BUSEN Genel Başkanı Tuncay Altun, TCDD kamu görevlilerinin sürekli ve zorunlu bir şekilde fazla mesai yaptırıldığını açıkladı.Altun, yazılı açıklamasında, demiryolu çalışanlarının gece-gündüz, Cumartesi-Pazar, Bayram-seyran ayırımı olmaksızın çalışmak zorunda kaldığını, faal personelin aşırı yıpranma ile karşı karşıya kaldığını bildirdi. Altun şöyle dedi:
“Bu çalışma temposuna kısa bir süre için katlanılabilir. Ancak durum hiç de böyle değildir. Emekliliği gelmiş faal personelin kuruma girdiğinden bugüne kadar aynı çalışma şartları altında çalışmak zorunda bırakıldığını ve ezildiğini tespit ettik.Bu çalışma şekli olağan ve sıradan bir hale bürünmüştür. Teker dönsün de ne olursa olsun mantığı hâkimdir.
Bu memurların büyük bir çoğunluğu sahada ve bedeni bir şekilde çalışmaktadır.
Bir maaş karşılığında 180 saat çalışan bir memur 180 saat fazla mesai yaptığı zaman alacağı ücret 200 TL civarındadır. Süreklilik arz eden bu durum neşter atılması gereken bir kangren haline dönüşmüştür.
Bu konuya 16.04.2014 tarih ve 2014/5 sayılı Fazla çalışma konulu Başbakanlık Genelgesi neşter atılmıştır. Genelgenin1.maddesinde:’ Kamu görevlilerine; belli bir sürede bitirilmesi gereken, zorunlu ve istisnai haller bulunmadığı sürece, günlük çalışma saatleri dışında fazla çalışma yaptırılmayacaktır.’ denilmektedir. Başbakanlık genelgesinde bahsedilen zorunlu ve istisnai durumlar hangi durumlardır?”
Devlet Personel Başkanlığına yazı yazarak görüş istemlerine 5 aydır yanıt verilmediğini ifade eden BUSEN Genel Başkanı Tuncay Altun, şöyle konuştu:
“Soruyoruz: TCDD de tüm faal personelin zorunlu olarak fazla çalıştırılması bu genelgeye uygun mudur? Kurumun ihtiyaçları tezi ile karşımıza çıktıkları zaman bizde onlara ILO sözleşmelerini, İnsan haklarını ve mevcut yasaları örnek ve dayanak gösterebiliriz.
Kurumun personele ihtiyacı varsa bunu gidermesinin yolları vardır. Personel alımına gidilerek kurumun rahat nefes alması sağlanabilir.
Buna rağmen personelin fazla çalışmasına ihtiyaç yine olursa gönüllük esası ile bu sorun giderilebilir. Ancak saatlik fazla mesai ücreti bu şekilde olamaz.
Fazla yıpranma, gece zammı, bayram zammı, Cumartesi Pazar zammı başlıkları altında bu ücret makul noktaya getirilebilir.
Uyarıyoruz: Yalnız her ne şekilde olursa olsun ‘Başbakanlık Genelgesi’ açık bir şekilde hüküm koymuştur. Zoraki fazla çalıştırma yapılması hukuksuzdur. Yöneticiler bunun hesabını veremezler. Personel arasında huzursuzluk artmıştır. İş barışı bozulmuştur. Fazla çalışan personelin konsantrasyonu azalmıştır. Bunun sonucu olarak ta iş kazalarında artma olmaktadır. Personel fazla çalışmak istemiyorum diye dilekçe vermektedir.
Bu haykırışa kulak verilmelidir. Çözüm çok basit: Personel alınmalıdır. Ve fazla çalışma ücreti cazip hale getirilmelidir.
BUSEN kamu görevlilerinin yanında olmaya devam edecektir.
Artık kamu çalışanlarının siyasi ve ideolojik saplantıya girmeden sözcüsü olan bir sendika var. Tüm ulaştırma çalışanlarını bu çatı altında toplanmaya davet ediyoruz.”