Çukurova Üniversitesi 2023-2024 Eğitim Öğretim Döneminde Tıp Fakültesi’nden 338 öğrenci diploma heyecanı yaşadı. Mezun doktorların ‘Ölüme görevlendirilmek istemiyoruz’ ve ‘Balcalı’nın ışıkları yeniden yanmalı’ afişleri taşımaları dikkat çekti.
Açık Amfi ’de gerçekleştirilen tören; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Neslihan Boyan, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sert, yardımcıları Prof. Dr. Özden Özgür Horoz ve Doç. Dr. Gamze Akkuş, Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz ve YK Üyesi Doç. Dr. Gökhan Alıcı, ÇÜ Mezunlar Derneği Başkanı Uzm. Dr. Hatice Canataroğlu, akademisyenler, mezunların aileleri ve davetliler katıldı.
Dönem birincisi Dr. Raşit Yaşar Akgül, fakülte kütüğüne ismini çaktı, yaptığı konuşmada, aydınlığıyla karanlığıyla 6 yıllık eğitimini bitirdiklerini söyledi.
ÇÜ Tıp Mezunlar Derneği Başkanı Uzm. Dr. Hatice Canataroğlu, “Bir çınar gibi sırtımızı yasladığımız fakültemiz, mezunlar derneğimizin de katkılarıyla ülkenin sayılı eğitim kurumlarından biridir. Hekim olmak toplumsal ve sosyal olayların tam kalbinde bulunmaktır. En büyük amacımız ihtiyacı olan tıp öğrencilerine burs desteği ve mentörlük vermektir. Vermeye devam ediyoruz. En büyük dileğimiz; depremde yara alarak bizleri üzen, eğitim aldığımız, bölgenin candamarı, şifa kaynağı Balcalı Hastanemizin en kısa sürede güçlü olarak ayağa kalkmasıdır.” diye konuştu.
Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Özden Polatöz, tıp eğitiminin uzun ve zorlu bir süreç olduğunu, ömür boyu devam ettiğini belirterek, “Hastalarımıza karşı olan sorumluluklarımız sadece mesleğin icrası olarak tanımlanamaz. Halkımızın sağlık durumu bütün yönleriyle bizlere emanettir. Hekimlik mesleği son günlerde itibarsızlaştırılma durumuyla karşı karşıya kalmaktadır. Bu sizi yıldırmasın. Çünkü bizlerin referansı Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’tür. ‘Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz’ diyerek yolumuzu ve geleceğimizi aydınlatmıştır. Bu duygularla şart ne olursa olsun ‘İyi Hekimlik’ yapmak bizlerin görevidir..” şeklinde konuştu.
“İYİ HEKİMLİK BİR SANAT OLARAK TANIMLANMIŞTIR”
Tıp eğitiminin dünyanın her yerinde zor olduğunu, adanmışlık gerektiğinin altını çizen ÇÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Sert, şöyle dedi:
“Hekimlik aslında bir sanat olarak tanımlanmıştır; işinizi severek yaparsanız keyif alır, usta bir sanatkara dönüşürsünüz. Sevgili genç meslektaşlarım meslek hayatı boyunca sizlerden şifa bulmaya gelen dertli hastalarınız olacak, bazen gerçek hastalığı olan bazen de sırf, derdini dinleyecek biri olarak size gelecek, ruhunda yaşam gücü bulmaya çalışacak. Lütfen hastalarınızı sabırla, şefkatle dinleyiniz ve muayene ediniz. Hasta tanısının yüzde 80’nini bunlar oluşturur. Zira asırlardır devam eden usta çırak öğretisi bunlara dayanır. Hastaya dokunmadan tetkik isteyen, sağa sola gönderen hekim olmayınız. Gereksiz tetkikler devletimize mali yük, laboratuvar hataları, hastalara bezginlik vermektedir. Meslek uygulamalarınızda etik, deontolojik değerleri unutmayınız. Din, dil, ırk, cinsiyet ayırımı gözetmeksizin, tam bir hekimlik ruhu ve bilinciyle hareket ediniz. Hepinizin yolu açık olsun.”