Tarih: 14.12.2023 13:24

ÇUKUROVA HAVALİMANI OCAKTA AÇILACAK

Facebook Twitter Linked-in

Adana-Mersin arasında yapılan Çukurova Havaalanı açılış için gün sayıyor. Çukurova Havaalanı açıldığında, Adana’daki Şakirpaşa Havaalanı konusundaki spekülasyonlar da devam ediyor.

Ekonomim Gazetesi’nin haberinde, “Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığınca hazırlanan 2024 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, ulaştırma alanında stratejik adımlar atılmaya devam edilecek.

İlk etapta yıllık 9 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak Çukurova Havalimanı'nın Ocak 2024'te hizmete açılması hedefleniyor. “ ifadelerine yer verildi.

ÇUKUROVA HAVAALANI HAKKINDA

Çukurova Havaalanı yap-işlet devret modeliyle yapıldı. Pist 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 75 metre genişliğinde. En büyük yolcu uçakları dahi iniş ve kalkış yapabilecek.

Altyapı projesi kapsamında 3 bin 500 metre uzunluğunda ve 60 metre genişliği ile beton kaplamalı paralel taksi yolu, 2 yüksek sürat taksi yolu, terminal, kargo ve özel uçaklar bölgesi apronu, 2 yer hizmetleri araç park yeri, çevre tel örgüsü, nöbetçi kulübeleri ve çevre güvenlik yolu gibi inşaatları tamamlandı.

Yıllık yolcu sayısının 9 milyona ulaşması durumunda, üçüncü etap inşaatına başlanacak.

Çukurova Havaalanı birinci ve ikinci etap toplam kapalı inşaatı 189 bin metrekare, üçüncü etap için de yaklaşık 25 bin metrekare olacak şeklinde planlandı. Toplamda 214 bin 180 metrekaredir. Birinci ve ikinci etapların toplam sabit yatırım bedeli 173 milyon 865 bin avro, 3 etap dahil toplam sabit yatırım bedeli ise 196 milyon 815 bin avro.

Yap-işlet-devret modeliyle inşa edilen Çukurova Havaalanı yüklenici firma tarafından 25 yıl süreyle işletilecek.

ŞAKİRPAŞA HAVAALANI NE OLACAK?

Öte yandan, Çukurova Havaalanının hizmete açılmasıyla, Adana’daki Şakirpaşa Havaalanının geleceği de tartışılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Erdoğan, Mayıs 2023’te Adana mitinginde Şakirpaşa Havaalanının kapatılacağı iddialarıyla ilgili, 'Değerli kardeşlerim bizim için Adanalı ne derse odur, Adanalı ne derse, biz onu yaparız. Adana'yı Doğu Akdeniz'in en büyük lojistik üssü yapmakta kararlıyız. Burada yapacağımız limanla ülkemizin uluslararası taşımacılıktaki payını katlayarak, artıracağız.' dedi.


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —