SİYASET 26.08.2024 12:19:00 0

"ÇOK ULUSLU ŞİRKETLERE ARAZİLERİ PEŞKEŞ Mİ ÇEKECEKSİNİZ?"

Ayhan Barut'tan AKP iktidarına peşkeş tepkisi,"Çiftçi ürettiğinden kazansa zaten tarlasını boş bırakmaz. Çiftçinin malına çökemezsiniz"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçilere ait arazilerin iki yıl üst üste işlenmemesi gerekçesiyle kiraya verilmesini düzenleyen yönetmelik değişikliğine sert sözlerle tepki gösterdi. Üretim maliyetleri altında ezilen ve ürünü para etmeyen çiftçilerle ilgili AKP iktidarının art niyetli bir senaryo uyguladığını aktaran Barut, "Borç batağına batan, ürettiğinden kazanamayan, maliyetler artarken ürünü para etmeyen çiftçilerin malına çökmek istiyorlar. AKP'nin amacı, üretim yapamayan çiftçinin malını çok uluslu şirketlere peşkeş çekmek mi?" dedi.  
Bundan bir süre önce TBMM'de tarım alanlarıyla ilgili bir yasal düzenleme yapıldığını hatırlatan Ayhan Barut, "Bununla alakalı olarak işlenmeyen tarım arazilerinin tarımsal amaçlı kiraya verilmesiyle ilgili yönetmelik yayınlandı. Bu yönetmelik iyi niyetli değildir, art niyetlidir. Çünkü bir senaryo hazırlanıyor, bu senaryo da adım adım uygulanıyor. Çiftçi üretemez hale geldi. Üretemeyen çiftçiler üretimi ve tarımı terk ediyor. Bunu bilinçli bir şekilde tekrarlayan iktidar nedeniyle, üretim yapamayan çiftçiler artık tarım yapamadığı için tümüyle üretim alanlarını terk etmiş olacak" diye konuştu.  
"BU SENARYOYA 'HAYIR' DİYORUZ"
AKP iktidarının yönetmelik değişikliğiyle, iki yıl üst üste tarımsal alanları boş bırakan çiftçilerin topraklarını, tarlalarını kiraya vermeye çalıştığını bildiren Barut, şunları kaydetti:
"Desteklenmeyen ve ürünü para etmeyen çiftçi tarlasını boş bırakmak zorunda kalıyor. AKP iktidarı döneminde 2 milyon 800 bin olan çiftçi sayısı 700 bin azalarak 2 milyon 100 bine düştü. Yani 700 bin çiftçi tarım alanlarını terk etti, çiftçiliği bıraktı. Bu dönem bu sayı daha da artıyor. Önümüzdeki yıllarda üretim yapacak çiftçi bulunamayacak. Buradan AKP iktidarına soruyoruz; Bu kanunu çıkarmaktaki amacınız, üretim yapamayan çiftçinin malını çok uluslu şirketlere peşkeş çekmek mi? Ya da büyük tohum şirketlerine peşkeş çekmek mi? Bu kanun ve yönetmelikle adeta çiftçinin malına çöktünüz. Eğer siz tarımsal üretimi yaptırabilseydiniz, çiftçiyi yeteri kadar destekleseydiniz, çiftçi de ürettiğinden kazanabilseydi, ekim alanlarını terk etmeyecekti. AKP eliyle bilinçli olarak uygulanan bu senaryoya 'Hayır' diyoruz. Çiftçiyi desteklemeye davet ediyoruz. Hukuka aykırı bu yasa ve yönetmeliği de reddediyoruz. Çiftçinin malına çökemezsiniz!


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

35.5° / 23.5°