“DÜNYA MARKALARINA AYAKKABI ÜRETİYORLAR”
Manşet Haber 13.09.2017 16:51:21 0

“DÜNYA MARKALARINA AYAKKABI ÜRETİYORLAR”

“DÜNYA MARKALARINA AYAKKABI ÜRETİYORLAR”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Büyük Saat Kazancılar Çarşısı içerisinde ücretlerine zam talebiyle iş bırakan ve kazanımla sonuçlanan saya (ayakkabının yüzü, üst bölümü) işçilerini çalıştıkları atölyelerde ziyaret etti.
6 Eylül 2017’de eyleme başlayan işçiler pazartesi günü yüzde 13’ü hemen, yüzde 8’i yılbaşında olmak üzere yüzde 21 zam ve her yıl için en az yüzde 8 zam için sözleşme imzalamıştı. Tek göz atölyelerde kurdukları ekiple hemen yanı başlarında bulunan ayakkabı imalatçısı firmalardan parça başı iş alan işçilerin sorunlarını dinleyen Tümer, alınan zamma rağmen işçilerin alamadığı geride kalan sosyal güvence gibi birçok sosyal haktan mahrum kaldığına dikkat çekti. Bir süredir gündemde olan Ayakkabıcılar Sitesi’nin tamamlanması gerektiğini ifade eden Tümer, “İşçilerin güvenli bir sanayi sitesinde bir an evvel sigortalı ve sağlıklı şartlarda çalışmaları gerekiyor” dedi.
Tümer, saya işçilerinin iş bırakma eyleminde sözcülüğünü yapan ve dernek başkanı seçtikleri Ömer Tahak ile gezdi. Tahak, iş bırakma süreci ve kazanımlarla ilgili Tümer’e bilgi verdi. Tümer ile sohbet eden işçiler, ayakkabı üretiminin zor ve zahmetli aşaması olan ve ustalık gerektiren saya dikiminde ekibini kurarak çalışan sayacılar bu işi yapabilmek için yıllarını verdiklerini ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi. Kendi ellerinden geçen, yüksek fiyatlarla satılan büyük markaları diktiklerini ifade eden saya işçileri ancak emeklerinin karşılığını alamadıklarını ifade etti.
“BİR ARAYA GELDİLER BAŞARILI OLDULAR”zulfikar inonu tumer-ayakkabi iscileri (1)
Kimyasal yapıştırıcılar içerisindeki atölyelerinde saya işçileri ile bir araya gelen Tümer, öncelikle işçileri kazanımlarından dolayı kutladı. Tümer, “Şayet bir başarı elde ettilerse örgütlülüklerinden dolayıdır. Sorun şimdilik çözülmüş gibi görünüyor ama işçilerimiz sosyal haklarından hala mahrumlar. Sadece yaşayabilmek için ihtiyaçları olan parayı talep ettikleri halde zorlu bir süreç yaşadılar. Şimdilik bunu aldılar ama geride bekleyen bir ton sosyal haklarla ilgili problemler var” diye konuştu.
“KAYIT ALTINA ALINMALARI GEREKİYOR”
Son derece kötü koşullarda çalışan işçileri ziyaretinin ardından izlenimlerini paylaşan Tümer, “Ne kadar zor şartlarda çalıştıklarını gördük. İçinde çalıştıkları kimyasal maddeler, elverişsiz koşullar işçilerin sağlıklarını riske atıyor. Tüm olumsuzluklara rağmen dünya markaları için üretim yapan işçilerin yanında olacağız. Emekçinin haklarını savunmak bizim görevimiz” dedi.
Emek sınıfının sorunlarını her platformda dile getirdiklerini kaydeden Tümer, “Sigortasız ve kayıt dışı çalışan büyük bir kesim var. Bunların bir an evvel kayıt altına alınması gerekiyor. İşçilerimizin, daha önce söz verildiği gibi sanayi sitesinde bir an evvel sağlıklı şartlarda çalışmaları gerekiyor. Bu konuları seslendireceğiz” diye konuştu.





Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

36.4° / 23.6°