Etimolojiden edebiyata, sanattan tarihe kadar çeşitli konularda konusunda uzman isimleri takipçileri ile buluşturan Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde bu hafta kaybolan diller anlatıldı. Çukurova Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Sofu “Kaybolan Diller” sunumuyla takipçileri ile buluştu. Prof. Dr. Hatice Sofu dünyada yaklaşık 6-7 bin dil olduğunu söyledi.
Her hafta farklı konu ve konularda konusunda uzman isimleri Türkoloji Araştırmaları Merkezi Kültür Evi’nde konferans veren Prof. Dr. Sofu, dünya nüfusunun yüzde 90’ının en çok kullanılan 100 dili konuştuğunu açıkladı. Geri kalan yüzde 10’luk dilimin ise geriye kalan 6 bin dili konuştuğunu ifade eden Prof. Dr. Sofu konuşmacı sayısının 100.000’ın üzerinde olan dillerin güvende sayıldığını söyledi.
Güvende Olan Dil Sayısının Ancak 600
Kaybolan dilleri anlatan Prof. Dr. Sofu yeryüzünde güvende olan dil sayısının ancak 600 civarında olduğunu söyledi. Kıtalara göre diller sayısını da aktaran Eğitim Fakültesi İngiliz Dili Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hatice Sofu, Afrika’da 2 bin 92, Amerika’da bin 2, Asya’da 2 bin 269, Avrupa da 239, Pasifikler’de bin 310 dil konuşulduğunu ifade etti.
Prof. Dr. Sofu açıklamasına şöyle devam etti; “Dünya nüfusunun çoğu çok dilli. Ancak batılı toplumlarda daha çok tek dillilik görülüyor. Bu toplumlar diğer dillerle okul döneminde karşılaşıyor. Çoğu toplumlar neden çok dilli? Tarihsel ve siyasi hareketler; emperyalizm ve sömürgecilik. Ekonomik bedellerle göçler. Dünyanın çeşitli bölgeleri arasında artan iletişim. Sosyal ve kültürel kimlik, azınlık dillerinin korunması ve yeniden canlandırılmasına yönelik ilgi. Eğitim ve dini nedenlerle göçler buna gerekçe gösterilebilir.”