DÖRT AYDA YARIM MİLYON KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI
EKONOMİ 14.05.2024 22:36:00 0

DÖRT AYDA YARIM MİLYON KİŞİ İŞTEN ÇIKARILDI

CHP’li Orhan Sümer, bu yılın ilk dört aylık döneminde 513 bin 414 işsizlik ödeneği başvurusunda bulunduğunu açıkladı

CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Ekonomideki kötü gidişatı ve sürekli artan işsiz sayısını” Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı 

Orhan Sümer, yazılı açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“İşsizlik Sigortası Fonu verilerine göre ise bu yılın ilk dört aylık döneminde 513 bin 414 kişi, işinden çıkarıldığı için işsizlik ödeneği alabilmek amacıyla İş-Kur’a başvurdu. Başvuranların, yasanın aradığı koşulları taşıyan 250 bin 140’ına işsizlik ödeneği bağlandı. Nisan ayı itibariyle Fondan 367 bin 472 kişiye işsizlik ödeneği ödendi. Kaynaklarının büyük kısmı teşviki ve benzeri isimlerle işveren kesimine aktarılan İşsizlik Sigortası Fonunun toplam varlığı ise son bir yılda 101,7 milyar lira artarak 233,6 milyar liraya çıktı. Her geçen gün Türkiye’deki kriz ortamı daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor.

TÜM SEKTÖRLER ÇÖKÜŞTE

Tarım sektörünün bankalara olan kredi borçları da martta önceki aya göre 14,2 milyar lira daha artarak 651,7 milyar liraya yükseldi. Sektörün kredilerinde geçen yılın sonuna göre ise 61 milyar liralık bir artış yaşandı. Tarım sektörünün borçlarının 534,4 milyar liralık kısmı kamu bankalarına, 117,2 milyar liralık bölümü ise özel bankalar olan kredi borçlarından kaynaklanıyor. Tarım sektörünün 2023 yılında küçülme eğiliminde olan ve yıl sonunda 2,1 milyar liraya kadar küçülen sorunlu kredileri ise 2024 yılıyla birlikte yeniden yükselme eğilimine girdi. Sektörün vadesinde ödeyemediği için bankaların takibe aldığı kredi borçları mart sonunda 2,3 milyar liraya yaklaştı. Önceden Türkiye kendi kendine yeten bir tarım ülkedir diye çocuklarımıza öğretilirdi. Şimdi başta tarım olmak üzere her sektörde büyük bir gerileme halindeyiz” 

 

SARAYIN TEDBİRLERİ VATANDAŞIN MÜCADELESİNİ KARŞILAMIYOR

Türkiye’de ne yazık ki göz göre göre gelen bir ekonomik kriz yaşanıyor. Bu krizin bu kadar keskinleşeceğini milyonlarca kişinin işsiz kalacağını, iş yerlerin kapanmak zorunda kalacağını, milyonlarca kişinin enflasyon belası altında ezileceğini defalarca dile getirdik. İktidar bu durumla başa çıkmak yerine zengini yani yandaşını daha zengin etmek projeleri ile uğraştı. Bugün atılan adımlar ise vatandaşın yaşamak için verdiği mücadeleyi karşılamıyor. Türkiye’nin ekonomik anlamda düze çıkması için iktidarın şatafatlı lüks yaşamından vazgeçmesi gerekiyor.” 


Anahtar Kelimeler: YARIM MİLYON İŞTEN ÇIKARILDI

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

37.3° / 22.7°