Tarih tekerrür falan etmiyor. Tarihi biz yaşayarak yapıyoruz. Kimse önümüze pat diye koymadı. Adım adım geldik, her zulme, her olumsuzluğa ve boyun eğerek, “Evet,” diyerek, “Yok artık, bu da olmaz,” deyip, olunca da, göz yumup, görmezden gelerek. “Durun hele, bunlar daha iyi günleriniz,” denildiğinde, bundan daha beterine de tahammüle razı olduğumuzu hissettirerek.
Bütün kalbimle söylüyorum: Ben gerçekten bilmiyorum hangi kelimelerin yasak olduğunu, ne dersem suç işlemiş olacağımı, hangisini azarlanmayla atlayabileceğimi ama hangisinin ağır cezalık bir suç olduğunu. Gerçekten bilmiyorum, biraz sonra hakaret edeceği adama, “Sayın,” demek gibi bir mecburiyet olup olmadığını.
Dönelim mi tarihe?
Kızılcıklar oldu mu?
Selelere doldu mu?
Gönderdiğim çoraplar,
Ayağına oldu mu?
Keşan yöresinin bir türküsü… TRT’de yasaklanmıştı. Sebep 'Kızılcıklar oldu mu” denmesiydi. Ne demekti, 'Kızılcık”? Kızıl demekti elbette. Peki, 'kızıl' ne demekti demekti? KOMÜNİST. Yani türküyle komünizm propagandası yapılıyor, komünizm olgunlaştı mı demek isteniyordu.
Uğur Mumcu bir makalesinde Artvin yöresinin pek bilinen türküsünü yazdı: ATABARI
Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa.
Askerin milletin bayrağınla çok yaşa.
Sağdan sola, soldan sağa.
Salla bayrağı düşman üstüne...
Vay, sen misin yazan; soluğu hakim karşısında aldı. Hadi bayrağın sağdan sola sallanması anlaşılabilirdi de; ne demekti düşmanın üzerine soldan sağa bayrak sallandırılması? Çok net: Komünizm propagandası.
Ve Uğur Mumcu, 7 yıl hapis talebiyle yargıladı
Behice Boran… Türkiye İşçi Partisi genel başkanı olmadan önce Dil Tarih Fakültesi’nde öğretim üyesiydi. Ama şifreli komünizm propagandası yapıyordu. Öğrencilere simgesel mesajlar veriyordu. Nasıl mı? Sınav kağıtlarını kırmızı kalemle değerlendiriyordu
Sonuç: Behice Hoca üniversiteden uzaklaştırıldı.
Haksız mıydı yönetim? Kırmızı ne demek? Devir, sigara paketleri üzerinde orak-çekiç arayan bir zihniyetin yönettiği devir.
Galiba doğru. Bunlar daha iyi günlerimiz.
NE YAPSAM, BİLMİYORUM.
“SÖYLESEM TESİRİ YOK; SUSSAM GÖNÜL RAZI DEĞİL.”