DÖNMEZ: 5 YILDA ADANA’NIN TÜM İLÇELERİ DOĞALGAZA KAVUŞACAK

20.03.2021 13:01:05

DÖNMEZ: 5 YILDA ADANA’NIN TÜM İLÇELERİ DOĞALGAZA KAVUŞACAK

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in başkanlığında Adan a’da“Enerji Koordinasyon Toplantısı” düzenlendi.
Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Vali Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Adana Milletvekili Jülide Sarıeroğlu, milletvekilleri, belediye başkanları, oda başkanları ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Adana’nın enerji potansiyelinin değerlendirildiği toplantının sonunda Bakan Dönmez açıklamalarda bulundu. Adana’nın enerji ile ilgili sorunlarını etraflıca masaya yatırdıklarını belirten Bakan Dönmez, “Gaz dağıtım şirketi ile elektrik dağıtım şirketi mevcut yatırımlarını, planlarını, projelerini bizlerle paylaştılar. Oldukça verimli bir toplantı oldu. Adana özellikle güney kentlerimiz içerisinde hem sanayisiyle hem tarımıyla hem de turizmiyle öne çıkan şehirlerimizden birisi. Bu ilimizin enerji arz güvenliği, kesintisiz ve kaliteli bir şekilde elektrik ve doğalgazın tedariki bizim olmazsa olmazımız.” dedi.
DÖNMEZ’DEN DOĞALGAZ KULLANIN ÇAĞRISI
2009 yılında doğalgaza kavuşan Adana’nın yaklaşık 11 yıldır doğalgazdan faydalanabildiğini vurgulayan Bakan Dönmez, “Edirne’den Hakkari’ye kadar doğalgazı bütün illerimize getirdik. Bu kapsamda Adana’mızda 2009 yılından bu yana doğalgaz kullanıyoruz. Halihazırda Adana’da yaklaşık 190 bin abonemiz doğalgaz kullanıyor. Ama neredeyse 200 bin civarında kapısına kadar doğalgazı götürüp gaz kullanmayan insanımız da var. Buradan bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen çağdaş, kaliteli, konforlu yaşamın en büyük hizmetlerinden birisi olan doğalgaza, kapınıza kadar getirdiğimiz bu altyapı hizmetine lütfen başvurun. Sizler de bu konforlu hayattan nasibinizi alın. Bu çünkü sadece bireysel anlamda sizin konforunuzu arttırmayacak, Adana gibi bir ilde hava kalitesinin artması açısından da aboneleşme oranı son derece önemli. Bir de buraya yapılan yatırımın daha verimli kullanılıyor olması, şehrimizin lehine bir durumdur.” şeklinde konuştu.
Şu anda Adana’da merkez ilçeler dahil olmak üzere doğalgaz kullanan ilçeler bulunduğunu aktaran Bakan Dönmez, “Ceyhan, Kozan, İmamoğlu, Yumurtalık ve Karaisalı gibi ilçelerimiz doğalgaz kullanıyor. Ama asıl hedefimiz Adana’da 5 yıl içerisinde şu anda doğalgaz kullanamayan 6 ilçemize doğalgaz götürmek. Bunların bir kısmı CNG dediğimiz sıkıştırılmış taşıma doğalgaz yöntemiyle olacak. Bir kısmına da şartlar elverdiği takdirde boru hattıyla götürmüş olacağız. Bu farklı yöntemler, kullanıcılar açısından bir fark yaratmıyor, değişen bir şey yok onu ifade edeyim. Sadece yatırımların daha hızlı ve ekonomik olması açısından önemli.” dedi.
Doğalgaz dağıtım şirketinin Adana’da önümüzdeki beş yıl içerisinde yaklaşık 750 milyon liralık bir yatırım yapacağı bilgisini de veren Bakan Dönmez, bu yatırımla hem söz konusu 6 ilçeye hem de mevcut doğalgaz kullanan ilçelerde doğalgaz kullanmayan mahallelere doğalgaz götürüleceğini, bu sayede dağıtım şebekesini genişletmiş olacaklarını söyledi.
Toplantıda ele aldıkları diğer bir hususun da elektrik dağıtım ve iletim konusu olduğunu ifade eden Bakan Dönmez, “Biraz sonra da Seyhan nehri üzerindeki hidroelektrik santralimizi ziyaret edeceğiz. 65 yaşında, şu anda çalışan en eski santral Türkiye’de. İlk santrali burada kurmuşuz, hala çalışıyor. Bu mutluluk verici bir şey. Adana’nın enerji talebi, yıllar itibariyle hem sanayinin değişmesine bağlı olarak hem de sosyal gelişmişlik endeksinin artmasına bağlı olarak artan şehirlerimizden birisi. Artan talebi kesintisiz, kaliteli bir şekilde karşılamak da bizim sorumluluğumuzda. Gerek üretim tarafında üretim tesislerimiz, gerek ana iletim hatları işleten TEİAŞ, gerekse de şehir içerisinde elektrik dağıtımı yapan Toroslar EDAŞ üzerinden bu kesintisiz, enerji hizmetini vermeye çalışıyoruz.” dedi.
Özellikle son yıllarda sadece Adana’da değil ülkemizin muhtelif yerlerindeki elektrik hatlarında, iklim değişikliğine bağlı olarak ani hava değişiklikleri nedeniyle birtakım sıkıntılar yaşanabildiğini belirten Bakan Dönmez şöyle konuştu:
konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Bizzat Sayın Vekillerimizle birlikte bu tür olaylara müdahale ettik, zamanında elektrik verilmesi için. Ancak şunu da gözden kaçırmamak gerekiyor. Her ne kadar iklim değişikliği bizim şebekelerimizi zorlasa da buna teknik, ekonomik çözümler getirmek de bizim görevimiz. Şirketlerimizden sorun yaşanan bölgelerde şebekelerin yenilenmesi dahil, planlı bakımlara ağırlık vermesi, yetersiz güç veya iletken dağıtım hattı şebekesi olan yerlerde süratle bu eksikliği tamamlaması noktasında bir mutabakata vardık. O kapsamda da 2021-2025 döneminde Adana’da yaklaşık 1 milyar 425 milyon liralık elektrik dağıtım şebekesi yatırımı planlandı. Bu bir önceki beş yıllık döneme kıyasla o zaman 1 milyar 97milyon liralık yatırım yapılmıştı, neredeyse yüzde 40’lık civarında bir artışı ifade ediyor. Bu yapılacak yatırımın da önemli bir kısmını kırsal mahallelere ayırdık. 1 milyar 425 milyon liralık yatırımın 855 milyon liralık kısmı merkez ilçelerimizde, diğer 570 milyon liralık kısmı da kırsala ayırmış durumdayız. Yine bir önceki dönemle de kıyasladığımızda elektrik dağıtımında enerji nakil hatlarında 7 kat kadar bir artış olacak önümüzdeki dönemde. İnşallah en kısa süre içerisinde şehirlerimizde olduğu gibi kırsalda da artan bu talebi zamanında karşılamış olacağız. Bu yatırımlarla Adana’mız düne göre çok daha iyi enerji kalitesiyle karşı karşıya gelecek.”







1

ADASO’DA YEŞİL VE DİJİTAL DÖNÜŞÜM DESTEK PROGRAMLARI KONUŞULDU

2

"ÜRETEN DE, TÜKETEN DE MAĞDUR"

3

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINIZ İÇİN 10 ÖNEMLİ ÖNERİ!

4

“KALP SAĞLIĞI İÇİN HER YAŞTA HAREKET ŞART”

5

SEYHAN’I YÜREĞİR’E BAĞLAYAN YAVUZLAR KÖPRÜSÜ AÇILDI