Eczacıların kayıpları sürekli artıyor
Eczacıların kayıpları sürekli artıyor
Adana Eczacı Odası “14 Mayıs Eczacılık Günü” Etkinlikleri çerçevesinde “Eczacılık Eğitimi ve Eczacılıkta Meslek Hakkı” konulu panel düzenledi. Moderatörlüğünü Ecz. Burhanettin Bulut’un yaptığı panele konuşmacı olarak Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak katıldı.
Eczacıların yoğun ilgi gösterdiği panelin açılış konuşmasın da Eczacıların Sağlıkta Dönüşümle birlikte neler yaşadığı, bu gün hangi noktada olunduğu ve beklentilerinin neler olduğu konusunda bilgilendirme yapan Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan, şöyle konuştu:
“2002 yılı itibariyle tanıştığımız sağlıkta dönüşüm özellikle 2004 yılında ilaç fiyat kararnamesinin değişmesi, SSK hastanelerin Sağlık Bakanlığına devri, SSK ve Yeşil Kart hastalarının eczanelerden hizmet satın almaya başlaması, Aile Hekimliği uygulamaları, özel hastane ve polikliniklerle birlikte sağlığa ve ilaca ulaşım ciddi anlamda artmış. Bundan dolayı SGK’nın ödeme yükü’de aynı oranda fazlalaşmıştır. 2002 yılında %3.2 olan hekime gitme oranı bu gün %8.2’ye çıkmış. SGK’nın özel hastanelere ödediği 0.4 milyar lira bu gün 7.5 milyar liranın üzerine çıkmış. 2003-2004 yıllarında 5 milyar lira olan ilaca ödenen para bu gün 16 milyar liraya çıkmıştır. Total sağlık harcamaları 2002 yılında 2.5 milyar lira iken bu gün 50 milyar liranın üzerine çıkmış durumda. 2000’li yılların başından beri uygulanan neoliberal sağlık politikalarıyla sağlığa ulaşım kolaylaşmış, yaygınlaşmış ama SGK’nın tasarruf tedbirleri biz eczacıları ciddi anlamda etkilemiştir. Hasta muayene ücretlerinin 70-80 kuruştan 15.00 liraya çıkması, birinci basamak hizmetlerinin ücretli hale gelmesi, eczanelerden alınan muayene ücretlerinin farklarıyla birlikte insanlar ceplerinden para harcamak zorunda bırakılmışlardır. İlaç fiyat kararnamesinin değiştirilmesi ve referans fiyat uygulamasına geçmekle birlikte sürekli düşen ilaç fiyatları, ilk başlarda %4-7 olan kamu fiyat iskontolarının bu gün %50’ye çıkmasıyla beraber biz eczacılar için ciddi ekonomik sıkıntıların başlangıcı olmuştur. Global bütçe uygulamalarıyla beraber biz eczacıların kayıpları sürekli olarak artmıştır.”
DÜZENLEYİCİ DEVLET
Kendi dışındaki dinamiklerin çok değişken ve hareketli olduğunu ama kendi iç yapı ve statiklerinin stabil kaldığını dile getiren panelin moderatörü Ecz. Burhanettin Bulut ise konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“İlaç fiyatlarımız düşerken karlılığımız aynı kaldı. Yasamız değişti ama sıkıntı içerisinde olan 5-6 bin eczanemizin sorununa çözüm oluşturulamadı. Sadece ilaç fiyatlarına bağlı bir eczacılık gelişti. Günlük yaşadığımız sıkıntıların temel unsuru ilaç fiyatlarındaki düşüşler. Bu değişiklik içerisinde bizim stabil kalmamızın nedenini bulmak lazım. Eczacıları olumsuz etkileyenleri 4 temel başlık altında toparlayabiliriz. Birincisi dış etkenler. İç etkenler, Sektör muhataplarının pozisyonları bir diğeri de konjoktörel ihtiyaç. Bizim açımızdan, sağlık açısından somutlaştırırsak artık hastalığı tedavi etmekten ziyade toplumun gelişmesi açısına bakıldığında daha iyi yaşama doğru evreldi. Artık toplum hastalıkla doktora gitmekten ziyade ‘daha iyi nasıl yaşarım’ diye bir talepte. Bu da bizim mesleğimize danışman eczacı hüviyetini getirdi. İlaç sanayi çok farklılaştı. Yerli ilaç sanayi sadece isimlerde kaldı”
İSKONTOLAR DEVLET İÇİN ARTIYOR
Tüm dünya’da olduğu gibi ülkemizde de her şeyin değiştiğini söyleyen Türk Eczacılar Birliği (TEB) Başkanı Ecz. Erdoğan Çolak,şöyle konuştu:
“Bütün bu değişimlerin içerisinde Türkiye’nin, sağlık alanının, eczacılığın değişmemesi mümkün değil. Hem geri ödemede hem teşvik stratejilerinde bir değişim süreci başlıyor. Değer bazlı ödemeler yaygınlaşıyor. Farklı teşvik modelleri gelişiyor. İskontolar devlet için artıyor. Bizim için azalıyor. İlaca harcanan paranın artmasıyla 3 yıllık global bütçe fikri ortaya çıktı. Bu bütçe 2009 yılında bize tam 4500 kalem ilaçta %20’lik düşüş sağlarken eczane cirolarını %30 oranında etkiledi. 2011 yılında %9.5 oranında yeniden bir düşüş meydana geldi. Buda ciroları etkiledi. 4’ler 7’ler kaldırıldı. Peşin iskontolar şimdi mal fazlalarını, daralan ekonomiyi konuşuyoruz. Devlet açısından bir genişleme eczacılar açısından daralma söz konusu. Tüm dünyada bu konuda çetin bir mücadele yürütülüyor. Tüm dünya dönüşüm geçiriyor ve yeni yol çiziyor. Bunların yansımaları bizleri de etkisi altına alıyor. Değişimler fırsatları ayağımıza getirmiyor. Kendi fırsatlarımızı yaratmak için harekete geçmemiz lazım”
2013’TE 338.021 BİN REÇETE ÖDEMESİ
SGK’nın sağlık harcamaları konusunda bilgiler aktaran Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkan Yardımcısı Dr. Mustafa Kuruca, “14 Mayıs Eczacılık Günü ve Bilimsel Eczacılığın 175. yıldönümü kutlamaları kapsamında “Eczacılık Eğitimi ve Eczacılıkta Meslek Hakkı” konulu Panele davet edilmiş olmaktan mutluluk duymaktayım. 800’ün üzerinde eczacının bilfiil görev yaptığı, yaklaşık 24bin eczanenin ise sağlık hizmeti sunmak yoluyla paydaşı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumunun yöneticisi olarak, Kurumum adına da önem arz eden bu günü ve etkinlikler haftasını ilgiyle takip etmekteyim. Sosyal Güvenlik Kurumu olarak yaklaşık 24 bin eczaneden hizmet almaktayız. Adana İlinde ise 651 adet aktif sözleşmeli serbest eczanemiz bulunmaktadır. Eczaneler tarafından Sosyal Güvenlik Kurumu’na faturalandırılan reçete sayısına baktığımızda 2009 yılında 327.495 bin reçete 2013 yılında 338.021 bin reçete ödemesi yapılmıştır. Reçete sayısında 2009 yılından 2013 yılına %3,21 artış gerçekleşmiştir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Adana Eczacı Başkanı Ecz. Ersun Özkan, Moderatör Ecz. Burhanettin Bulut’a, SGK Başkan Yardımcısı Mustafa Kuruca’ya ve TEB Merkez Heyeti Başkanı Erdoğan Çolak’a teşekkür ederek plaket verdi.