Tarih: 05.05.2016 20:52

Çocuklar Ekranlarda Önünde Vakit Geçirmemeli

Facebook Twitter Linked-in

Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Öğretmenliği ABD öğretim üyelerinden Prof. Dr. Gelengül Haktanır, “0 – 8 Yaş Arası Çocuklar Ne Olursa Olsun Ekranlı Aletlerin Önünde Vakit Geçirmemeli.”uyarısında bulundu.

ÇÜ Akif Kansu Toplantı Salonu’nda yapılan konferansta, henüz oluşum aşamasındaki “Çocuk Çalışmaları Kulübü”nü öğrencileriyle birlikte kuran Öğr. Gör. Dr. Şule Erden ve Kulüp Başkanı Türkan İci birer konuşma yaptı.okul_konferans (2)

“Renklerin Okula Yolcuğu” konferansında konuşan Prof. Dr. Haktanır, yıllardır başkanlığını yaptığı Türkiye Okul Öncesi Eğitimini Geliştirme Derneği’ni tanıtarak gönüllü kuruluşlarda çalışmanın müthiş bir şey olduğunu ifade etti. 0 – 8 yaş erken çocukluk döneminde çocukların ne olursa olsun ekranlı aletlerin önünde vakit geçirmeleri yerine yürümesinin, koşmasının, oynamasının gerekliliğini ve bunların da çoğunlukla açık havada yapılması gerektiğinin önemine değinen Haktanır, 2013 yılında değiştirilen Okul Öncesi Eğitim Programı’nı fotoğraflarla ve uygulanmış örneklerle anlattı. Prof. Dr. Haktanır, uygulamalar için de yaratıcı birçok örnek verdi. Prof. Dr. Haktanır yaptığı sunumla günlük akışta bulunan güne başlama, oyun, etkinlik, günü değerlendirme ve genel değerlendirme zamanlarını anlatırken aslında öğretmenlerin yapmaları gerekenlerin temeline gerçekten çocuğu aldıklarında mükemmel deneyimlerin ortaya çıkacağının anlaşılmasını sağladı. Prof. Dr. Haktanır, “Çocukların ilgi ve ihtiyaçlarına yönelik program oluşturabilmek için öğretmen, güne başlama zamanındaki sohbetleri not alarak sonraki günlerde bu notlarını rotasına yardımcı olacak şekilde kullanabilir.” dedi ve öğrencilere eski bilgilere olan dirençlerini kırarak yeniliğe açık olmaları gerektiğini kaydetti.sule_erden

“Yüzde 60’ı Açık Havada Geçmeli.”

Çocukların çoğunlukla oturmak yerine daha sık açık havaya çıkmasının yararlarına da değinen Prof. Dr. Haktanır, “Çocuğun gününün en az %60’ı açık havada geçmeli.” dedi.

Sınıflarda olduğu gibi bahçede de öğrenme merkezleri oluşturabileceğinden söz eden Prof. Dr. Gelengül Haktanır, etkinlikler yaparak ve yaşayarak yapılmasını gerektiğini, etkinliklerde kullanılan çalışma sayfalarının ise etkinlik sonunda kullanılabileceğini belirtti. Haktanır, kuralların çocukları gözleyerek oluşturulmasının daha doğru olacağına, çocukların sınırlar içinde özgür olmak ve hepimiz gibi varsayılmak, saygı duyulmak istediklerini de sözlerine ekledi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —