ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI RESMEN AÇILIYOR
GÜNCEL 9.08.2024 14:51:00 0

ÇUKUROVA ULUSLARARASI HAVALİMANI RESMEN AÇILIYOR

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yıllık 9 milyon yolcu kapasitesiyle en geniş gövdeli uçakların da inebileceği Çukurova Uluslararası Havalimanının 10 Ağustos’ta resmen hizmete gireceğini açıkladı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yıllık 9 milyon yolcu kapasitesiyle en geniş gövdeli uçakların da inebileceği Çukurova Uluslararası Havalimanının 10 Ağustos’ta resmen hizmete gireceğini açıkladı.

Bakan Uraloğlu,  Mersin ve Adana Valileri, Ak Parti’nin her iki kentin İl Başkanları ve  havaalanı işletmecisi ile Çukurova Hava Limanında basın toplantısı düzenledi. Açılışın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Ağustos’ta saat 15.00’te gerçekleştirileceğini  söyledi. Çukurova Uluslar arası Hava Limanın hizmete girmesiyle hava alanı sayısının 58’e ulaşacağnı belirten Bakan Uraloğlu, havalimanı hakkında bilgi verirken şöyle konuştu:

“Yılda 9 milyon yolcu kapasiteli Çukurova Uluslararası Havalimanı Kapsamında; Yaklaşık 110 bin metrekarekapalı alanlı Terminal Binası,8 Adethareketli köprü, 3 bin 500 metre uzunluğunda pist, 60 metre gövde genişliği 3500 uzunluğunda Emergency (Yedek) Pist, 48 uçak kapasiteli yaklaşık 279bin metrekare Apronu, 21 uçakkapasiteli yaklaşık 56 bin metrekare Genel Havacılık Apronu, bulunmaktadır.

Başta Mersin ve Adana ile Osmaniye ve Niğde'ye de olan yakınlığıyla bu şehirlerde yaşayan 5 milyonun üstündeki vatandaşımıza hizmet edecek ve Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine açılan en önemli kapılarından biri olacaktır.

KARAYOLU BAĞLANTISI

 

Çukurova Bölgesel Havalimanı Bağlantı Yolu, 15,9 kmuzunluğunda, bitümlü sıcak karışım kaplamalı bölünmüş yol standardında inşaedilmiş, toplam 258 m uzunluğunda 6 adet tek köprü, 90 m uzunluğunda 2 adetçift köprü ve 127 m uzunluğunda 1 adet farklı seviyeli kavşak imalatı yapılmıştır.

Projenin tamamlanmasıyla birlikte yolcu taşımacılığının yanı sıra, MersinLimanı ve Mersin Organize Sanayi Bölgesi ile bölgede bulunan sanayitesislerinden ve Adana Organize Sanayi Bölgesi ve sanayi tesislerinden ihracatayönelik ürünlerin karayolu ve demiryolu hattı ile havalimanına ulaşımısağlanacaktır.

Projede söz konusu kesimin tamamlanmasıyla; zamandan 494 milyon TL, akaryakıttan 84milyon TL olmak üzere yıllık toplam 578 milyon TL tasarrufedilecek, karbon salınımı yılda 10.168 ton azaltılacaktır.”

Ulaştırma Bakanlığı Adana ve Mersin’da Çukurova Havalimanına ulaşım konusunda da şu açıklamayı yaptı:

ADANA

•Devlet Yolu üzerinden: Adana (Seyhan) Valiliğinden güney yönünde ilerleyerek, Mersin yönünde D-400 Devlet Yolu’nu takiben Yenice Girişinde bulunan köprülü kavşaktan ayrılıp Çukurova Havalimanına 31,5 Km’de, 

•Otoyol üzerinden: Alparslan Türkeş Bulvarını kuzey yönünde takip ederek Türkmenbaşı Otoyol Kavşağı’ndan Mersin istikametinde ilerleyip Yenice Pozantı Otoyol kavşağından ayrılarak otoyol üzerinden 52,6 Km’de Çukurova Havalimanına ulaşım sağlanmaktadır. 

 

MERSİN

•Devlet Yolu üzerinden: Mersin (Akdeniz) Şehir Merkezinden Adana istikametine D-400 Devlet Yolu’nu takip ederek Çukurova Havalimanına 48,5 Km’de, 

•Otoyol üzerinden: Gözne Otoyol Kavşağı’ndan Adana istikametinde otoyol güzergahını takip ederek Yenice Pozantı Otoyol kavşağından ayrılıp Çukurova Havalimanına 66 Km’de ulaşım sağlanmaktadır.

 

DEMİRYOLU BAĞLANTISI

 

Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesi ile Mersin, Adana, Osmaniye, Gaziantep illerine güvenli,hızlı, konforlu yolcu taşımacılığı ve yük taşımacılığı planlanmış olup mevcutta 361 km olan mesafe, projenintamamlanması ile 312,5 km’ye ve 6 saat 30 dakika süren seyahat süresi 2 saat 15 dakikaya düşecektir.Hızlı tren projesi tamamlandığında saatte 200 km hıza ulaşabilecek trenlerle Mersin-Adana arası seyahat süresi35 dakikaya düşecektir. Ayrıca bu proje sayesinde yılda 3,1 milyon yolcu ve 37,1 milyon ton yük taşınmasıplanlanmakta, bölgede demiryolu ile liman bağlantılarıyla birlikte ihracat potansiyelinin artırılması hedeflenmektedir.Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesinin Mersin-Adana kesiminde 4 hat bulunmakta olup yolcuve yük taşıması planlanmaktadır ve bu kesimde Çukurova Bölgesel Havalimanına demiryolu bağlantısı 2 hat ilesağlanacaktır.

 

Çukurova Bölgesel Havalimanı Demiryolu Bağlantısı Mersin-Yenice arasında inşaedilmekte olup hattın uzunluğu 10.5 km’dir. Bu bağlantı yolunda 1860 metre uzunluğunda viyadük inşaatıtamamlanmıştır. Demiryolu bağlantısının Mersin-Adana kesiminde bulunan inşaat faaliyetlerinin tamamlanması ilebirlikte 2026 yılı içerisinde hizmete açılmasıplanlanmaktadır. Havalimanına demiryolu bağlantısı tamamlandığındaAdana’dan trene binen vatandaşlarımız Çukurova Havalimanı’na 23 dakikada, Mersin'den trene binenvatandaşlarımızÇukurova Havalimanı'na 23 dakikada, hızlı, güvenli ve konforlu bir şekilde ulaşım sağlayabileceklerdir.

 

SANAYİ MERKEZLERİ VE LİMAN BAĞLANTILARI

 

Çukurova Bölgesi ve İskenderun Körfezi Sanayi Tesisleri, Yumurtalık Serbest Bölgesi Sanayi Merkezleri ve Limanları İltisak Hattı Bağlantısı projesi ile sanayi merkezleri ve limanlara demiryolu iltisak hattı bağlantısı sağlanarak 30 kilometrelik güzergahta yıllık 2,1 milyon ton taşınması öngörülüyor.

Erzin’de bulunan mevcut istasyondan Adana Yumurtalık Serbest Bölgesi, Yukarıburnaz, Osmaniye OSB ve Erzin Limanı’na bağlanacak iltisak hatları ile Çukurova’da ihracat potansiyeli artacak. “


Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

30.4° / 23.1°