Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, bir zamanlar sadece Adana ve Çukurova Bölgesi'nin değil Türkiye'nin en önemli kuruluşlarından birisi olan Çukobirlik'in devlet desteğiyle yeniden ayağa kaldırılması için bir kez daha iktidara çağrı yaptı. Çok önemli mimari yapı konumundaki Çukobirlik Genel Müdürlük binasının devrinden yerine lojman yapma girişimlerine kadar her şeyin kent, bölge ve ülke adına olumsuz gelişmeler olduğunu bildiren Barut, "İktidar harekete geçsin, Çukobirlik yeniden ayağa kaldırılsın" dedi.
Büyük bir ekonomik ve siyasi krizle boğuşan Türkiye'de tarım ve çiftçilerin adeta can çekiştiğini aktaran Ayhan Barut, "Üreticilerimiz artan maliyetler, yükselen faizlerin yanı sıra ürünlerinin para etmemesi nedeniyle de büyük bir mağduriyet yaşıyor. Bir zamanlar Ortadoğu ve Balkanların en büyük entegre tesisi olan, ülkemiz tarımına büyük katkı koyup yön veren, üreticilerimizin temel dayanağı olan Çukobirlik'in devlet desteğiyle tam olarak yeniden ayağa kaldırılması gerekiyor.Bizler üreticilerimizin de talepleri doğrultusunda Çukobirlik'in tarıma daha çok destek vermesi, üretim ve akılcı yönetim anlayışıyla yeniden hayat bulması için çalışıyoruz. Çünkü ülkemizin, çiftçilerimizin üretmesini, ürettiğinden kazanmasını, dışa bağımlılıktan kurtulunmasını istiyoruz" diye konuştu.
1940’TA 275 ORTAKLA KURULDU

Çukobirlik'in geçmişini anımsatıp öneminden söz eden Ayhan Barut, konuşmasını şöyle sürdürdü;
"Çukobirlik, 15 Ekim 1940 tarihinde 2834 sayılı Tarım Satış Kooperatifleri Yasası'na göre Adana, Ceyhan ve Tarsus Tarım Satış Kooperatifleri'nin bir araya gelerek 275 ortakla oluşturdukları bir Kooperatifler Birliği'dir. Kuruluşundan sonra büyümesini sürdüren Çukobirlik, 30 Nisan 1985 tarihinde yürürlüğe giren 3186 sayılı yasaya göre yeniden yapılandı ve merkezi Mersin'de bulunan Yerfıstığı Tarım Satış Kooperatifleri Birliği ile birleştirildi. Çukobirlik Mardin ve Diyarbakır'dan Mersin'e, Adıyaman ve Kahramanmaraş'tan Hatay ve Osmaniye'ye çok sayıda il ve onlarca ilçede tesisleri ve 34 Kooperatifi ile yaklaşık 65 bin üretici ortağına hizmet verirken son dönemde hizmet verdiği üretici sayısı hızla azalmıştır. Sayısız gayrimenkulü, arsası, fabrikaları, işletmeleri ve demirbaşları, yıllar itibarıyla borçların kapatılması için ya borç karşılığı devredilmiş, ya satılmış, ya satılmakta ya da kiralanıp çark çevrilmeye çalışılmaktadır. Ekimden satıma kadar her aşamada üretici ortaklarına hizmet veren bu kurumun içinde bulunduğu durum yürek dağlamaktadır."
"ADIM ATILMALI"
Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin hepsinde tarımsal üretim ve çiftçilerin desteklendiğini anımsatan Barut, "Ancak ülkemizde adeta tersi yapılıyor. Çiftçilerimiz, yetersiz desteklemelere,yüksek üretim maliyetine hatta yanlış tarım politikalarına rağmen üretim yapmaya çalışmaktadırlar. Ülkemizde tarımın bitme noktasına geldiği dönemde Çukobirlik, kooperatifçilik yapmayı daha iyi koşullarda sürdürmelidir ancak Çukobirlik'in yaşadığı ekonomik kriz ve çıkmazlar, maalesef arsa, gayrimenkul, tesis, makine ve teçhizat satarak giderilmeye çalışılmaktadır. Çukobirlik'in işlevini tam anlamıyla yerine getirmesi ve tarıma daha çok destek verebilmesi için devlet eliyle adım atılması gerekmektedir" şeklinde konuştu.
"ARTIK YENİDEN AYAĞA KALKSIN"
Çukobirlik'in yaşatılması için iktidarından muhalefetine herkesin sorumluluk duygusuyla hareket etmesi gerektiğini ifade eden Barut, sözlerini şöyle tamamladı:
"Özerk bir kurum olan Çukobirlik'in ve diğer üretici birliklerinin yasal değişiklikler yapılıp eskiden olduğu gibi desteklenmesi şarttır. Çukobirlik gibi kurumlara devlet desteği nakdi olarak değil faiz oranı düşük kredi desteği sağlanarak yapılabilir. Böylelikle üreticilerin ürünlerini daha rahat alabilmesi ve ödemelerini de kolaylıkla yapabilmesi sağlanabilir. Çukobirlik'in yaşadığı sorunun çözümü için öncelikle devletin ve hükümetin harekete geçmesinin ardından, kent bileşenlerinin de ortak bir akıl etrafında buluşması gerekmektedir. Çukobirlik'in tarıma daha çok destek vermesi, üretim ve akılcı yönetim anlayışıyla yeniden hayat bulabilmesi şarttır. Çukobirlik'in ekonomik krizden çıkması, satışlar ve devirlerin durdurulması ve tüm sorun ve sıkıntılarına ilişkin gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Ülke ve kent tarımına, üreticilerimize ve ulusal ekonomimize çok ciddi katkıları bulunan Çukobirlik'in daha iyi noktalara taşınması şart. Yerine lojman yapacağı belirtilen, çok önemli bir mimari eser konumundaki Çukobirlik Genel Müdürlük binasının önceden devri de şimdi yerine yapılmak istenen şeyler de aslında bu sorunun göstergesidir. Artık tüm yaşananları ve olup bitenleri gözeterek iktidar harekete geçsin, Çukobirlik yeniden ayağa kalksın."