Tarih: 12.11.2016 08:51
DİYABETLE YAŞAMIN ANAHTARI DOĞRU BESLENME
Diyabet gün geçtikçe daha çok kişiyi etkileyen,yaşlı veya çocuk dinlemeyen bir metabolizma hastalığı. Yaşam kalitesini ve organların işlevlerini bozan diyabetle savaşmada bazı etkenler önemli rol oynuyor. Bunlardan biri de doğru beslenme.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz, diyabette beslenmenin önemine dikkat çekti. Gündüz, “Sağlıklı kişilerde yenen gıdaların bir kısmı sindirildikten sonra şeker yani glikoz olarak kana geçiyorve çeşitli dokular tarafından enerji kaynağı olarak kullanılıyor. Diyabetli kişilerde ise; kandakiglikozun (kan şekerinin) düzeyini dengeleyen insülin hormonunun eksikliği veya etkili bir şekilde çalışmaması nedeniylekandaki şeker kullanılamıyor ve kan şekeri yükseliyor.”dedi.
Diyabet tedavisinin amacının kan şekeri kontrolünü sağlayarak, diyabet vekomplikasyonlarını önlemek olduğunu söyleyenAcıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Çisem Gündüz,böylece diyabetli kişilerin yaşam kalitesinin yükseleceğini belirtti. Diyetisyen Çisem Gündüz,diyabet tedavisi için 3 altın kuralın düzenli ilaç kullanımı, yeterli ve dengeli beslenmeile düzenli egzersiz olduğunun altını çizdi.”Diyabeti olan kişilerde, kişiye özel beslenme program oluşturmak oldukça önem taşıyor. Çünkü yaş, cinsiyet, kullanılan ilaç ve kronik hastalıklar gibi kişiye ait özellikler, uygulanacak diyette farklılık yaratabiliyor. Bu nedenle diyabetli kişilerin yeterli ve dengeli beslenmeprogramı için mutlaka bir diyetisyen ile görüşmesi gerekiyor.”uyarısında bulundu. Diyetisyen Çisem Gündüz, diyabetli kişilerin beslenmede dikkat etmesi gereken ipuçlarını şöyle anlattı:
1- Ara öğünleri atlamayın
Gün içerisinde ana öğünlerinize ek yapacağınız ara öğünler, kan şekeri seviyenizi dengede tutmanızı sağlıyor. Öğünler arası sürenin artması ve uzun süren açlıklar kişide hipoglisemi yaratabileceğinden,diyabetli kişilerinara öğünü atlamaması gerekiyor.Ara öğünlerde; 1 porsiyon meyve + 1 kutu süt, 2 adet grisini + 1 dilim peynir, 1 avuç leblebi + 1 bardak ayran ya da 1 porsiyon meyve + 10 adet kavrulmamış badem seçeneklerinden birinin tüketilmesi öneriliyor.
2- Posalı besinleri tercih edin
Posa tüketimi, diyabetik kişiler için hem kan şekerini dengelemesi hem dekan kolesterolseviyelerini aşağıya çekmesi bakımından oldukça önemli.Vücuda daha fazla posa almak için beyaz undan yapılmış yiyecekler yerine tam buğday unundan yapılmış yiyeceklerin tüketilmesini öneren DiyetisyenÇisem Gündüz,“Meyve suyu yerine taze meyvenin kendisini, kabuğuyla birlikte yemek, haftadaikikez kurubaklagiltüketmek, her öğüne salata eklemek diyabetle başa çıkmada yardımcı oluyor” diyor.
3- Yemek pişirme yöntemlerinizi değiştirin
Yemek pişirirken, kızartma veya kavurma yöntemleri yerine haşlama,buğulama veya fırınlama yöntemlerinin tercih edilmesi önem taşıyor. Evde pişen tüm sağlıklı yemekler diyabetlikişiler için oldukça uygun.
4- Tuzlu yiyeceklerden uzak durun
Tuz içeriği yüksek olan turşu, şalgam suyu, salamura gibi konserve yiyecekler ve salam, sosis, sucuk, pastırma gibi şarküteriürünlerinden diyabetli kişilerin uzak durması gerekiyor.
5- Şekerli gıdalar tüketmeyin
Şeker ve şeker içeren tüm yiyecek-içeceklerin diyabetli kişiler tarafından tüketilmemesi gerekiyor.Şerbetli veya sütlü tatlıların yerine meyvenin kendi şekerinden yararlanılarak yapılan doğal tatlılartercih edilebilir.
6- Kompleks karbonhidratlar tüketin
Beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek yemek,diyabetli kişilerin kan şekeri seviyesini dengede tutmak içindaha doğru bir alternatif olarak görülüyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —