Diyaloga Açık Toplum Değiliz

23.01.2016 18:36:00

Diyaloga Açık Toplum Değiliz

Yargıtay Onursal Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Selçuk, yargının içinde bulunduğu durumu değerlendirdi.

selcuk_citirik (1)Adana Barosu ev sahipliğinde gerçekleşen 'Hukukun Tutsaklığı' konulu konferansı Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Ali Kocabaş,  meslektaşlarımız, stajyer avukatlar ve sivil toplum derneklerinin temsilcileri izledi.

Adana Baro Başkanı Av. Mengücek Gazi Çıtırık, açılış konuşmasında, Sami Selçuk'u Adana'da ağırlamaktan son derece mutlu ve onurlu olduklarını belirtti. Av. Çıtırık, ülkede; yaşanan hukuk dışı uygulamaların ve adalet olgusunun her geçen gün  yara aldığı günlerden geçildiğini ifade etti.

Yargıtay Onursal Başkanı ve Bilkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Selçuk, yargının içinde bulunduğu durumu değerlendirdi.Sami Selçuk, şunları söyledi:

'Türk hukukunun, yerelleşme, küreselleşme ve evrenselleşme doğrultusunda çağcıl hukukun dalga boyutunu yakalayabilmesi, bu kültürel değerleri ve kavramları iyi özümsemesine bağlıdır. Hukuk alan ülke, veren ülkenin kavramlarına bağlı kalmak zorundadır. Çünkü küresel, bilimsel kavramlar, doğruyu bulmada, deniz feneri gibi, yol göstericidirler. Sınır tanımayan gücüyle bütün kültürleri etkileyen Batı uygarlığının hukukunu hem seçmek ve hem de onun kavramlarını göz ardı etmek; bir sorun değil, sorunsallar yumağıdır. Uygulama ise, kavram belirsizliğinin ve yanlış uygulamanın su yüzündeki görünen parçasıdır. Hukukun iyileşeceğini umut ediyorum. Ama biz görür müyüz bilmiyorum.' diye konuştu.

“DİYALOĞA AÇIK TOPLUM DEĞİLİZ”

selcuk_citirik (2)Yeni hukuk fakültelerinin açılmasından yana olduğunu ancak kaliteli ve iyi akademisyenlerin eğitim vermesinin gerekliliğini ifade eden Selçuk, üniversite yıllarında kendi yaşadığı bir  anısını anlattı ve o dönemdeki eğitimcilere eleştiride bulundu. Türkiye' de bir tartışma ortamının olmadığını, bizde tartışmanın ‘bir zafer kazanma’ olarak algılanmakta olduğuna vurgu yapan Selçuk, ' Biz malesef diyaloga açık toplum değiliz'dedi.

''SAVCI; İNSANIN/CUMHURUN DEĞERLERİNİ KOLLAMALI''

Bir soru üzerine Sami Selçuk, 'Bundan başka hukukçu, bütün güçlere, erklere karşı bağımsız olmalıdır. Yargının/yargıcın bağımsızlığı bir araçtır. Amaç, yargının, yargıcın yansızlığını, böylelikle nesnel hukukun özüne uygun biçimde nesnel uygulanmasını sağlamaktır. Özellikle karar verici konumdaki hukukçu, yasama ve yürütme erkleri, bir başka yargıç, sokak ve kendi inanç ve düşün dünyası karşısında bağımsız ve yansız olmak zorundadır. Cumhuriyet savcısı, cumhuriyeti koruyan kişidir .insanın/cumhurun değerlerini kollamakla yükümlü savcılardır.  Ama cumhuriyeti koruyan; devlette yok, Adalet Bakanlığında yok. O nedenle kaygıları anlıyorum. Ancak ; yukarıdakiler az konusursa savcılar işini iyi yapar' diye konuştu.

“YASALAR LAUBALİ VE AKIL ALMAYACAK ŞEKİLDE HAZIRLANIYOR”

Ülkemizde yasaların geçmişe göre değil geleceğe yönelik olması gerektiğini ancak, bizde maalesef 'Türkçe bilmeyenler' tarafından yasa metinleri hazırlandığını belirten Selçuk şöyle devam etti: 'Bizde yasalar aubali ve akıl almayacak bir şekilde hazırlanıyor. Bu bir bilinç sorunudur.  Hukukçu, öğretiyi yakından izleyerek hukuktaki gelişmeleri bilmek, uygulamaya yansıtmakla da yükümlüdür. Bu yükümlülük, hukukçunun topluma karşı sorumluluğunun olmazsa olmaz gereğidir. Ayrıca iyi bir lisan bilmek zorunluluğu vardır.'



1

ANKARA KARAYOLUNDA MAHSUR KALDILAR

2

GÖKÇEDAĞ, AK PARTİ SEYHAN İLÇE BAŞKANI SEÇİLDİ

3

MHP KURULDUĞU SALONDA TOPLANDI

4

BOZAN: SESİMİZİ BİRLEŞTİRİYORUZ!

5

SİBEL GÜNEŞ: ŞİDDET SARMALININ İÇİNDEYİZ