Doğa Olaylarının Afete Dönüştürülmesinin Önüne Geçilebilir
Doğa Olaylarının Afete Dönüştürülmesinin Önüne Geçilebilir
Adana(Ulus)-- İnşaat Mühendisleri Odası, Çukurova Üniversitesi, Adana Büyükşehir Belediyesi, Zemin Mekaniği ve Temel Mühendisliği Türk Milli Komitesi ile ortaklaşa düzenlenen 5. Geoteknik Sempozyumu 5-6 Aralık tarihleri arasında Adana’da yapılacak.
İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Başkanı Abdullah Bakır, 5-6 Aralık tarihlerinde yapılacak 5. Geoteknik Sempozyumunda, 97 bildirinin sunulacağını, ABD’den üç bilim insanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bir kişi olmak üzere yedi çağrılı konuşmacının bulunduğunu söyledi.
Bakır, İnşaat Mühendisleri Odası’nın toplumsal sorumlulukları gereği, mesleki niteliğin geliştirmesini, bilginin paylaşılmasını, mesleki uygulamaların toplumun güvenli yaşamının tesisine hizmet etmesini önemsediğini söyledi.
5.Geoteknik Sempozyumunun, İMO Adana Şubesi yürütücülüğünde 5-6 Aralık 2013 tarihinde Çukurova Üniversitesi Mithat Özsan Amfisinde gerçekleştirileceğini belirten Abdullah Bakır, şöyle konuştu:
“Geoteknik, ilgili olduğu alan gereği tüm yaşam alanları ve insanlık için hayati öneme haiz bir bilim dalıdır. Ülkemizde yaşanan yıkıcı depremlerin, yapı- zemin arasındaki ilişkinin yeterince dikkate alınmamasının acı sonuçları geotekniğe verilmesi gereken önemi göz önüne sermektedir. Bir doğa olayı olan depremin önüne geçebilmek elbette mümkün değildir. Asıl hedef, doğa olaylarının doğal afete dönüşmesinin önüne geçmek, yer hareketlerine uygun ve zemini sağlam yapı üreterek, depremi afet olmaktan çıkartmaktır.
GEOTEKNİK MÜHENDİSLİĞİ GÜVENLİ YAPILAŞMA İÇİN ŞART
Geoteknik mühendisliğinde, zemin ve temel etütleri ile bu etütlerden elde edilen verilerin İnşaat Mühendisliğinin uygulamalarına hizmet edecek şekilde yorumlanması ve sunulması, yapıların güvenliği ve ekonomisi açısından ciddi önem arz etmektedir. Bu bağlamda, üst yapı uzmanı ile geoteknik uzmanın birlikte yapı tasarımı yapması, güvenli yapılaşmanın olmazsa olmazıdır. Her zeminde, her şart altında güvenli, sağlıklı, yaşanabilir yapı üretiminin gerçekleşmesi, İnşaat mühendisliği uygulamalarının bir takım çalışması içinde sürdürülmesi ile mümkündür.
Ekonomik ve güvenli yapılaşmanın temeli olarak gördüğümüz geoteknik mühendisliği konusunda bilgi ve birikimin arttırılmasının, konunun uluslararası normlara uygun olarak derinlemesine kavranmasının gerekliliğine inanıyoruz.
97 BİLDİRİ SUNULACAK
Sempozyumumuz uluslararası formatta ele alınacak olup, yurt içi ve yurt dışından önemli bilim insanları katılacaktır. 97 Bildirinin sunulacağı 5. Geoteknik Sempozyumunda, ABD’den üç bilim insanı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından bir kişi olmak üzere toplam yedi çağrılı konuşmacı geoteknikle ilgili konuşma yapacaktır.
Geoteknik mühendislerinin, öğretim üyelerinin, araştırmacıların ve sektördeki uygulayıcıların bir araya geleceği 5.Geoteknik Sempozyumu ile konuyla ilgili güncel bilgi ve deneyimler paylaşılacak, ulusal ve uluslararası düzeyde geoteknik mühendisliğinin sorunları ve çözüm yöntemlerinin tartışılacaktır. Yapılan bu bilimsel toplantıların sürekliliğinin sağlanması, uygulamacı mühendislerle akademik camiayı birleştiren bir köprü görevi görecek ve geoteknik biliminin gelişimine önemli katkılar sağlayacaktır. Bu vesileyle, konuyla ilgili kurum temsilcilerini ve mesteklaşlarımızı sempozyumumuza davet ediyoruz.”