Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, elektrik dağıtım kuruluşlarının tüketici aleyhine gelişen uygulamalarını Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) çatısı altına taşıdı.
Dağıtım kuruluşlarını satın alan şirketlerin mahkeme kararıyla iade edilen kayıp ve kaçak bedellerini yeniden kullanıcılardan tahsil etmesinin yanı sıra şirketlerin temsil, ağırlama, sosyal sorumluluk ve danışmanlık giderlerini de faturalara yansıtmasının yanlışlığına işaret eden Tümer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle TBMM’ye 6 maddelik soru önergesi sundu.
Elektrik dağıtım kuruluşlarını satın alan şirketlere yeni rant kapıları aralama niteliği taşıyan Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ’in tüketici aleyhine gelişmeler içerdiğini, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Yasası’na ve tarifelerle ilgili mevzuata aykırılık taşıyan bu düzenlemelerin adalet anlayışıyla da bağdaşmadığını ifade eden Tümer, tebliğle birlikte şirketlerin, kamu mülkiyeti üzerinden kira ve reklam geliri elde etmesine de olanak tanındığını vurguladı.
Tümer’in tüm bu nedenlerle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını istediği sorular şöyle:
“1-Dağıtım Sistemi Gelirinin Düzenlenmesi Hakkında Tebliğ ile kullanıcılardan haksız kazanç elde edilmesinin yanı sıra kamu da zarara uğratılmış olmuyor mu?
2-Dağıtım şirketlerini satın alan kuruluşların dolar kuru üzerinden borçlandığı bilinmektedir. Bu borçlar dağıtım şirketlerinin değil şirketlerin hisselerini satın alan gerçek ve tüzel kişilerin borçlarıdır. Dolayısıyla hisseleri satın alanların kişisel borçlarını tebliğ sayesinde vatandaştan çıkarması vicdana ve hukuka aykırılık teşkil etmiyor mu?
3- Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan hisse devirlerinde ödenen bedeller tarifeye yansıtılmadığı gibi, hisse devir bedellerinin dağıtım şirketlerinin gelirlerinden ödenmesi de söz konusu değildir. Dolayısıyla dağıtım şirketleri üzerinden hisse sahiplerine açıkça kaynak aktarılmış olmuyor mu?
4- Dağıtım şirketlerinin, tebliğ sayesinde reklam, ağırlama, sosyal sorumluluk, danışmanlık, konferans ve mahkeme masraflarını vatandaşın ödeyeceği faturaya yüklediği doğru mudur?
5- Dağıtım şirketlerinin ‘diğer gelirler’ kapsamında başka kişi, kurum ya da şirketlere bakım ve onarım hizmeti ile danışmanlık yaparak gelir elde etmelerinin öngörüldüğü doğru mudur? Doğru ise bu durum elektrik mühendisliği alanına ilişkin müşavirlik, müteahhitlik piyasasında rekabeti bozucu bir durum ortaya çıkarmayacak mıdır?
6-Elektrik dağıtım şirketlerinin Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş. (TEDAŞ) mülkiyet hakkını gasp ettiğine, TEDAŞ mülkiyetindeki tesislerin hasar tazminatlarının şirketlere bırakıldığına yönelik iddialar doğru mudur?”