Tarih: 30.10.2017 02:09

CUMHURİYET’İN 94. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNDE COŞKULU KUTLAMA

Facebook Twitter Linked-in

Türkiye Cumhuriyeti’nin 94’üncü kuruluş yıldönümü, Adana’da düzenlenen törenlerle kutlandı.
İlk olarak Vali Mahmut Demirtaş’ın, Valilik Makamında Cumhuriyeti’nin kuruluşu dolayısıyla tebrikleri kabulüyle başlayan kutlamalar, daha sonra Uğur Mumcu Meydanı’nda devam etti. valilik_cumhuriyet_kutlama2
Törene, Vali Mahmut Demirtaş ve eşi Beyhan Demirtaş, Ak Parti Adana Milletvekilleri Fatma Güldemet Sarı, Tamer Dağlı, CHP Milletvekilleri Elif Doğan Türkmen, İbrahim Özdiş, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç, Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, askeri ve mülki erkân, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, şehit yakınları, gaziler, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.valilik_cumhuriyet_kutlama1
Vali Mahmut Demirtaş, 6. Mekanize Piyade Tümen ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hakan Atınç ile Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü’nün törene katılanları selamladığı kutlamalarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajı okundu.
Vali Mahmut Demirtaş ise, Cumhuriyeti’nin 94’üncü kuruluş yıldönümü dolayısıyla törende yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 94. yıldönümünü büyük bir coşku ve kıvançla kutladıklarını ifade ederek şöyle konuştu:
“Bugün, parolası “Ya İstiklal, Ya Ölüm” olan bir varoluş mücadelesinin taçlandığı gündür. “Hakimiyet kayıtsız, şartsız milletindir” sözünün serlevha yapıldığı, bir milletin küllerinden yeniden doğduğu gündür. Cumhuriyet Bayramımız Kutlu olsun.” diye konuşan Vali Demirtaş, “Tarih yapmaktan, tarih yazmaya fırsat bulamayan ender bir milletin mensuplarıyız. Aziz milletimizin kahramanlık destanlarıyla Orta Asya bozkırlarında başlayan tarih yolculuğumuz, Avrupa ortalarından Afrika çöllerine kadar geniş bir coğrafyaya uzanmaktadır. 1071’de Sultan Alparslan’ın kapılarını açmasıyla bin yıldır Türk yurdu olan Anadolu’da, birçok medeniyet ayakta kalabilmek adına türlü mücadeleler vermiş, lakin birçoğu tarihin tozlu raflarındaki yerini almıştır” valilik_cumhuriyet_kutlama4
Vali Demirtaş, 94 yıl önce Sakarya'da, Dumlupınar'da ay yıldızlı bayrağın etrafında kenetlenen milletin, kendisine pranga vurulamayacağını o devrin işgalcilerine gösterdiğini hatırlatarak, “O gün bozguna uğrayanlar, bu topraklar üzerindeki emellerinden aslında hiç vazgeçmediler. Türlü bahanelerle, oyunlarla niyetlerini açık veya gizli hep gösterdiler. Ekonomik, sosyal, siyasi ve askeri pek çok argümanı sahaya sürmekten kaçınmadılar. Oyun üstüne oyun kurdular. Plan üstüne plan yaptılar. Bunların en büyüğünü, geçtiğimiz yıl 15 Temmuz darbe girişiminde sergilediler. 15 Temmuz’da, Kurtuluş Savaşı’nın modern zamanlardaki izdüşümü, yeniden tezahür etti. Yaşadıklarımız, yedi düvelin bitip tükenmeyen oyunlarının farklı bir versiyonuydu. Kurtuluş Savaşında göğüs göğüse süngü savaşı verenlerle, 15 Temmuz da atılan kurşuna karşı yürüyen, tankın önüne yatan, bombalara kulak asmayan bu vatanın yiğit evlatları arasında hiçbir fark yoktur. Hain planları bozan aziz şehitlerimize bir kez daha rahmet diliyorum. Kahraman gazilerimize minnet duygularımı sunuyorum” dedi.valilik_cumhuriyet_kutlama3
Vatanın, milletin üzerinde kirli planlar kurgulayan tüm odaklara bir kez daha seslendiklerini vurgulayan Vali Demirtaş, “Başarılı olamayacaksınız. Vatanımızı, milletimizi bölemeyeceksiniz. Cumhuriyet çatısı altında yüzyıllardır kardeşçe yaşayan milletimizin birliğine fitnelerinizle engel olamayacaksınız. Bugün özellikle güney sınırımıza komşu ülkelerde yaşanan bütün gelişmeler, küresel çıkar mücadeleleri ve içimizdeki çeşitli terörist gruplara rağmen, ülkemiz demokratik gelişimine ve ekonomik kalkınmasına hızla devam etmektedir. Kadim bir medeniyetin mirasçısı olduğumuzu hiçbir zaman unutmadık. Öyle bir milletiz ki her daim merhametle mazlumun yanında yer almış, zalimin karşısında dimdik durmuşuzdur. İstiklal Şairi Mehmet Akif’in ifadesiyle; Türk milleti, ezelden beri hür yaşamış bir millettir. Unutulmamalıdır ki, tarih, milletimize pranga vurmaya çalışan şaşkınların akıbeti ve aziz milletimizin şanlı destanları ile doludur” diye konuştu.
Vali Demirtaş, Cumhuriyetin toplumun her kesimiyle işçisi, çiftçisi, köylüsü, memuru, esnafı, öğrencisi ile cumhurun tezahürü olduğunun unutulmaması gerektiğine dikkat çekerek, “Bugün bize düşen görev, Cumhuriyetimizin kazanımlarına sahip çıkmak ve faziletlerini toplumumuzun her bir ferdine ulaştırmaktır. Fırsat eşitliğini her platformda sağlayıp, vatandaşımızın refah düzeyini modern dünyanın üzerine çıkarmaktır. Özgürlüklerin ve demokrasinin alanını genişletmektir. Cumhuriyet ikliminde, kardeşliğimizi daha da pekiştirmektir. Farklılıklarımızı, ayrılıklara çevirmek isteyenlere fırsat vermemektir. Tasada ve sevinçte bir olmayı başarmaktır. Tek Bayrak, Tek Millet, Tek Vatan, Tek Devlet anlayışından asla taviz vermemektir. Ancak bu sayede milletimizin engin irfanı ve feraseti neticesinde, kötü emel sahipleri amaçlarına ulaşamayacaklardır” ifadelerine yer verdi.
Vali Mahmut Demirtaş’ın konuşmasının ardından okullar arası yapılan resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödüller verdi.

Halk oyunları gösterisi ile devam eden kutlamalar, vatandaşların alkışlayarak ilgiyle izlediği geçit töreninin ardından son buldu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —