Tarih: 29.01.2020 19:41
“ÇUKUROVA PAMUĞU” TESCİLLENDİ
Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, “Ticaret Borsası, Pamuğa, “Çukurova Pamuğu” Coğrafi İşareti alarak ilimize, tescilli ikinci ürünü kazandırmıştır” dedi.
ATB Meclis Başkanı Osman Bağış, ülkemizin 120 yıllık sorunu olan, hazineye ait tarım arazilerinin kiracılarına, kullanıcılarına satılması ile ilgili başvuruların 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdiğini anımsatarak bu konuda şöyle konuştu:
“Rayiç bedelin %50’si üzerinde doğrudan satış veya 5 yıla kadar taksit imkânı sağlanması çiftçilerimizi çok mutlu etmiştir. Türkiye’de en fazla hazine arazisinde tarım ile uğraşan Adanalı çiftçilerimizin mülkiyet sorununu çözüme kavuşturarak ekonomik istikrarı ve verim artışını sağlayacaktır. Satış işlemlerinin 2020 yılı içerisinde gerçekleşmesi ile çiftçilerimiz 2020 tarımsal desteklerinden faydalanacaktır. Tüm tarımsal ürünleri ekmekte sıkıntı çekmeyecektir.”
Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, bölgenin ve ülkenin potansiyelini ortaya çıkaracak ve bunu katma değere dönüştürecek, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak olan Coğrafi işaretler ile ilgili yapılacak her somut faaliyetten çok mutlu olduklarını ifade etti.
Coğrafi İşaretler konusunda her etkinliği son derece stratejik bir faaliyet olarak gördüklerinin altını çizen Başkan Bilgiç, bu konuda şunları söyledi:
“Bölgemizde genel olarak bilinen geleneksel ve yöresel ürünlerimizin, coğrafi işaret alarak ekonomik değere dönüştürdüğünde, ülke kalkınmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bu durum aslında yöresel ürünlerin birer fabrika olduğunu bizlere göstermektedir. Coğrafi işaret kapsamında, Türkiye genelinde şu ana kadar toplam 916 adet başvuru yapılmış olup bu başvuruların 470 tanesi tescillenmiştir ve yapılan başvuruların 446 tanesinde ise başvuru süreci devam etmektedir. Adana’da ise toplam 21 adet başvuru yapılmış olup bu başvurulardan 2 tanesi (Adana Kebabı ve Çukurova Pamuğu) tescillenmiş olup diğer başvurularda ise süreç devam etmektedir.
Adana Ticaret Borsası, kebaptan sonra Pamuğa, “Çukurova Pamuğu” coğrafi işareti alarak ilimize, tescilli ikinci ürünü kazandırmıştır. Ticaret Borsamız için ise bu başarı bu konuda bir ilktir. Adana maalesef bu sürece geç başladı ama umuyorum ki kısa zamanda Sn. Valimizin büyük destekleri ile kısa zamanda çok iyi bir noktaya geleceğimizi net bir şekilde görebilmekteyiz. 09.01.2020 tarihinde tescillenen “Çukurova Pamuğu” coğrafi işareti ile borsamız adını bir kez daha altın harfler ile tarihe yazmıştır. Mersin-Adana-Osmaniye İl Sınırlarını kapsayan alanlar, “Çukurova Pamuğu” için coğrafi sınır olarak belirlenmiştir. Çukurova Pamuğunun en önemli özellikleri veriminin yüksek ve erkenci olmasıdır. coğrafi konumu nedeni ile Çukurova Pamuğunun ilk hasat edilen pamuk olması da ürünün en ayırt edici özelliklerindendir. Çukurova Pamuğu renk derecesine göre 31-52 renk aralığında değişim göstermektedir.
Bölgedeki pamuk yetiştiriciliği kültürü filmlere, şiirlere, romanlara konu olmuştur. Herkes tarafından da bilindiği üzere pamuk altın koza olarak bilinir. Uluslararası festivallere isim olmuştur. Aynı zamanda pamuk yıllarca üretici ve sanayiciye gelir kapısı olmuş, büyük çapta isdihdam yaratmıştır. Bu tescil ile de daha fazla katma değer yaratacaktır. Ülkemiz yöresel ve geleneksel ürünleriyle zengin bir kültüre sahiptir. Bu değerlerin dünyaya tanıtılması, üretim alanlarının canlandırılması gerekir. Ülkenin geleceğini, öz değerlerimiz üzerine inşa etmek için hep birlikte elimizi taşın altına koymalıyız.”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —