Dijital suçun şahidi
Manşet Haber 14.07.2013 13:59:04 0

Dijital suçun şahidi

Dijital suçun şahidi

Bilgisayar Bilişim Sistemleri Analisti ve Uzmanı Av. Ali Yılmaz Katlav, İnsan hayatını kolaylaştırmak amacıyla tasarlanan bilgisayarların insan yaşamına doğrudan etki eden bir unsur haline geldiğini, doğal olacakta hukuk kurallarının burada da geçerli olduğundan Bilişim Hukuku’nun hayatın bir parçası olduğunu ifade etti.

avukt_aliyilmaz_katlavDİJİTAL SUÇUN ŞAHİDİ VERİLERDİR

Bilişim suçu kavramının oldukça kapsamlı olduğunu belirten Av. Ali Yılmaz Katlav, bu konudaki görüşlerini şöyle dile getirdi:

”Teknoloji kullanılarak işlenebilen her türlü suç ‘bilişim suçu’ kapsamına girmektedir. Yani bilgisayar, elektronik cihazlar, kredi Kartları, ileri düzey teknoloji ürünleri veya cep telefonu kullanarak işlenen suçlar bilişim suçları kavramını ifade eder. İngilizcede IT(Information Technologies) Crime (Bilişim Teknolojileri Suçları) olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca TCK’DA olup da, bilişim yoluyla işlenebilen başka suçlar da vardır; İntihara yönlendirme, Çocukların cinsel istismarı, Cinsel taciz, Tehdit, Şantaj, Hakaret, Özel hayatın gizliliğini ihlal, Kişisel verilerin kaydedilmesi, Verileri hukuka aykırı olarak verme veya ele geçirme, Nitelikli dolandırıcılık, Müstehcenlik, Fuhuşa teşvik ya da aracılık, Kumar oynanması için yer ve imkân sağlama, Banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılmasıdır. Dijital suçun tek şahidi verilerdir”

DAHA DİKKATLİ OLUNMALI

Katlav, bilgisayar Sistemleri ve Servislerine Yetkisiz Erişim ve Dinleme, Bilgisayar Sabotajı, Bilgisayar Kullanılarak Dolandırıcılık, Bilgisayar Kullanılarak Sahtecilik, Kanun Tarafından Korunan Bir Yazılımın İzin Alınmadan Kullanılması, Diğer Suçlar ın Yasaya aykırı yayınlar, Pornografi içeren yayınlar, Hakaret ve Sövme gibi suçların Avrupa Birliği ile Birleşmiş Milletler Komisyonu ortak raporunda Bilişim Suçlarının 6 ana bölümde incelendiğinin de altını çizdi.

BİLGİSAYAR KULLANARAK SUÇ İŞLEME

Bilişim Hukuku’nun tanımını da yapan Av. Katlav, bu konuda da şunları söyledi:

”Bilişim kelimesi bilmek fiilinin bir türevi olan bilişmek fiilinden türetilmiş bir kelimedir, Teknik, ekonomik ve toplumsal alanlardaki iletişimde kullanılan ve özellikle elektronik aletler aracılığı ile düzenli bir biçimde işlenmeyi ön gören bilim dalıdır. Bilgisayar ve bilişim sözcüklerinin birbirleri yerine kullanıldığına rastlanmakta ise de bunlar birbirlerinden farklı şeylerdir. Bilişim bilgisayardan da faydalanmak suretiyle bilginin saklanması, iletilmesi ve işlenerek kullanılır hale gelmesini konu alan mesleki disipline verilen isimdir. Bilişim biliminin kökleri matematik, fizik ve elektrotekniktedir. Bilgisayar Bilişim Uzmanlığı anlamında olan, Bilgisayar sistem analistliği ve dizaynırlığı alanı olarak bilişim; Verileri aktarabilen, depolayabilen ve algoritmalar yardımıyla verileri işleyebilen matematiksel sistemler tasarlar veya var olan sistemler üzerinde çeşitli iyileştirmeler yapar. Bilişim hukuku, sayısal bilginin paylaşımını konu alan hukuk dalıdır. İnternetin kullanımına ilişkin yasal çerçeveyi belirleyen internet hukukunu kapsamaktadır. Bu bağlamda; gizlilik ve ifade özgürlüğü gibi kavramlar da bilişim hukukunu ilgilendirir.

Bilişim Hukukunun, Bilgi Teknolojisi Hukuku ve İnternet Hukuku başlıkları altında ikiye ayrılarak incelenmesi gerekir. Bilgi Teknolojisi Hukuku hem dijital hale getirilmiş bilginin hem de bilgisayar programlarının dağıtılması ile ilgili hükümleri düzenler. Bilgi güvenliğinin sağlanması ve elektronik ticaret konularında düzenlemeler içerir. Diğer taraftan İnternet Hukuku, İnternet’in kullanılması ile ortaya çıkan hukuki meseleleri inceler. İnternet Hukukunun, hukukun birçok alanı ile etkileşim içerisinde bulunması gerekir. İnternet erişimi ve kullanımı, güvenlik, ifade özgürlüğü ve yargılama gibi hukukun diğer alanları ile ilişkilidir”

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

11.1° / 4.4°