Diş tedavisinde Merak Edilen 5 Soru
Diş tedavisinde Merak Edilen 5 Soru
Çocuklarda uzun süreli parmak, emzik ve biberon emme, hatalı yutkunma, ağızdan nefes alma gibi kötü alışkanlıklara erken dönemde müdahale edilerek alışkanlık ortadan kaldırılırsa, diş ve çene bölgesinde meydana gelebilecek deformasyonların önüne geçilebilmektedir diyenHospitadent Diş Hastanesi Ortodonti Uzmanı Dr. Fatma Yalçın Zorlu, “Ancak genetik geçişin olduğu bir takım problemlerin önüne geçilememekte, bu vakalarda ortodontik tedavi uygulanması gerekmektedir. Çapraşık diş gelişimini önlemek için her yaşta ortodontik tedavi yapılması mümkündür. Ancak yaşa göre tedavi planlaması ve tedavi süreleri değişkenlik gösterir” dedi.
Hospitadent Diş Hastanesi Ortodonti Uzmanı Dr. Fatma Yalçın Zorlu ortodontik tedavi yaptırmak isteyen hastaların en çok sorduğu soruları cevapladı.
Kimler Ortodontik Tedavi Yaptırmalıdır?: Üst çene ve/veya alt çenesi normalden ileri veya geride olan, üst dişleri alt dişlerini çok fazla örten ya da hiç örtmeyen, dişleri çapraşık veya seyrek olan, diş eksikliği, diş fazlalığı veya gömülü dişleri bulunan bireylerin ortodontik tedavi ihtiyacı bulunmaktadır.
Ortodontik Tedaviye Ne Zaman Başlanmalıdır?:Tedaviye başlama yaşı problemin kaynağına göre farklılık gösterir. Alt ve/veya üst çenenin konumundan kaynaklanan bozukluklarda tedaviye büyüme ve gelişim dönemindeyken başlanması gerekirken, çapraşıklık ve seyreklik gibi diş diziliminden kaynaklanan problemlerde yaklaşık 12 yaş civarında tedaviye başlanabilir. Doğru zamanlamanın belirlenebilmesi için çocukların 6-7 civarında bir ortodontist tarafından muayene edilmesi önem taşımaktadır.
Ortodontik Tedavi Kaç Yaşına Kadar Yapılabilir?:Her yaşta ortodontik tedavi yapılması mümkündür. Ancak yaşa göre tedavi planlaması ve tedavi süreleri değişkenlik gösterir.
Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?:Tedavinin süresi hastanın yaşı, tedaviye uyumu, ortodontik bozukluğun şiddeti ve uygulanacak tedavinin şekli gibi faktörlere bağlı olarak 6 ay ile 3 yıl arasında değişkenlik gösterir. Ancak dokuların biyolojik yapısı ve tedaviye verecekleri cevap her bireyde farklılık gösterebilir.
Ortodontik Tedavi Gören Bir Hasta Nelere Dikkat Etmelidir? :Ortodontik tedavi sırasında en fazla dikkat edilmesi gereken konu ağız hijyenidir. Tellerin etrafında biriken yiyecekler iyi temizlenmediği takdirde diş yüzeylerinde renklenme ve çürümelere neden olur. Bu nedenle her öğünden sonra dişler mutlaka fırçalanmalıdır. Tedavi süresince kuruyemiş gibi sert gıdalardan uzak durulmalı, elma, armut gibi yiyecekler dilimlenerek yenilmeli, zeytin, erik gibi gıdalar çekirdeği çıkartılarak tüketilmelidir. Asitli içecekler tüketilmemeli, sakız gibi yapışkanlı gıdalardan uzak durulmalıdır.