Psikolog Sehra Tosun, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü’nün Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’yla yürüttüğü proje kapsamında din uzmanlarına kadına yönelik şiddetle mücadele eğitimi verdiklerini söyledi. DİYANET’E ÇOK SAYIDA ŞİDDET BAŞVURUSU GELİYOR
Proje hakkında bilgiler veren Tosun, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ülkenin en küçük yerleşim birimlerinde bile hizmet veren bir kurum olduğunu anımsatarak, Diyanet’e çok sayıda kadından şiddet başvurusu geldiğine dikkati çekti.
Din görevlilerinin önemli kanaat önderleri olduğunun altını çizen Tosun, insanların din görevlilerini önemsediğini belirterek, din görevlilerinin bu noktada kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir aktör konumuna geldiğini söyledi.
EĞİTİCİ EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR
Söz konusu projenin uzun bir hazırlık aşamasından sonra yaşama geçirildiğini kaydeden Tosun, 7-8 kişilik bir ekiple eğitici eğitimlerine başladıklarını ve şu ana kadar İç Anadolu Bölgesi ile İstanbul’daki eğitici eğitimlerini tamamladıklarını ifade etti. Bir sonraki aşamada ise Ege ya da Akdeniz Bölgesi’nde eğitimlere devam edeceklerini anlatan Tosun, bu eğitimi alan din uzmanlarının de diğer din görevlilerini eğiteceğini vurguladı.
TELKİN DEĞİL YÖNLENDİRME
Eğitimlerde din uzmanlarına şiddetin bireysel değil toplumsal bir olgu olduğunu ve şiddete hiçbir şekilde tolerans gösterilmemesi gerektiğini, şiddete uğrayan kadınların nerelere başvurabileceği konularında bilgiler verdiklerini aktaran Psikolog Zehra Tosun, “Bu sorun Diyanet İşleri Başkanlığı’nın tek başına çözebileceği bir mesele değil. Eğitimlerde şiddete maruz kalan kadının yasal desteğe ihtiyacı varsa baroya, psikolojik desteğe ihtiyacı varsa sosyal hizmetlerin kendi kuruluşlarına ya da karakola nasıl yönlendirilmesi gerektiğini anlatıyoruz. Sığınaklarla ilgili yanlış bilgilenmeler var. Bu nedenle sığınaklarla ilgili konulara önem veriyoruz. Şiddet mağduru kadınların kadın danışma merkezlerine nasıl ulaşabileceği konularında bilgiler veriyoruz. Eğitimler temelinde din görevlilerinin bu konuda telkinde bulunması değil yönlendirme yapması üzerine kurulu” dedi.
HER KURUMDA EĞİTİM ŞART
Eğitim verdikleri tüm meslek gruplarında erkeklik kavramıyla ilgili konularda sorun yaşadıklarını dile getiren Tosun, bazı illerde bazı avukatların dahi kadınların ev işi yapıp çocuğa bakan erkeklerin ise çalışıp para kazanan kişiler olarak kabul ettiğini ve bunun doğal bir durum olup devam etmesi gerektiğine inandığını anlattı. Tosun, kadına yönelik şiddetle ilgili her kurumda eğitim verilmesi ve o kurumlarda bu konuya hakim birilerinin mutlaka olması gerektiğini sözlerine ekledi.
VURAL KÖSE / GÜNAYDIN ADANA GAZETESİ