Manşet Haber 25.10.2023 12:18:52 0

'CUMHURİYET’İN 100. YILINDA ADANA”!

'CUMHURİYET’İN 100. YILINDA ADANA”!






Cumhuriyetimizin 100. Yılını çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Kutlama Programı kapsamında, Adana Ticaret Odası, Sanayi Odası, Ticaret Borsası ve  Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi iş birliğinde, 'Cumhuriyetimizin 100. Yılında Adana Ekonomisinin Dünü, Bugünü, Yarını” konulu panel düzenlendi.





Adana Ticaret Odası (ATO) hizmet binasında, Cumhuriyetin 100. Yıl onuruna ışık gösterileri ile başlayan etkinlik, fuaye alanında müzik dinletisi ve “Adana’nın eski fotoğrafları grubu” resim sergisi ile devam etti. 





ATO Meclis Salonu’nda devam eden etkinlikte, “Cumhuriyetin 100. Yılında Adana Ekonomisinin Dünü, Bugünü ve Yarını” konulu panel gerçekleştirildi. 





ATO Yönetim Kurulu Başkanı Yücel Bayram, açılış konuşmasına, Cumhuriyetimiz 100 yaşında, Adana Ticaret Odası’nın ise 130 yaşında olduğunu belirterek, “Cumhuriyetimizle birlikte hızla tüccarın yanında yer alan ve günümüze geldiğimizde 35 bin üyeye hizmet veren Odamız Türkiye’nin en eski Odaları arasında yer almaktadır” bilgisini paylaşarak başladı. Bayram, “İkinci 100 yıla merhaba derken üzerimize düşen misyonun farkındayız ve Gazi Mustafa Kemal’in kurduğu Cumhuriyetin çok daha ileriye yürümesi için var gücümüzle çalışıyoruz” dedi.





Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, Adana'nın Türkiye'deki ilk sanayileşen şehirlerden birisi olduğuna dikkati çekti. Adana'nın önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Köşger, 'Şu bir realite coğrafya değişmiyor, toprak burası ve arz aynı, iklim aynı, deniz burada duruyor Toroslar orada duruyor, Çukurova burada duruyor. Sanayi ve tecrübesi burada duruyor. Bu işi gerçekleştiren insanlar ve onların kuşakları burada duruyor. Bu tecrübe burada duruyor. Belki biraz tozlanmıştır ve küllenmiştir. Hep beraber üfleyeceğiz bu tozu” dedi.









Panelin, “Adana ekonomisinin dünü, bugünü ve yarını” konulu ikinci bölümünde ise, ATO Başkanı Yücel Bayram, Adana Sanayi Odası Başkanı Zeki Kıvanç, Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Bekir Sütcü, söz alıp, Adana ekonomisine ilişkin tespitlerini paylaştılar. 





ATO Başkanı Yücel Bayram, panelin ikinci bölümündeki konuşmasında, Adana ticaretinin, sanayisinin ve tarımının portresini çizerek, “Adana ekonomisi, ülke ekonomisine katkı verebilecek güce sahip bir şehirdir. Özellikle tarım tekstil gibi ürünlerin üretiminde iyi bir yere sahiptir. Özellikle sanayisinin gelişmiş olması ticarette iyi bir konuma sahip olmasında rol oynamaktadır. Hepimizin gurur kaynağı olan Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemiz var” dedi.





Adana’nın tekstilde, tarımsal alanda narenciye ağırlıklı olmak üzere öncü olduğunu ancak, bunların yetmeyeceğini, tarımsal planlamanın yapılması gerektiğini ifade eden ATO Başkanı Yücel, Adana’nın önündeki fırsatları ise şöyle değerlendirdi:





“Adana, fırsata çevirebileceği konuları var elbette, mesela gastronomi bu alanda en önemli fırsatlardan biridir. Hem turizm ayağımızı hem de şehrimizin markalaşması açısından iyi bir fırsattır. Lezzet Festivali ve diğer etkinliklerimiz gastronomi şehri olmamış için ön ayak olacak etkinliklerdir. Bunu uluslararası hale getirdiğimiz de başarı arkasından gelecektir.









Depremle gelen yenilenme fırsatı konusuna değinecek olursak bu Adana'nın değil tüm ülkenin sorunudur. 6 Şubat'ta çok canımız yandı. Büyük bedeller ödedik. Çok zaman kaybetmeden devletimizin de bu konudaki çalışmalarına destek olmalıyız. Çünkü candan daha değerli bir şey yok.”





AOSB Başkanı Bekir Sütcü, bu yıl Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi’nin 50 yılını, Cumhuriyetimizin ise gurur dolu 100. yılını birlikte kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirterek, “Coğrafi olarak Doğu Akdeniz’in merkezinde yer alan ve 150 yıllık sanayi kültürü bulunan Adana, mevcut fırsatlarını ve ileride doğabilecek potansiyel fırsatları değerlendirdiğinde büyük bir sıçrama yapacağına inanıyorum” dedi.





Adana’nın geçmişten günümüze cazibe merkezi olma özelliğini koruduğunun altını çizen Başkan Sütcü, “Adana bugün geldiği noktada Marmara’dan sonra Türkiye’nin en etkin üretim üssü olması beklenen Doğu Akdeniz’in merkezinde yer alıyor. Ancak, Adana, ekonomide bugünkünden çok daha fazlasını yapabilecek kapasiteye sahip” görüşünü dile getirdi.





Üretim yapısında katma değeri ve ihracatı artıran, dolayısıyla gelişme verilerini Türkiye ortalamasının üzerine çıkaran kentler geleceğin lider kentleri olacağını vurgulayan AOSB Başkanı Sütcü, bu liderliğin Adana’ya yakışacağını ifade etti.





 AOSB Başkanı Sütcü, Adana’nın önündeki fırsatlara da dikkati çekerek, şöyle devam etti:





“Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı’nın Yumurtalık ilçesinde yapılacağını açıklaması, Ceyhan Endüstri Bölgesi, Ceyhan OSB, Kimya OSB ve bunların ağabeyi konumunda olacak Adana Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgemizdeki gelişimle Adana’mız yatırım cazibesini her zaman koruyacaktır.





Bu cazibeyi etkileyen bir başka faktör ise Türkiye’de başka alternatiflerin yoğun olmamasıdır. Çünkü Gebze-Kocaeli hattında, İzmir hattında ekonominin yoğunlaşması ve yer olmaması nedeniyle, alternatifsiz olarak buranın gelişme ihtimali kaçınılmazdır. Liman ve diğer yatırımlar gerçekleşirse, Çukurova çok hızlı bir şekilde güçlenecektir. Bu bölge 10 yıl sonra dünyada çok daha fazla dikkat çekecek bir bölge olacak. Bundan dolayıdır ki bugün yatırım yapanlar kazanacak.Cumhuriyetimizin 100. yılına ulaştığımız bu dönemde, tarihimize ve kültürümüze olan bağlılığımızı güçlendirerek, daha da büyük sorumluluklar üstlenme vakti geldiğine inanıyoruz.Türkiye, Cumhuriyetin 100. yılında daha güçlü, daha müreffeh ve daha aydınlık yarınlar için adımlar atmaya devam etmeli.”





Cumhuriyetimizin 100. Yılında Adana Ekonomisinin Dünü Bugünü Yarını’ konulu panelde konuşan Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Zeki Kıvanç, “Adana Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında ülkemiz ekonomisine katkı sağlayacak en önemli illerin başında yer alacaktır. İnşallah Türkiye’nin Marmara bölgesine alternatif ikinci büyük üretim merkezi olacaktır” dedi.





ADASO Başkanı Zeki Kıvanç, Adana’nın otomotivden elektronik karta, makineden mobilyaya, gemiden, tekstile, yemeklik yağdan, kimya ürünlerine kadar yüzlerce farklı alandaki üretimiyle dünya pazarlarında yer aldığını, 168 ülke ve bölgeye ihracat gerçekleştirdiğini söyledi. 2022 yılında 3 milyar dolarlık ihracat ve 8 milyar dolarlık dış ticaret rakamına ulaşan Adana’nın son yıllarda Türkiye ortalamasının üstünde ihracat yaptığının altını çizen Kıvanç, “Hinterlantında bulundurduğu çevre illerle birlikte 8 milyona yakın bir nüfus ile bölgesinde bir çekim merkezi konumunda olan Adana, Türkiye’nin ikinci büyük yatırım ve üretim merkezi olma hedefine emin adımlarla ilerlemektedir” dedi. 





Adana Ticaret Borsası Başkanı Şahin Bilgiç, Cumhuriyetimiz ’in kurulduğu günden bugüne kadar Adana’nın, Türkiye’nin en önemli tarım merkezi olduğunu belirterek, şunları söyledi:





“Çukurova gibi bereketli topraklara sahip önemli bir bölgede yer almaktadır. Tarımı ve tarıma dayalı sanayisi derin bir kültüre sahiptir. Bu özelliğini kuşaktan kuşağa taşıyarak diğer illere öncü olmuştur. Cumhuriyetimizden on yıl önce kurulan Adana Ticaret Borsası dün olduğu gibi bugünde Adana üreticisine, sanayicisine, ticaret erbabına en iyi hizmeti sunmuştur. Bugün Avrupa’daki borsalarının dahi sahip olamadığı bir vizyonu vardır. Modern ve teknolojik borsacılığın çağa uygun gereğini yaparak örnek olmuştur. Adana iline ve ülke ekonomisine katma değer yaratmıştır. Üyelerine, üreticilere en iyi hizmeti vermek noktasında tüm çaba ve gayreti göstermeye devam etmektedir.”



YAZARLAR

18.4° / 8.7°