Tarih: 28.02.2013 11:48

Demirçalı: TSK Suç Örgütü Durumuna Düşürüldü

Facebook Twitter Linked-in

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi Ali Demirçalı, Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yaşanan istifalar ve yargılamaların TBMM’ne araştıralidemircaliılmasını istedi. Demirçalı, “TSK tarihinde ilk kez ve bu kadar yoğun ayrılma ve istifa talebi nedenlerinin ivedilikle araştırılmalı. TSK’ da uzman erbaş sorunu da vardır. 2009'da 67 bin olan uzman er baş kadrosu, 2012'de 43 bine düşmüştür. 2013 yılı için açılan 50 bin kişilik kadroya sadece 15 bin kişi başvuruda bulunmuştur.” dedi.

Adana Milletvekili Ali Demirçalı, TSK’ dan 01 Ocak 2009-21 Ocak 2012 tarihleri arasında kendi istekleriyle ayrılan toplam general, amiral, subay ve astsubay sayısının 13 bin 751 olduğunu anımsattı.

CHP Milletvekili Ali Demirçalı TBMM Başkanlığına verdiği dilekçede, TSK bünyesinde son zamanlarda yaşanan yoğun ve ani istifaların nedenlerinin bütün boyutlarıyla araştırılarak alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Anayasa’nın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırmasını istedi. Demirçalı meclis araştırması gerekçelerini de şöyle sıraladı:

TSK’DA 1000’DEN FAZLA KOMUTAN YARGILANIYON

“TSK’da halen, birçoğu üst düzey muvazzaf ve emekli komutan olmak üzere, 1000 ‘den fazla personelin, birçok davada, yargı süreciyle karşı karşıyadır.

İstinat edilen suçlar ise terör örgütü kurmak, yönetmek, üye olmak, darbeye veya hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek, suikast düzenlemek, casusluk yapmak, hatta uygunsuz eylemler içinde bulunmak gibi iddialara dayanmaktadır. TSK neredeyse bir suç örgütü durumuna düşürülmüştür.

Sayın Genelkurmay Başkanı’nın TSK’yı ilgilendiren konularla ilgili olarak, sorumlu makamlarla resmi görüşmeler yapıldığı, yaşanan sıkıntıları Sayın Başbakan ve Sayın Cumhurbaşkanı’yla yaptığı görüşmelerde, gelinen durumun ciddiyetini de ortaya koyarak dile getirdiği açıklamıştır.

Aynı sorunu, Sayın Başbakan’ın açıklamalarında görmek mümkündür. Sayın Başbakan, “gelinen durum itibariyle hem moral değerleri açısından, hem de tecrübe ve yetenek açısından gemilere komutan tayin etmekte ve terörle mücadele edecek komutan ve personel bulmakta güçlüklerle karşılaşılabileceğini” ifade etmiş ve yargıdan bu nedenle duyarlı ve hızlı hareket etmesi hususunda temennide bulunmuştur.

BAŞBAKANLIK ŞİKAYET MEVKİİ DEĞİL

Ancak, Başbakanın bulunduğu mevkii şikâyet etme mevkii değildir. Yaşanan istifaların çığ gibi büyümesinde iktidarın gereken hassasiyeti göstermediği, üstelik desteklendiği ve teşvik ettiği de bilinen bir gerçektir.

Türkiye gibi üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkede Deniz Kuvvetlerinde bir daha ki dönemde Kuvvet Komutanı atama sorunu yaşanıyorsa, Hava Kuvvetlerimizde kıdemli savaş pilotu bulmakta zorlanıyorsak, nedenleri araştırılmalı ve sorgulanmalıdır.

ASKERİ LİSELERE İLGİ AZALDI

Bunun yanı sıra, Askeri Lise, Harp Okulları ile Astsubay Meslek Yüksekokullarına son yıllarda yapılan başvurulara ilişkin verilere bakıldığında, özellikle 2007’den itibaren büyük bir ilgi azalması yaşandığı bilinen bir gerçektir.

Diğer taraftan, TSK’ da uzman erbaş sorunu da vardır. 2009'da 67 bin olan uzman er baş kadrosu, 2012'de 43 bine düşmüştür. 2013 yılı için açılan 50 bin kişilik kadroya sadece 15 bin kişi başvuruda bulunmuştur.

İSTİFALAR VE AYRILMALARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

TSK’ da firar eden subaylar, intihar eden askerler, yaşanan yoğun tutuklamalar, sosyal ve ekonomik yönden yaşanan sıkıntılar ve terörle mücadelenin yaratmış olduğu sorunlar nedeniyle, görevinin başında olanların sadece moral değerlerine darbe vurulmamış, aynı zamanda onlar üzerinde endişe, ürkeklik, güvensizlik duyguları da yaratılmıştır.

TSK tarihinde ilk kez ve bu kadar yoğun ayrılma ve istifa talebi olmasının nedenleri ivedilikle araştırılmalıdır. TSK’da bundan sonra yaşanabilecek istifaların ve ayrılmaların önüne geçmek açısından Meclis Araştırması açılması önem arz etmektedir.”

 

 


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —