ÇUKUROVA TEKSTİL VE HAZIR GİYİM FUARI AÇILDI
ÇUKUROVA TEKSTİL VE HAZIR GİYİM FUARI AÇILDI
TÜYAP Adana Çukurova Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı kapılarını ziyaretçilerine açtı. Adana Fuar ve Kongre Merkezi’nde 4 gün açık kalacak fuara 22 ülke katılıyor.
Tekstil ve Hazır Giyim Fuarı’na başta Almanya, Irak, Filistin, Lübnan, Hollanda, Ürdün, Umman olmak üzere 22 ülkeden 250 kişilik ticari alım heyeti geliyor. Fuar’da firmalar talep ettikleri firmalar ile özel olarak görüşme alanlarında iş bağlantıları sağlıyor. Tekstil ve hazır giyim ticaretinin kalbinin atacağı Fuar, 5-6-7 Şubat 2020 tarihlerinde 10:00 ila 18:00 saatleri arasında 8 Şubat 2020 ise 10:00 ila 17:00 saatleri arasında ziyaretçilerine kapılarını açıyor.
Vali Mahmut Demirtaş’ın katılımıyla gerçekleştirilen Çukurova Tekstil ve Hazır Giyim Fuarının açılış törenine Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Vali Yardımcısı Murat Süzen, Çukurova Kaymakamı Osman Sarı, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, oda başkanları, kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
Açılış töreni; TÜYAP Genel Müdür Yardımcısı Server Seçer, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç ve Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar tarafından yapılan konuşmaların sonrasında Vali Demirtaş’ın gerçekleştirdiği konuşmayla sürdü.
Vali Demirtaş konuşmasında; Türkiye’de tekstil ve hazır giyim sektörünün kalbinin attığı durakların başında Adana’nın geldiğini belirtip bu durumu Adana’da kurulan ilk fabrikanın bir çırçır fabrikası olmasına ve akabinde kurulan kumaş fabrikalarının da zaman içerisinde kentin tekstil sanayinde öne çıkmasını sağladığını belirtti. Adana’nın ihracatta lokomotif sektörlerinin başında tekstil ve hazır giyimin gelmesinin, geleceğe dair umutları diri tuttuğunu belirten Vali Demirtaş, ‘‘Geçtiğimiz yıl tekstil ihracatımız 314 milyon dolar olarak gerçekleşmiş; kentimiz bu rakamlarla ülke genelinde 5. Sırada yer almıştır. Hazır giyim sektöründe ise 2019 yılında 151 milyon dolar ihracat yapan Adana, bu performansla 8. sırada yer almıştır. Diğer yandan Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine göre Türkiye’nin tekstil ve hammaddeleri alanlarında 2019 ihracat rakamlarının yaklaşık 8 milyar dolar; hazır giyim ve konfeksiyon alanlarında ise yaklaşık 18 milyar dolar düzeylerinde gerçekleşmesi, her iki sektörün ülkemiz için taşıdığı önemi göstermesi açısından da fevkalade önemlidir.’’ dedi.
Adana’da tekstil ve hazır giyim sektörlerinin üretim ve istihdamdaki payını daha yukarılara çıkarmak ve kent merkezine sıkışıp kalan atölyeleri, daha modern imkânlara kavuşturmak için Tekstilkent Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi’nin kurulmasına ilişkin çalışmaları başlattıklarını kaydeden Vali Demirtaş, kent merkezinde iptidai bir biçimde üretim yapan ayakkabıcıları, mahrukatçıları, mobilyacıları, gıda toptancıları, matbaacıları ve tekstilcileri; altyapısı, sosyal donatıları ve üretime daha fazla katkı sağlayacakları sitelere en kısa sürede başlayacaklarını belirtti. ‘‘Adana’da tekstil ve hazır giyim sektörlerinin rekabet gücünün arttırılması, teknoloji düzeyinin yükseltilmesi, inovasyon çalışmalarının çoğaltılması, Ar-Ge faaliyetleri ve moda-marka çalışmaları hususlarında dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.’’ diyen Vali Demirtaş, kenti ihracat rakamlarında, üretim ve istihdam tablolarında yukarılara taşımak için çalışmalarını aralıksız sürdüreceklerini dile getirip fuar ve benzeri organizasyonlar aracılığıyla Adana’yı bu sektörlerin odağına taşıyacaklarını ifade etti.
Açılış kurdelesinin Vali Demirtaş ile kent protokolü tarafından kesilmesinin ardından fuarda bulunan stantları tek tek gezip firmaların yetkililerinden stantlarda sergilenen ürünler hakkında bilgiler alan Vali Demirtaş, fuarın Adana’ya, bölgeye ve sektöre hayırlı uğurlu olmasını temenni etti.