Tarih: 02.02.2023 05:42

ÇUKUROVA TEXPO 2023 FUARI AÇILDI

Facebook Twitter Linked-in






Hazır giyim, tekstil sektöründeki son yeniliklerin ve trendlerin sergilendiği, yerli ve yabancı ziyaretçi açısından etkili bir pazarlama alt yapısı oluşturan, Çukurova Hazır Giyim ve Tekstil Fuarı’nın 3.’sü açıldı. 4 şubat tarihine kadar açık kalacak fuarda, erkek, kadın, çocuk ve bebek hazır giyim ürünleri, konfeksiyon aksesuarları, kumaş ve tekstil makineleri sergileniyor. Çukurova TEXPO 2023’e,  90 firma katılıyor.





TÜYAP Adana Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi’nde ziyaret edilebilinecek fuarın açılışına Vali Süleyman Elban, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, ilçe belediye başkanları oda başkanları ve kurum temsilcileri katıldı.





 Adana Valisi Süleyman Elban, kentin tekstil konusundaki konumuna dikkat çekti, Adana’nın tekstil konusunda önemli bir yere sahip olduğunu belirterek,  kentin pamuk konusunda ön plana çıktığını söyledi.





1800’lerin ikinci yarısında tekstil alanında sanayileşmenin Adana’da başladığını vurgulayan Vali Elban, “Çok uzun zamandan beri Çukurova'da pamuk hasadı yapılıyor, 1800'lerin ikinci yarısından sonra dünyanın dikkati buraya yöneliyor. Ardından da sanayileşme ile tekstil burada başlıyor. Türkiye'nin kendi ihtiyacı büyük ölçüde buradan ve diğer yörelerde üretilen ürünlerle karşılanıyor 1980'lere kadar. 80'lerden itibaren artık Türkiye hem tekstil sektöründe bir sıçrama yaşıyor, hem de ciddi bir ihracat kavramıyla tanışıyor. Uzun zamandan beri ihracatta veya tekstil sektöründe aslında belli bir yere gelip bir tıkanmışlık var. Her ne kadar sektörde çok fazla istihdam edilse de 30 milyar doları aşan bir ihracat olsa da, sektörde çalışan kişilere fabrikalara vesairelere baktığımızda, sektör aslında belli bir noktaya geldi. Bir sıçrama daha yapması lazım ancak henüz o sıçramanın eşiğinde değiliz” dedi.





Tekstil sektöründe kullanılan makinelerin üretilmediğine vurgu yapan Vali Elban, “Yine bu konuda sıkıntı yaşadığımız alanlardan birisi de basit dikiş makinesi dahil olmak üzere tekstil tek hiçbir makineyi üretmiyoruz. Üretmediğiniz makinelerle bir sektörde dünyada nasıl birinci olacağız. Nasıl rakiplerimizle boy ölçüşeceğiz.  Japonya'dan dikiş makinesi gelmediği zaman burada konfeksiyon, sanayi ne yapacak. Çok basit bir şey söylüyorum. Basit dikiş makinesini söylüyorum. Dolayısıyla çok basit makineleri bile kendimiz üretmediğimiz zaman yani hiçbir şeyin üretmediğimiz bir sektörün makine anlamında dünya çapında lider olmak çok iddialı bir konu. Bir diğeri artık bizim de nüfusumuz yaşlanıyor. Dolayısıyla çok hızlı bir şekilde bölgesel anlamda sektörle ilgili de planlama yapmamız gerekiyor artık. Arazi planlaması, bölgesel il bazında, ilçe bazında planlamalarına da çok süratli bakılması gerekiyor” diye konuştu.





Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ise, kendisinin ilk profesyonel yaşamının tekstil ile başladığını söyledi. İşçi olarak iplik makinesinin başında çalıştığını, daha sonra mühendis olduğunu belirten Karalar, daha sonra siyasete atıldığını vurguladı. Tekstile önem vermek gerektiğini işaret eden Karalar, “Tekstil sektörü Türkiye gibi ülkelerde istihdamın önemli bir bölümü karşılaması açısından çok önemli bir yer taşıyor.” diye konuştu.





TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü fuarın 3. yılında olduğunu belirterek, “Adana’nın en önemli konularından bir tanesi bir merkez bölgede bir merkez olan sektörde, hazır giyim ve moda konusunda sektör fuarıyla karşınızdayız. 2020 yılında başladığımız fuar 3. yılında ve 3 yıldır da büyüyerek devam ediyor. Yaklaşık yüzde 70 büyüme kaydettik.  Bu yılı da geçen yılla kıyasladığımızda yüzde 15’lik bir büyüme ile açıldı bu fuar. Fuara 90 firma iştirak ediyor. Başta Adana’nın üreticileri olmak üzere, bölgeden de katılan firmalar var. Bu yıl ayrıca fuarın güçlenip büyümesiyle artık bir marka olmaya başlamasıyla birlikte Şanlıurfa, Bingöl, Diyarbakır ve Osmaniye’den katılım oldu. Önümüzdeki dönemde bu katılımların daha da artacağına inanıyoruz. Kadın, erkek, bebek, çocuk hazır giyimi konusundaki üreticiler ve bu konuda aksesuar ve makine firmaları da fuarda yerini aldı. 5 kıtadan 64 ülkeden online kayıt yaptıran firmalar oldu.  Bu ziyaretçilerimizi ağırlayacağız. Alım heyeti programlarıyla da uzak ve yakın coğrafyalardan 64 ülkeden katılım sağlamaya başladılar. Yaklaşık 30 a yankın zincir markaların satın almacıları firmalarımızla görüşmeye başlayacaklar. 10 binin üzerinden iş insanını fuarımızda ağırlamayı planlıyoruz” dedi. 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —