Tarih: 13.10.2023 19:07

EKŞİ MAYA EKMEK İSRAFINI DA ÖNLÜYOR

Facebook Twitter Linked-in






Puratos Türkiye, Dünya Ekmek Günü’nde ekşi mayalı ekmeğin faydalarına dikkat çekiyor. Dünya ekşi maya geleneğinin mirasçısı olarak bilinen Puratos hayata geçirdiği dünyanın ilk ve tek Ekşi Maya Kütüphanesi’nde 30 farklı ülkeden 145 ekşi maya yer alıyor. 





Sofralarımızın baş tacı  besinlerin başında ekmek geliyor. Her yıl 16 Ekim Dünya Ekmek Günü olarak kutlanıyor. Ekmekçilik, pastacılık ve çikolata sektörlerine yenilikçi ürünler sunan Puratos Türkiye, bu özel günde ekşi mayayla yapılan ekmeklerin faydalarına dikkat çekiyor. World of Statistics'in yaptığı araştırmaya göre Türkiye, Sırbistan ve Bulgaristan dünyada en fazla ekmek tüketen ülkeler arasında ilk 3 sırada yer alıyor. Türkiye’de kişi başına yıllık ekmek tüketimi 110 kiloya kadar ulaşıyor. Ancak bir o kadar ekmek de israf ediliyor. UNEP (The United Nations Environment Programme - Birleşmiş Milletler Çevre Programı) 2021 raporuna göre Türkiye'de, günlük 4,9 milyon ekmek israf ediliyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2020 verilerine göre ise Türkiye'de, her yıl bir buçuk milyarın üzerinde ekmek çöpe gidiyor.  Puratos, ekşi maya ile yapılan ekmeklerin raf ömrünün uzun olduğunu hatırlatarak, ekşi mayanın ekmek israfını önlemekteki rolünün de altını çiziyor.





Dünya ekşi maya geleneğinin mirasçısı olarak bilinen Puratos, tarihi M.Ö. 3000 yıllarındaki antik Mısır uygarlığına kadar uzanan ekşi mayalı ekmeğin bugün yeniden eski değerini bulması için çaba gösteriyor. Ekşi mayanın, Anadolu ekmek kültürünün bir parçası olduğunu da hatırlatan Puratos, ekşi mayanın faydalarını şöyle sıralıyor: 









Puratos, dünyanın dört bir yanındaki geleneksel ekşi mayaların biyo çeşitliliğini korumak, bu ekşi mayaların gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak amacıyla 2013 yılında Belçika St. Vith’de Puratos tarafından dünyanın ilk ve tek Ekşi Maya Kütüphanesi’ni hayata geçirdi. Bugün Ekşi Maya Kütüphanesi’nde 30 farklı ülkeden 145 ekşi maya yer alıyor. Bu ekşi mayalar kütüphanedeki buzdolaplarında tutulup yapıldığı orijinal unla her iki ayda bir beslenerek devamlılığı sağlanıyor. 





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —