Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, elektrik dağıtım şirketlerinin birçok giderinin vatandaşın cebinden çıktığını vurguladı.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’ın yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi sunan Tümer, Bakan Albayrak’tan gelen yanıtı kamuoyu ile paylaştı.
Dağıtım sistemi gelirinin düzenlenmesi hakkında tebliğ ile kullanıcılardan haksız kazanç elde edilmesinin yanı sıra kamunun da zarara uğratıldığını savunan Tümer’e verilen yanıtta ‘dağıtım şirketleri tarafından hazırlanacak olan dağıtım tarifelerinin elektrik enerjisinin dağıtım sistemi üzerinden naklinden yararlanan tüm gerçek ve tüzel kişilere eşit taraflar arasında ayrım gözetmeksizin uygulanacak hizmetlere ilişkin fiyatları, hükümleri ve şartları içerir hükmü çerçevesinde düzenlemeye tabi olduğu’ vurgulandı.
“VATANDAŞIN SIRTINA YÜKLENİYOR”
Dağıtım sistemi gelirinin düzenlenmesi hakkında tebliğin 5. maddesinin birinci fıkrasında yer alan hüküm çerçevesinde dağıtım sisteminin kullanımına ilişkin bedellerin, dağıtım şirketlerinin dağıtım faaliyetlerini yürütebilmesi için gerekli olan maliyetlerden hareketle belirlendiğine işaret edildiğini kaydeden Tümer, “Demek oluyor ki, dağıtım şirketleri hemen tüm giderlerini vatandaşın sırtına yüklüyor. Son günlerde elektrik faturalarının yüksek miktarda gelmesinin nedenleri de açıkça anlaşılıyor” dedi.
“ŞİRKET GİDERLERİ FATURALARA YANSIYOR”
Dağıtım sisteminin kullanımına ilişkin bedellerin belirlenmesinde, faaliyetin yürütülmesi için gerekli olan yatırım harcamaları, işletme giderleri, kayıp enerji tedarik maliyetleri, iletim tarifesi kapsamında ödenen tutarlar, faaliyetin yürütülmesi kapsamında kamu kurumlarına ödenen bedeller, araştırma ve geliştirme giderleri ile dağıtım faaliyetinin sürdürülebilmesi için kullanılan diğer maliyetleri dikkate alan bakanlığın dağıtım faaliyeti kapsamında harcanan giderlerin tarifelere yansıtılmasında bir sakınca görmediğini vurguladı.
Vatandaşın kıt kanaat geçinmesine rağmen yüksek faturalar ödemek zorunda bırakıldığının altını çizen Tümer, bakanlığın dağıtım şirketlerine bakım onarım hizmet geliri ile danışmanlık geliri elde edebilmesine de olanak tanıdığını sözlerine ekledi.