/değişim/dönüşümü”nü, Mimarlar Odası’ndan Songül Yürek Türkmen “ Kadına Yönelik şiddet; nedenleri ve sonuçları”, Harita Mühendisleri Odası’ndan Filiz Mersin “Toplumsal cinsiyet rolleri arasında Türkiye’de kadın emeği”ni anlattı. Makina Mühendisleri Odası’ndan Berrin Ataşer “
TMMOB’de kadın Örgütlülüğü”nde “Türkiye’de kadın politikaları-gericilik ve piyasacılık sarmalında kadınlar”, Ziraat Mühendisleri Odası’ndan Ayten Dolançay “Örgütlenme ve mücadele olanakları” konulu birer sunum yaptı.
Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Nuşin Uncu TMMOB Adana İl Kadın Komisyonu adına yaptığı konuşmasında, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB)’nin demokrasi, barış, özgürlük gibi evrensel değerlerin geliştirilmesi kamu ve toplum yararına çabaları ile hukukun ve demokrasinin gerçekleştirilmesinin güvencesi olduğunu belirterek, meslektaşının çıkarlarını ülkesinin ve kamunun çıkarlarından ayrı görmediğini, TMMOB’nin yaklaşık yüzde 20’sini Kadın Mimar, Mühendis ve Şehir Plancılarının oluşturduğunu söyledi. Uncu,“Ülkemizde, kadın hala istenilen oranda toplumsal hayatta yerini alamamıştır. Çalışma ortamları, kadının aile içindeki konumu, şiddet, eksik veya yanlış yasal düzenlemeler kadının toplumdaki gücünü ve temsiliyetini yetersiz kılmaktadır. Kadın kendisine biçilen anne ve ev kadını rollerini mevcut olumsuzluklar karşısında olması gerekenden daha yoğun bir şekilde benimsemekte ve toplumda geri planda kalmaktadır. “ dedi.
Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Doç.Dr. Işıl Var da konuşmasında,TMMOB’li kadınların sadece meslektaşlarıyla değil toplumun tümüyle bu sorunları ele aldığına dikkat çekti,” Amacımız, tüm kadın üyelerimizin bu süreçte aktif olarak yer almalarını sağlamak ve yapılan yerel kurultayların sonucunda Ankara'da düzenlenecek olan 3. Kadın Kurultayına yoğun bir katılım gerçekleştirmek ve bu yolla önemli kararların alınmasının zeminini oluşturmaktır. TMMOB'nin kadın üyelerinin, cinsiyetleri nedeniyle erkek meslektaşlarından farklı olarak yaşadığı özgül sorunları mevcuttur. Erkek egemen bir meslek olarak görülen mühendislik ve mimarlık mesleğinin icrasında geleneksel önyargı ve düşünme biçiminden kaynaklı, bir çok kadın arkadaşımız iş hayatında, yasal ve pratik engellemelerle karşılaşmakta ve iş bulma güçlüğü çekmektedir. “şeklinde konuştu.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —