Diyabetin Önüne Geçmek Mümkün
Manşet Haber 5.11.2015 12:46:44 0

Diyabetin Önüne Geçmek Mümkün

Diyabetin Önüne Geçmek Mümkün

diyetisyen_olcay_baris‘Dengeli Beslen Harekete Geç Kampanyası’na rehberlik eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış; dünya genelinde 246 milyon diyabet hastası bulunduğuna dikkat çekti ve 14 Kasım Dünya Diyabet Günü öncesinde; sağlıklı ve dengeli beslenerek, obeziteden ve bunun sonucunda oluşabilen Tip2 diyabetten korunmanın mümkün olduğunu söyledi.

Pankreasın yeterli insülin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan diyabet hastalığı ve diyabete bağlı gelişen sağlık problemleri; gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de hergeçen gün artmaya devam ediyor. Dünya Sağlık Örgütü WHO tarafından diyabet ya da halk arasındaki adıyla şeker hastalığına dikkat çekmek üzere her yıl 14 Kasım Dünya Diyabet Günü’nde farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yapılıyor. Dünya Diyabet Günü’nün yaklaştığı tarihlerde, Şenpiliç Kadınlar Kulübü çatısı altında yürütülen ‘Dengeli Beslen Harekete Geç Kampanyası’na rehberlik eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış diyabet ve yanlış beslenme ilişkisine dair önemli açıklamalarda bulundu.

Kişinin diyabet olmasının sevdiği yiyecekleri yaşam boyunca yiyemeyecek olması anlamına gelmediğine vurgu yapan Uzman Diyetisyen Olcay Barış; diyabet hastalarının tükettikleri yiyecek çeşidine ve miktarına daha çok dikkat etmesi gerektiğini söylüyor. Barış şöyle devam ediyor: “Önemli olan kan şekerinin kontrolünü sağlamak için sebze, meyve, tahıl kaynaklarından zengin; ılımlı miktarda protein içeren, yağ ve kolesterolü sınırlandırılmış bir beslenme planı uygulamamasıdır. Doğru beslenmenin formülünün herkes için ortak olduğunun bilinmesi ve diyabetli bireylerin de olmayanlar gibi gün içinde mutlaka tüm besin gruplarından vücudunun ihtiyaç duyduğu kadarını tüketmesi gerekiyor”.

Yanlış Beslenme Diyabete Yol Açabiliyor…

diyet_beslenme_Diyabetin bireyde temel besin öğelerine olan gereksinim düzeylerini etkilemediğini belirten ‘Dengeli Beslen Harekete Geç Kampanyası’na da rehberlik eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış; gün içerisinde bilinçsizce tüketilen yiyecekler ve yanlış beslenme alışkanlıklarının diyabete yol açtığını söylüyor. Güne kahvaltıyı atlayarak başlamak ya da kahvaltının sadece poğaça, simit, çay, kahve gibi gıdalarla geçiştirilmesinin sağlıksız beslenmenin ilk adımı olduğunu belirten Barış, “Çikolata, bisküvi, cips gibi besinlerin aralarda atıştırılması ya da öğün yerine çok fazla tüketilmesi ; aşırı gazlı ve şekerli içecekler, beyaz undan yapılan hamur işleri, aşırı patates kızartması tüketimi de diyabete yol açan yanlış beslenme örnekleri arasında sayılıyor. Yeteri kadar sebze, meyve ve süt, ayran, yoğurt tüketmiyor; işten eve dönünce abartılı miktarda yemek yiyorsak diyabete yakalanma riskimiz yükseliyor” dedi.

Diyabetten korunmak için yağ tüketimini azaltıp, proteini beyaz et ve süt ürünlerinden karşılamak gerekiyor

Özellikle ev kadınların sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirmeyi hedefleyen Dengeli Beslen Harekete Geç Kampanyası’na rehberlik eden Uzman Diyetisyen Olcay Barış, diyabetli hastaların glisemik indeksi düşük, posadan zengin yiyecekleri tercih etmesi gerektiğini belirtiyor. Ayrıca kalp damar hastalıklarından korunmaları için mutlaka yağ tüketimini azaltılmaları gerektiğini de sözlerine ekliyor. Yağ tüketimi konusunda geleneksel alışkanlıklardan vazgeçip, yağ tüketimini kısıtlamanın önemli olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Olcay Barış; diyabet hastalarına yemeklerini pişirirken daha az yağ kullanmalarını, yağsız et ve tavuk tercih etmelerini tavsiye ediyor.

Glisemik İndeksi düşük yani kana yavaş karışan, kepekli makarna, spagetti, kepekli ekmek, lifli meyve ve sebze gibi besinler tüketildiğinde, dolaşım sistemine glikoz daha ağır ve küçük dozlarda giriyor ve pankreas bunlarla başa çıkabilmek için azar azar insülin üretiyor. Böylece hem pankreas fazla yorulmuyor hem de kan şekerinde ani çıkış ve düşüşler olmuyor. Protein gereksinimini pasta, makarna, çikolata, bisküvi gibi besinlerden karşılamak yağ ve karbonhidratı fazla aldığımız anlamına geliyor ve fazla enerji yağa dönüştüğü için obezite sorunu ile karşı karşıya geliniyor. Obezite ve diyabetin önüne geçmek için protein gereksinimini yumurta, kurubaklagil, tavuk, balık gibi besinlerden almak gerekiyor.

‘Dengeli Beslen, Harekete Geç!..’ Kampanyası

Türkiye’nin en büyük beyaz et üreticisi Şenpiliç, obeziteye karşı mücadele amacıyla ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ sloganıyla kampanya başlattı. Türkiye’de kadınların % 41’nin obez ya da aşırı kilolu olmasından hareket eden Şenpiliç, kampanya ile geleceğin sağlıklı bireylerinin yetişmesinde en fazla rol üstlenen kadınları bilinçlendirmeyi amaçlıyor. Bu amaçla oluşturulan Şenpiliç Kadınlar Klübü çatısı altında uzman diyetisyen ve şef ile ‘dengeli beslenme’ anlatılırken, dans ve fitnessi birleştiren Zumba ile de kadınların harekete geçmeleri ve eğlenerek spor yapmaları hedefleniyor. İSMEK ile yapılan işbirliği ile Kartal Bülent Ecevit Kültür Merkezi’nde 500 kadının katılımı ile start alan ‘Dengeli Beslen, Harekete Geç’ kampanyasının, önümüzdeki aylarda Türkiye geneline taşınması planlanıyor.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

19.9° / 13.3°