Adana(Ulus)--CHP Adana Milletvekili Turgay Develi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, radyo-televizyonlardaki bitkisel ilaçların reklamlarının durumunu sordu.
Turgay Develi, bir süredir çok çeşitli bitkisel ilaç ve tedavilerin reklamları gerek yazılı basında, gerekse de radyo ve televizyon yayınlarında sık sık yer aldığına dakkat çekerek, Radyo ve televizyonların yayın usul ve esaslarını düzenleyen 6112 sayılı Yasa'nın 03.03.2011 tarihinde kabul edilmesinden sonra, 11'inci Madde bent (3)'te yer alan 'Reçeteye tabi olmayan ilaçlar ve tedavilerin reklamları dürüstlük ilkesi çerçevesinde, gerçeği yansıtan ve doğrulanması mümkün unsurlardan oluşacak şekilde hazırlanır.' hükmüne dayanarak radyo ve televizyonlarda yer almaya başlayan bu reklam ve tanıtımlarda toplum sağlığı zararına bazı hususlar dikkati çektiğini anımsattı. CHP Milletvekili Develi, B akan Eker tarafından yazılı yanıtlanmasını istediği 5 soru şöyle:
5 SORUYA YAZILI YANIT İSTEDİ
“1-Bu ürünlerin reklam ve tanıtımlarının durdurulması konusunda neden etkili önlem alınamamış, bir yılı aşkın sürede reklamlar durdurulamamıştır?
2-RTÜK'ün bu konuda çok sayıda ceza uyguladığı bilinmektedir, ancak bu önlemlerin etkisiz kaldığı açıkça görülmektedir ve bu durum RTÜK Başkanı Davut Dursun tarafından da ifade edilmektedir. Bugüne kadar
RTÜK tarafından bu konuda hangi kuruluşlara ne gibi yaptırımlar uygulanmıştır?
3-Halk sağlığını tehlikeye attığı Sağlık Bakanlığı yazılarıyla belirtilen söz konusu reklam ve tanıtımların durdurulması konusunda ne gibi ek önlem ve hazırlıklar yapılmaktadır?
4-Sağlık Bakanlığı'nın 'tehlikeli' olarak nitelendirdiği ürünlerin, bırakın reklamlarını, satışının dahi yasaklanması gerekirken, iki yıldır Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan izin alması ve satışına devam etmesi nasıl mümkün olabilmektedir? Burada, birçok konuda olduğu gibi Hükümetçe, 'Tavşana kaç, tazıya tut' politikası mı
uygulanmaktadır?
5-Vatandaşların hayatlarını tehlikeye atan bu durum karşısında bir yıldan fazla süredir sergilenen aldırmaz tutum, acz ifadesi olarak değerlendirilmektedir. Bu duruma karşı ilgili bakanlıklar nezdinde ne gibi önlemler alınmaktadır? Sağlık Bakanlığınca insan ve toplum sağlığını tehdit ettiği belirtilen bu ürünlerin üretilmesi, satılması konusunda, devleti 'çaresiz' durumdan kurtarmak için, ne gibi gelişmeler olması beklenmektedir?”