Demirçalı, Adana esnafını Erdoğan’a sordu
Demirçalı, Adana esnafını Erdoğan’a sordu
CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a son 10 yılda Adana’da kaç esnafın işletmesini kapatmak zorunda kaldığını, bu işyerlerinde kaç kişinin işsiz kaldığını, kredi kartı ve kredi borçlarından icra takibine uğrayan esnaf ve sanatkâr sayısını sordu.
Demirçalı, sayıları ile toplumumuzda önemli bir büyüklüğe sahip bulunan, ekonomide üretim, hizmet ve ticaret sektöründe yarattıkları istihdam, sağladıkları katma değer açısından önemli bir kesimi oluşturan esnaf ve sanatkârların son on yıldır maalesef önemli sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çekti. Adana’da, esnaf ve sanatkârların sorunlarını yakından takip ettiğini, üzülerek esnafımız, Adana’nın orta direği olma vasıflarını hızla kaybederek alt gelir seviyesinin de altında yaşam mücadelesi vermeye çalıştıklarını belirten CHP Milletvekili Demirçalı, “Ekonomik ve toplumsal açıdan büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalan, Üretimi yeterince desteklemeyen, küreselleşmenin olumsuz etkilerini yaşayan esnaf ve sanatkârlarımızın sorunları çözülmediği takdirde yanlarında çalışanlar ve aileleri ile birlikte Adana’nın neredeyse dörtte birini oluşturan bu kitle, telafisi mümkün olmayan sonuçlarla karşı karşıya kalacaktır.” dedi.
BAŞBAKAN’A 8 ESNAF SORUSU
Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yazılı yanıtlanması istemiyle yönelttiği 8 soru şöyle:
“1-Adana ilinde, 2002-2012 yılları arasında kaç esnaf işletmesini kapatmak zorunda kalmış, kapanan bu işyerlerinde kaç vatandaşımız işsiz kalmıştır?
2-2002-2012 yılları arasında ve bu yıllara ait dönemler itibariyle ilimizde kredi kartı ve kredi borçları nedeniyle icra takibine uğramış esnaf ve sanatkâr sayısı kaçtır?
3-Anılan yıllar arasında ilimizde esnaf ve sanatkâr olanlardan, ticari borçlarından dolayı hakkında dava açılmış, tutuklanmış ve hüküm yemiş kişi sayısı nedir?
4-İlimizde, SGK prim borcu bulunmasından dolayı sağlık hizmetlerinden yararlanamayan esnaf ve sanatkâr sayısı nedir? Bu nedenden dolayı sağlık hizmeti alamayan esnaf ve ailelerinin sağlık giderlerinin karşılanmasına yönelik bir düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?
5- Adana’da, esnaf ve sanatkârların devlet desteği, kredi ve teşvik gibi uygulamalardan etkin bir şekilde yararlanabilmeleri için ne tür çalışmalar yapılmaktadır?
6-Bakanlık olarak, İlimizde bulunan esnaf ve sanatkârın yaşadığı ekonomik sorunlara destek olmak açısından, yeni esnaf kredilerinin sağlanması, şahıs limitlerinin yükseltilmesi, vade uzatımı ve faiz indirimi gibi konularda düzenlemeler yapmayı düşünüyor musunuz?
7-Emeklilik dönemlerinde, ticari faaliyetlerine devam eden esnaflarımızdan yapılan sosyal güvenlik destek primi kesintisini yeniden düzenlemeyi düşünüyor musunuz?
8-Esnaf ve sanatkârların bütün giderlerinin gelirlerinden düşürülmesine yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?”