Tarih: 18.05.2024 16:00

ÇOCUKLARDA OBEZİTE NEDEN ARTTI?

Facebook Twitter Linked-in

 Obezitenin, tip 2 diyabet, kardiyovasküler, hipertansiyon gibi hastalıkların görülme sıklığını arttıran bir faktör olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Elif Bilgin Baş, şöyle dedi:

“ Çocuklarda obezitenin temel nedenleri beslenmede yapılan hatalar sonucu aşırı kalori alımı ve yetersiz fiziksel aktivitedir.

Çocukların karbonhidrat ve yağdan zengin olan besin tüketimlerinin artması sonucu obezite riski de artış göstermektedir. Enerjisi yüksek yiyecek tüketiminin artması, fiziksle aktivitenin azalması, zararlı besinlere olan ulaşımın kolaylaşmasıyla birlikte obezite görülme sıklığı artışa geçmiştir. Okul kantinlerinin sağlıklı yiyecek konusunda yetersiz kalması bu durumu oldukça kötü etkilemektedir. Aynı zamanda genetik yatkınlık, hormonel hastalıklar ve bazı ilaç tedavileri de aşırı kilo veya obeziteye sebep olabilmektedir.

Günümüzde küçük çocukların televizyon izleme süreleri, bilgisayar kullanımı ve tablet başında geçirdikleri süre oldukça fazladır. Bu sebeple çocuklar yeteri kadar hareket etmez, fiziksel aktivitede bulunamaz. Bu da aşırı kilolu veya obez olma ihtimalini arttıran faktörlerdendir.

Genetik yatkınlık, aile bireylerinin yeme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeyleri de çocukların kilo problemleriyle ilişkilidir. Anne veya babadan birinin veya ikisinin kilolu olma durumu çocukta da riski arttıran faktörlerdendir.

Çocukluk çağında görülen obezite ortopedik sorunları, kemik ve eklem sorunları, nefes darlığı, uyku problemleri, karaciğer hastalıkları gibi sağlık problemlerine sebep olabilir. Aynı zamanda kardiyovasküler risk faktörlerini tetikleyerek ilerleyen yaşlarda görülebilecek olan kalp hastalığı, kalp yetmezliği ve inme gibi problemlere yol açabilmektedir. Obezitenin sonucu olarak bozulmuş glukoz toleransı, insülin direnci ve tip 2 diyabet riskinde artış görülebilmektedir.”




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —