Diyet yapanlara
Manşet Haber 6.05.2014 08:53:19 0

Diyet yapanlara 'SU' uyarısı

Diyet yapanlara 'SU' uyarısı

Yetersiz Su Tüketimi Metobolizmayı yavaşlatıyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, günde içilen 8-10 bardak suyun kilo vermeye de yardımcı olduğunu belirterek, “Diyet yapmanıza rağmen kilo verememenizin sebebi yeterli miktarda su içmemeniz olabilir” uyarısında bulundu.

Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, vücut fonksiyonlarının düzenli çalışabilmesi için gereken en temel maddenin su olduğunu, vücudumuzun yüzde 60-70’ini de suyun oluşturduğuna dikkat çekerek, “Günde 1,5 – 2 litre su çeşitli yollarla dışarı atılıyor. İnsan metabolizması yüzde 1’lik bir su kaybını bile hissederken bu oran daha da yükseldiğinde hayati risk yaratacak boyutlara ulaşabiliyor. Bu yüzden su oranını dengelemek çok önemli. “ dedi.

Akgül’ün uyarıları şöyle:

Su vücudumuzda ne işe yarıyor?
Metabolizmanın hızını arttırıyor.

Tokluk hissi oluşmasını sağlıyor. Özellikle öğünlerden önce içilen 1-2 bardak su, daha çabuk doyulmasına ve iştahın baskılanmasına yardımcı oluyor.

Kas kaybını ve kilo kayıplarına bağlı sarkmaları önlemede yardımcı görev görüyor.

Vücuttaki ödemin atılmasını sağlıyor.

Cildin kurumasına engel oluyor.

Sindirimin sisteminin düzenli çalışmasını, metabolik atıkların dışarı atılmasını sağlıyor.

Beyin fonksiyonlarının çalışmasına yardımcı oluyor.

Su tüketiminin yetersiz olduğu nasıl anlaşılıyor?

Diyetisyen  Gizem Akgül, idrarın renginin vücuttaki yetersiz sıvı tüketimi ile ilgili gerekli sinyalleri verdiğine dikkat çekerek,  “Eğer idrar rengi koyu sarıysa su tüketiminin yetersiz olduğu sunucuna varabiliriz. Böyle bir durumda günlük su tüketim miktarı attırılmalı ve belirtilerin ortadan kalkması beklenmeli.” dedi.

Suyun yerini su tutar! 

Gün içerisinde yeterli miktarda su tüketilmediğinde vücudun kendisi için gerekli suyu kullanmaya ve metabolizmayı susuz bırakmaya başladığını, bu noktada metabolizmanın doğal işleyişinden uzaklaştığını belirten. Gizem Akgül, “Diyet yapmalarına rağmen kilo verememekten yakınanların günlük tükettikleri su miktarına dikkat etmeleri gerekiyor çünkü yeterli miktarda su tüketilmediği takdirde metabolizmaları yavaşlıyor” şeklinde konuştu.

“Günlük sıvı tüketiminin fazla olması su tüketiminin de yeterli olduğu anlamına gelmiyor. Çorba, çay, kahve, meyve suyu gibi diğer içeceklerde de su bulunmasına rağmen suyun sağladığı faydaların yerini tutmuyor.” uyarısında bulunan  Diyetisyen. Akgül, “Diğer içecekler günlük su ihtiyacımızı karşıladıktan sonra içilmeli. Özellikle gün içinde sürekli çay ve kahve tüketenler, bu içeceklerde de su bulunduğunu düşünerek günlük ihtiyaçlarını karşıladıklarını düşünüyorlar. Aksine fazla çay ve kahve tüketimi, diüretik etki yaparak vücuttan daha fazla su atılmasına sebep oluyor. Bu yüzden sık sık çay ve kahve tüketenlerin daha fazla su içmesi gerekiyor” dedi.

Hamilelik ve sonrasında su tüketimi önemli mi?
Su tüketimi hamilelerde ve yeni doğum yapmış kadınlarda çok daha önemli bir hal alıyor. Anne sütünü arttıran en önemli faktör su. Su içmek için susama hissini beklememenin özellikle hamilelik ve sonrasında çok önemli olduğunu söyleyen Dyt. Akgül, su tüketiminin arttırılması için şu ipuçlarını veriyor:

Her sabah uyandığınızda güne bir büyük bardak ılık su içerek başlayın.

Her ana ve ara öğünden 10-15 dakika önce 2 bardak su için.

İş yerinizde ve çantanızda her zaman su bulundurmaya çalışın.

Çay ve kahve içerken yanında 1 bardak da su tüketin.

Su içmekte zorlanıyorsanız bir şişeye 1 dilim limon,1-2 yaprak taze nane atarak suyunuzu tatlandırabilir, meyve parçaları ekleyerek lezzet katabilirsiniz.

Katıldığınız davetlerde veya dışarı yemeğe çıktığınızda ilk içecek tercihiniz 1 bardak su olsun.

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

26.1° / 19°