DENİZLERDE AV YASAĞI YARIN GECE SONA ERİYOR…
DENİZLERDE AV YASAĞI YARIN GECE SONA ERİYOR…
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, denizlerde av yasağının yarın gece (1 Eylül) itibarıyla sona ereceğini bildirerek, “yarın gece balıkçılarımız ‘vira bismillah’ diyerek denize açılacaklar. Bütün balıkçılarımıza ürünü bol, bereketli bir sezon diliyorum” dedi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, üç tarafı denizlerle çevrili, 8 bin 333 kilometre kıyı şeridine sahip olan Türkiye’nin büyük su ürünleri potansiyeli bulunduğunu belirtti. Su ürünleri avcılığında 2017’de ilk sırayı yüzde 49’luk payla Doğu Karadeniz Bölgesinin aldığı, bu bölgeyi yüzde 24,2 ile Batı Karadeniz, yüzde 14,8 ile Ege, yüzde 7,7 ile Marmara ve yüzde 4,3 ile Akdeniz bölgelerinin izlediği bilgisini veren Bayraktar, ülkenin Karadeniz, Akdeniz, Ege denizlerine kıyısı bulunduğunu, Marmara gibi bir iç denizi olduğunu, bu potansiyelin iyi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.
KIYILAR AŞIRI AV BASKISI ALTINDA
Avcılıktaki sorunun kıyı avcılığına dayanması olduğuna dikkati çeken Bayraktar, “kıyılar aşırı av baskısı altındadır. Yeterli altyapı oluşturulamadığı için açık deniz balıkçılığı yeterince yapılamamaktadır. Oysa balıkçılığımızın geleceği açık denizlerdedir. Kıyılarımızda av baskısı sona erdirilmeli, açık deniz balıkçılığı desteklenmelidir” dedi.
Su ürünleri üretiminin 2017’de yüzde 7,2 büyümeyle 589 bin tondan 631 bin tona yükseldiği bilgisini veren Bayraktar, yine de 2015’deki 672 bin tonluk üretim rakamına ulaşılamadığına dikkati çekti. Üretimin yüzde 42,8’ini deniz balıkları, yüzde 8,3’ünü diğer deniz ürünleri, yüzde 5,1’ini iç su ürünleri ve yüzde 43,8’ini ise yetiştiricilik ürünlerinin oluşturduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“2017 yılında 5,6 milyar liralık üretim değerine ulaşan su ürünleri sektörümüz, ülke potansiyeli göz önüne alındığında çok daha büyük seviyelere çıkabilir.
Balıkçılığımızın geleceğinin kararmaması için sürdürülebilir avcılık yapılmalıdır.
Sürdürülebilir su ürünleri üretimi, ülkemizde ana politika olmalı ve bu politika çerçevesinde gerekli stratejiler ile kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları ve hedefler belirlenmelidir.
Stokları koruyucu ve geliştirici yönde gerekli çalışmaların ve araştırmaların yapılması ve koruma kontrol çalışmalarının artırılmasına öncelik verilmelidir.
Balıkçılıkta arz-talep dengesi oluşturulmalıdır.
Ülkemizde, dünya ortalamasının altında kalan kişi başı su ürünleri tüketiminin artırılması için çalışmalar yapılmalıdır.
Kaynakların rasyonel kullanılabilmesi için su ürünleri eğitim merkezleri kurulmalı, Ar-Ge çalışmaları desteklenmelidir.
Su ürünleri sektöründe örgütlenme yapısı güçlendirilmelidir.
Sektörde katma değeri artırmanın yolu, ürünlere yönelik dondurma, tuzlama, konserve ve paketleme ünitesi içeren işleme tesislerinin kurulmasından geçer. Bu tesislerin kurulması desteklenmelidir.”
Bayraktar, hayvansal protein temininde önemli yeri olan su ürünlerini sofralarımıza taşıyan balıkçıların avla ilgili kurallara titizlikle uymasının büyük önem taşıdığını, Tarım ve Orman Bakanlığımızın su ürünleri avcılığı konusunda yaptığı denetim çalışmaları, avlanma zaman ve yer yasakları, avlanacak balık boylarıyla ilgili uygulanan standartların sektör için faydalı olduğunu bildirdi.