“Eczacılar Suriyeli Sığınmacı Reçetelerinde Mağdur!”

29.01.2016 23:05:00

“Eczacılar Suriyeli Sığınmacı Reçetelerinde Mağdur!”

Adana Eczacı Odası(ADEO) Başkanı Ecz. Ersun Özkan, Suriyeli sığınmacılara ilaç verilmesi konusunda sıkıntı yaşadıklarını, Suriyeli hastalara ait reçetelerin karşılanmasındaki belirsizlikten tedirgin olduklarını söyledi. ersun_ozkan_2014

“Geçici Koruma” Statüsüne Alınan Yabancılara Verilecek Sağlık Hizmetleri ile ilgili Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş imzası ile 12.10.2015 tarihinde 2015/8 sayılı genelge ile yayımlandığını hatırlatan  Ersun Özkan, yaptığı yazılı açıklamada “Bu Genelge hükümlerine istinaden 15.10.2015 tarihinden itibaren meslektaşlarımız SGK Medula Eczane Sistemi üzerinden reçeteleri girmekte, reçetelere ait faturaları da kontrol etmek üzere Ankara SGK İl Müdürlüğüne göndermektedir” dedi.

Eczacı Odası Başkanı Ersun  Özkan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Biz, Eczacılar, ilaç verilme usulüne ilişkin resmi kurumlarla Türk Eczacıları Birliğinin anlaştığı, imza altına alacağı protokollerle ilaç temini sağlarız. Bu protokollerde ödeme süresinden, ilaç verilme ilkelerine, reçete iadeleri ve nasıl reçete karşılanacağına açıklık getirilmiş; tüm Türkiye’de uygulama birliği sağlanmıştır. Ancak şu anda Türk Eczacıları Birliği ile Geçici Koruma Statüsündeki Yabancılara Verilecek Sağlık Hizmetlerine İlişkin Bir Protokol imzalanmaması nedeniyle sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştır. Yaşanan bu sıkıntıların belli başlıları;

Kimlik bilgileri SGK Provizyon Sistemin de kayıtlı olmayan kişilere ilaç temin edilememesi, Ankara dışındaki eczacıların Ankara İl SGK Müdürlüğü'ne reçete teslimi,  kesintilere itiraz sürecinde sıkıntı yaşamaları, Eczacıların karşıladıkları reçete bedellerin ödeme şekil ve süresinin Genelge'de açıkça belirtilmemesi, eczacılarımızın ödemelerinin gecikmesidir.

Genelge hükümlerinde “90 gün için kontrol edilen evraklar, ödenmek üzere ilgili İl Valiliğine Gönderilir” hükmü yer almasına rağmen bugün ekim ayı reçetelerimizin ödemesi yapılmamıştır, ne zaman ödeneceğini de bilmemekteyiz. Bizler geçici koruma altındaki hastalarımızın ilaçlarını fedakârca karşılarken, belirsizliklerin çözülmemesi bizleri tedirgin etmektedir. Çözüm olmadığı takdirde Suriyeli sığınmacıların ilaç ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geleceğiz. Hem eczanelerin zor duruma düşmemesi, hem de Suriyeli sığınmacı hastaların ilaçlarını temin edememesi durumunu engellemek için yetkilileri göreve çağırıyor, Türk Eczacıları Birliği ile İlaç Temin Protokolü imzalamalarını talep ediyoruz.”



1

ADANA’DAN KASIM AYINDA 290 MİLYON DOLAR İHRACAT

2

ADANA’DA ÖLDÜRÜLEN KADINLARINA ANISI HATIRA ORMANI

3

DEMİRÇALI: “ÜRETEN KADINLARIN YANINDAYIZ”

4

50. SANAT YILI GECESİ

5

Haluk UYGUR yazdı/KEÇİ NİHAT...