Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) eğitime her alanda destek vermeye devam ediyor. Çukurova Üniversitesi Mimarlık Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü ile Milli Eğitim Bakanlığı arasında önemli bir protokole imza atıldı. Çukurova Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Adana’daki eğitim binalarının ve eklentilerinin depreme karşı dayanıklılığının tespit edilmesi ve gerekli görülürse güçlendirilmesi konusunda protokol imzaladı.
Protokol İmzalandıAnkara’da Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Başkanlığı’nda gerçekleştirilen protokol törenine Çukurova Üniversitesi adına Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, İnşaat Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay ve Prof. Dr. Kamil Tanrıkulu katıldı. Çukurova Üniversitesi ve Milli Eğitim Bakanlığı arasında Adana’daki eğitim binaları ve eklentilerinin deprem tahkikinin yapılması ve gerekli ise güçlendirme projelerinin hazırlanması protokolünü Çukurova Üniversitesi adına Dekan Prof. Dr. Mesut Başıbüyük, Milli Eğitim Bakanlığı adına Milli Eğitim Bakanlığı İnşaat Emlak Dairesi Başkanı Özcan Duman imzaladı.
5 Üniversite İle ProtokolTürkiye’den sadece beş üniversite ile protokol çalışması yapıldığını ve bunlardan birinin de Çukurova Üniversitesi olduğunu belirten İnşaat Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay önemli bir projeye imza atıklarını söyledi.
Prof. Dr. Çağatay eğitim ve tanıtım olarak Çukurova Üniversitesine faydalı bir çalışma olacağını belirterek, şunları kaydetti;
“Protokol konusu olan eğitim binalarının betonarme binalar olup, deprem bölgelerinde yapılacak yapılar hakkındaki yönetmelik 2007’ye göre bina taşıyıcı sistemlerinin genel ilkelerinden birinin bir bütün olarak deprem yüklerini taşıyan bina taşıyıcı sisteminde ve aynı zamanda taşıyıcı sistemi oluşturan elemanların her birinde, deprem yüklerinin temel zeminine kadar sürekli bir şekilde ve güvenli olarak aktarılmasını sağlayacak yeterlikte rijitlik, kararlılık ve dayanım bulunması gerektir. Bu protokol ile yapılacak olan çalışmayla Adana’daki eğitim binaları buna göre değerlendirilecek. Yönetmeliğe göre gerekiyorsa güçlendirilecek. Özellikle son yıllarda olan depremler ve yapıların performansları da düşünüldüğünde bu çalışmanın önemi daha da net anlaşılır olacak. Böylece eğitim binalarımız yetersiz ise güvenilir yapılar haline getirilecek. Bu durum okullarda okuyan öğrenci, öğretmen ve aileleri mutlu edecek. Dolayısıyla önemli bir ihtiyaç da giderilecek. “