Tarih: 07.01.2016 21:47

Dikkat!Bu Virüs çok çabuk bulaşıyor

Facebook Twitter Linked-in

Son günlerde yalgın olan gribe yol açan İnfluenza virüsünün çok kolay ve hızlı bulaştığı bildirilerek, vatandaşlar uyarıldı.

enfeksiyon_aksirik_hapsirikHalk Sağlığı Müdürlüğü, Gribal Enfeksiyonlarlarla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Grip influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük belirtileri ile başlayan bazı vakalarda kusma, ishal ve yüksek ateş ile seyreden bir enfeksiyon hastalığıdır.” Ifadelerine yer verildi.

Halk Sağlığı Müdürlüğü’nun bu konudaki yazılı açıklaması şöyle:

BELİRTİLERİ

“Virüs vücuda alındıktan sonra ortalama 1-7 gün içerisinde hastalık belirtileri ortaya çıkar. İlk belirti genellikle 38 derece üzerinde ateştir. Bunun yanında halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı, kuru öksürük ile kas ve eklem ağrıları ile birlikte özellikle çocuklarda bulantı ve kusma da görülebilir. Ateş ve ağrılar 2-4 gün içinde azalırken kuru öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve solunumla ilgili problemler ortaya çıkar. Çoğu belirti 7 gün içinde kaybolurken yorgun hissetme günlerce sürebilir.

Gribe yol açan İnfluenza virüsü çok kolay ve hızlı bulaşır. Başlıca bulaşma yolları öksürük ve hapşırık ile etrafa saçılan damlacıkların hava yoluyla bulaşması, hasta kişiler ile direkt temas edilmesi ve hasta kişilerin ağız-burun akıntıları ile temas etmiş eşyalar ile temas etmektir. Bu nedenle kişisel korunma önlemleri ile hastalıktan korunmak ta çok önemlidir.

Kişisel korunma önlemleri şu şekilde sıralanabilir:

Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınılmalıdır.

Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir.

Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır.

Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kağıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kağıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.

Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır.

Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır.

Eller ve yüzler sık sık temizlenmelidir.

Grip benzeri hastalıklardan korunmak için özellikle kış aylarında sebze ve meyve ağırlıklı beslenilmesi, ılık içecekler ve bol su içilmesi gerekmektedir. Özellikle eller temiz su ve sabunla yıkanmalıdır. El yıkamada önce ellerin su ile ıslatılmasına, 3-5 ml sıvı sabunla ellerin 15 sn ovalanmasına, ellerin ve parmakların tüm yüzeylerinin temizlenmiş olmasına ve daha sonra ellerin iyice kağıt havlu ile kurulanmasına, kullanılmış havluların çöp kutusuna atılmasına dikkat edilmelidir.

Grip hastalığının tedavisi ortaya çıkan belirtilerin tedavisi şeklindedir. Ateşin düşürülmesi, burun akıntısının gi derilmesi, halsizlik ve kırgınlığın giderilmesi şeklinde tedavi düzenlenir ve yatak istirahatı önerilir.

Çoğu hasta 3-4 gün içinde rahatlamaktadır ve antiviral tedavi çoğunlukla gerekmemektedir. Ancak çocuk, gebe ve yaşlılar ile kronik hastalığı olan kişilere hekim gözetiminde antiviral tedavi başlanabilir. Bu tip ilaçlar da şikayetlerin ilk 2 gününde başlanırsa daha etkili olmaktadır. Antibiyotikler ise virüse etkili olmadığından gereksiz kullanım bakterilerin direnç kazanmasına neden olmaktadır.

Özellikle grip döneminde mevsim özelliklerine uygun giyilmeli, bol sulu gıdalar, taze meyve ve sebze tüketilmelidir. Hastalar ile yakın temastan ortak eşya kullanımından kaçınılmalıdır.”


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —