Adana
Manşet Haber 11.11.2015 10:39:18 0

Adana'da Dünya Rakı Festivali Tartışması

Adana'da Dünya Rakı Festivali Tartışması

Türkiye’de ilk kez Adana’da yaygın bir şekilde kutlanan ve festivale dönüşen “Dünya Rakı Günü” etkinliğine Vali Mustafa Büyük’ün yasaklama kararına tepkiler artıyor. MHP’li Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, “Adana'da geleneksel hale gelen Dünya Rakı Günü”ne kısıtlama getirilmesi yada yasaklamanın söz konusu olamayacağı açıklamasıyla tepkisini ortaya koydu. Şimdi gözler Adana’daki CHP’li Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile Çukurova İlçe Belediye Başkanı Soner Çetin’e çevrildi.

Adana'da Büyüksaat civarında Kazancılar Çarşısında her yıl düzenlenen ve geleneksel hale getirilen  'Dünya Rakı Günü' etkinliği, bu yıl da sosyal medyada yapılan çağrılar ile tarih 12- 13 Aralık olarak ilan edildi. 12 Aralık cumartesi akşamı her yıl olduğu gibi bu yılda 12 Aralık Cumartesi gecesinden 13 Aralık pazar sabahına kadar devam etmesi planlandı.

Sosyal Medyadan yapılan bu çağrılara olumsuz tepkiler geldi. Adana Valisi Mustafa Büyük bu tepkiler üzerine çıktığı Adana’daki yerel Kanal A Televizyonu’nda Adana’daki Dünya Rakı Günü etkinliğine izin verilmeyeceğini açıklamasında bulundu.

VALİ BÜYÜK NE DEDİ?

Adana’da yıllardır “Dünya Rakı Günü” olarak düzenlenen bu etkinlik, yurt içi ve yurt dışından katılımcıların artması ile festivale dönüştü. Bu organizasyonun resmi bir niteliği ve düzenleme kurulu da bulunmuyor. Sosyal medyadan yapılan çağrılara Adanalılar, yurtiçinden başta İstanbuli, Ankara, İzmir gibi kentlerden de katılan oluyor. Adanalıların özlem gidermek amacıyla oluşturduğu platformun çağrıları ile 12 Aralık hazırlıkları yapılırken, Vali Mustafa Büyük Adana’daki yerel Kanal A TV'deki bir programda, üzerine, 'İzin verilmeyeceğini” açıkladı.

Adana Valisi Mustafa Büyük’ün Kanal A TV’deki açıklaması şöyle:

'Bu konuda basına da yansıyan haberler olunca, arkadaşlarımın hepsini görevlendirdim. Böyle bir şeye izin vermemiz mümkün değil. Biz insanların içki içmesini yasaklayacak değiliz ama içmesini de arzu etmeyiz. Bunun reklamının yapılmasını istemeyiz. Buna da engel oluruz. Toplumun kötü alışkanlıklardan alkol bağımlılığından ve buna dayalı kötü gidişattan kurtulması için çaba sarf ederken, sanki normal bir faaliyetmiş gibi festivalmiş gibi yapma teşebbüsünü çok olumsuz görüyoruz. Kesinlikle böyle bir şeye izin vermeyeceğimizi ve yapılamayacağını belirttik. Bunların sokakların kapatılarak umumi hale getirilmesi de buna izin verilmesi de mümkün değil.

Alkollü içkilerin reklamının yapılması ve onların içimini teşvik eder vaziyette tanıtılmasının yasak. Biz işyerlerinin dış cephelerinde bile içki görüntüsü reklamı vitrinine izin vermezken bir festival teşebbüsünü çok yanlış bir teşebbüs. Kimin tarafından yapıldığı da tam belli olmayan son dönemlerde sosyal medya diye bir şey var. Mahiyeti kimin yaptığı belli olmayan bir şeyi, bakıyorsunuz birileri düzenliyor. İzin vermemiz mümkün değil. Kimse niyetlenmesin. İçkiyi, sunum izni almış yerlerde insanlar tabii ki içebilirler, ama bu bizim tavsiye ettiğimiz bir şey değil. Bizim bu alışkanlıklardan toplumumuzu uzaklaştırma görevimiz var. Biz bunun için gayret gösteririz. Olmaz böyle şeyler.'

Adana Valiliğinin Dünya Rakı Günü Festivalinin yasaklanmasına söz konusu bölgedeki yolların uzun süre trafiğe kapalı kalacak olmasını gerekçe gösterdiği ifade ediliyor.

VALİ BÜYÜK’E İLK TEPKİ MHP’Lİ BAŞKAN Sözlü’den

Adana Valisi Mustafa Büyük’ün Dünya Rakı Günü Festivalini yasaklamasına ilk tepki, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin MHP'li Başkanı Hüseyin Sözlü’den geldi. Sözlü yaptığı açıklamada, Dünya Rakı Günü'nün Adana'da geleneksel hale geldiğini anımsattı, kısıtlama veya yasaklamanın söz konusu olamayacağını dile getirdi.
Vali Mustafa Büyük'ün 'izin verilmeyeceği' şeklindeki sözleri ve etkinliğin gerçekleşmesi ya da iptal edilmesine yönelik imza kampanyaları anımsatılan Sözlü şöyle konuştu: 'Vali adına konuşacak değilim. Ancak etkinlik sivil bir inisiyatif. Aslında öyle bir festival yok. Onlar kendi aralarında biraraya geliyorlar. Ne belediyelerle ne de kamuyla ilgisi bulunmuyor. Dikkat çeken, dışarıdan da katılım olan bir etkinlik. Adana'da herkes kendi başına rakı içiyor. İnsanların kendi kişisel hürriyetleri var. Önlerine engel konulamaz. Gelenlere biz de uğrayıp 'Hoş geldiniz' demiştik. Ama bizim izin vermemiz, vermememiz gibi bir konu yok. Müdahil olmaya da niyetim yok. Bir sendika bizi göreve davet etmişti. Bunda sorumluluğumuz nedir anlayamadım. Bu konularda hassasiyet gösterenlerin ayakkabı kutuları ortaya çıktığında hiç sesi yoktu. '

VATANDAŞLARDAN DA TEPKİ VAR

Adana Valisi Mustafa Büyük’ün Dünya Rakı Günü etkinliğinin yasaklanması yönündeki açıklamalarına vatandaşlarda sosyal medya üzerinden tepki gösterdi.Sosyal medya üzerinden yapılan bir eleştiride, “Rahmetli Özal yabancı sigara satışını serbest bırakırken 'yasak olan cazip olur' demişti... Haklıydı da... Şimdi rakı festivali yasaklandı; insanlara daha cazip gelecek... Mesela ben yıllardır yapılan bu etkinliğe uyku severliğim nedeniyle sadece 1 kez katılabilmiştim... Bu sene nasipse artık...

Bir de bu Dünya Rakı Günü nedir? O na bakalım: Aslında bu kutlama dostların 'hadi bu akşam bizimkilere de haber verip bi parlatalım' diye yapılan bir dost toplantısından başka birşey değil. “ görüşü savunuldu.

Vali Büyük’e yapılan bir tepkide ise şöyle denildi:

“Bu genişleyen organizasyonun arkasında hiç bir kurum, dernek, sponsor,organizasyon komitesi vb... yok. Bu kutlama kendi kendine genişleyen, katılımı artan 'de facto' bir yapı kazandı. O gece, sabaha karşı insanlar küçüklü büyüklü gruplar halinde Büyüksaat Kazancılar Çarşısında oluyor... Yanlarında getirdikleri rakıları çıkartıp, soğuk havada ciğer kebabı eşliğinde içiyorlar... Yani düzenli bir organizasyon değil...12 Aralık'ta örneğin İstanbul-Adana uçuşlarına bir bakın, fiyatlar nerelere çıkmış ve hatta yer kalmış mı? Bir bakın...Bu yasaklama Adana'nın tanıtımına katkıda bulunacak... Yürekten inanıyorum buna”

 

Yükleniyor

Yükleniyor

Yükleniyor

YAZARLAR

28.8° / 22.1°