Tarih: 04.03.2018 11:42
EKER “YASALAR DEVLETİN LAİKLEŞMESİ İÇİN SİYASİ DEVRİMDİR”
Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şubesi “Eğitimin birleştirilmesi ve Halifeliğin kaldırılması”nın yıl dönümü nedeniyle Çukurova Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Bozdemir’in konuşmacı olarak katıldığı konferans düzenledi.
Atatürkçü Düşünce Derneği Adana Şube binasında düzenlenen konferansa, ADD üyeleri, Atatürkçüler ile çok sayıda konuk katıldı. Gençlerin de ilgi gösterdiği konferansta açış konuşmasını Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Adana Şube Başkanı Atilla Eker yaptı.
Eker “Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 3 Mart 1924 günü çıkardığı kanunla halifelik makamının kaldırılması, Devletin laikleştirilmesi yolunda yapılmış siyasî bir devrimdir” dedi.
3 Mart 1924 de, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin önemli üç devrim yasasının kabul edildiğini anımsatan Eker “Bu yasalarla ‘Hilafet’ kaldırıldı, Şer’ iye ve Evkaf Bakanlığı’na son verildi, eğitim ve öğretimde birlik sağlandı” diye konuştu.
Daha sonra Çukurova Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Bozdemir “Eğitimin birleştirilmesi ve Halifeliğin kaldırılması” konusundaki sunumunu yaptı.
Bozdemir “Atatürk’ün önderliğinde, Cumhuriyet Dönemi Eğitim Sistemi oluşturulurken, Cumhuriyet öncesi üç ayrı eğitim kurumundan yetişen üç ayrı dünya görüşündeki inanların çatışma ve mücadelesine bir son verebilmek için 3 Mart 1924’te 430 sayılı “Eğitimin Birliği Yasası” çıkartıldı. Çok tartışılan bu yasa ile dinsel eğitimin yerini tamamen ulusal, laik, bilimsel ve çağdaş eğitim aldı ve eğitim –öğretim Milli Eğitim Bakanlığının denetimi altına alındı” şeklinde konuştu.
Çukurova Üniversitesi Fen- Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Bozdemir daha sonra şöyle konuştu;
“Bu yasa, Cumhuriyetin kuruluşu ile başlatılan “Toplumsal Değişim Sürecinin “ en önemli mihenk taşıdır. Latin Alfabesiyle birlikte yukardan aşağıya dayatılan bu zoraki değişimi çok kolayca benimseyenler olduğu gibi, tutucu ve gerici çevreler, toplumun uyanmasını istemeyenler bu uygulamaya karşı koymuşlar ve ne yazık ki, bunu günümüzde bile sürdürebilmektedirler”
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —