Cumhuriyet Halk Partisi Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, hava kalitesi ölçüm istasyonlarının Adana ve bölgesindeki ölçümlerinin sonuçlarının ciddiye alınması gerektiğini belirterek Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Dünya Çevre Günü kapsamında Adana’da toplanan Bölge Tabip Odaları ve çevrecilerin etkinliklerine katılan CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, ‘Görünmez katil’ hava kirliliğiyle ilgili Bakan Özhaseki’ye verdiği yazılı soru önergesinin ardından TBMM’de araştırma önergesi de vereceğini belirtti.
ÖLÇÜMLER ENDİŞE VERİCİ
Soru önergesinde, Adana ve civar illeri kapsayan Çukurova Bölgesi’nde hava kirliliği özellikle son yıllarda had safhaya ulaştığını kaydeden Özdiş, Dünya Sağlık Örgütü ( WHO) ‘nun ‘görünmez katil’ olarak nitelendirdiği hava kirliliğinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na ait hava kalitesi ölçüm istasyonları verilerine göre; 2017 Mayıs ayı boyunca yapılan ölçümlerde Meteoroloji istasyonu 20 gün yerel, 27 gün AB limit değerleri üzerinde olduğunu vurguladı. Milletvekili Özdiş, Valilik istasyonunda ise 4 gün yerel,16 günde AB limit değerleri üzerinde olduğunu belirtti.
TERMİK SANTRALLER ZEHİRLİYOR
CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, Çukurova Bölgesi’ndeki hava kirliliği gerçeği ortada iken şu anda çalışan üç kömürlü termik santraline (İsken,Tufanbeyli,Atlas) ek olarak Doğu Akdeniz sahilinde 12 bin MW gücünde yılda 36 milyon ton kömür yakacak 15 kömürlü yeni termik santral yapılmak istenmesinin ürkütücü olduğunu söyledi.
Özdiş, “Bilimsel verilere göre, Hatay İli Erzin İlçesinde yapılması planlanan 900 MW SELENA Kömür santrali en gelişmiş filtre sistemini kullandığı geçerli sayıldığı halde bacalarından günde 770 kg PM10 havaya salınacaktır. Bu da bölgenin nefes alınamaz ve yaşanamaz bir hale geleceğinin göstergesidir” dedi.
BAKAN ÖZHASEKİ’YE SORULAR
Kömür yakan termik santrallerin bölgedeki insanların sağlığına bir tehdit unsuru olduğunu ifade eden Milletvekili İbrahim Özdiş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki’ye önergesinde şu soruları yöneltti:
1-)Çukurova bölgesinde hava kirliliğini azaltmak için herhangi bir eylem planınız var mıdır? Bugüne kadar kimlerle, ne gibi girişimlerde bulunulmuştur?
2-)Türkiye genelinde yapılması planlanan kaç adet kömürle çalışan termik santral vardır? Bu santrallerin izin sürecinde veya açılan davalarda oluşturulan bilirkişi heyetlerinde tıbbi hekimler bulunmakta mıdır? Bulunmuyorsa, gerekçe nedir?
3-)Termik santrallere verilen ÇED raporlarında her santral için tek tek ÇED’ler hazırlanırken kümülatif anlamda bir rapor neden oluşturulmamaktadır?
4-)Erzin’e yapılması düşünülen Bendis firmasına ait SELENA adlı termik santral zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgeye mi yapılacaktır?
5-)Çevre ve doğal hayatın korunması için enerji üretiminde fosil yakıt kullanımından ne zaman vazgeçilecektir?
6-)Her türlü tesisin planlama ve izin aşamalarında Sağlık Etki Değerlendirmesi gibi bilimsel değerlendirmeler neden yapılmamaktadır? Bunu gerçekleştirecek ilgili bir mevzuat oluşturmayı düşünüyor musunuz?