Adana Emniyet Müdürlüğü inşaatının müteahhidi Adana Ticaret Odası Meclis Üyesi Halil Avcı, kentteki 'mania kriterleri sorununun' sadece Adana Emniyet Müdürlüğü binası için söz konusu olmadığını, sorunlu tespit edilen bina sayısının 163, gayri resmi bina sayısının ise 600 dolayında olduğunu söyledi.Avcı, ATO Meclis toplantısında yaptığı konuşmada, 'mania kriterleri' denilince akla sadece bina yüksekliğinin geldiğini ancak konunun geniş bir kavram olduğunu belirtti. “Mаniа Kritеrlеri” olarak bіlіnen ve hаvааlаnı uçuş güvenliğini içeren düzenlemenin uçuş güvenliği ile ilgili birçok unsuru kapsadığını kaydeden Avcı, 'Mania sadece uçuş konusu ile ilgili yükseklik değildir. Petrol istasyonları, yanıcı ve patlayıcı malzemelerin olduğu fabrikalar, insan yoğunluğunun çok yoğun olduğu hastaneler, okullar mania planının içerisindedir' dedi.
Adana Emniyet Müdürlüğü binasının “mania kriterlerine” dahil edilinceye kadar devletin ilgili makamlarınca tespit edilmiş 163 benzer problemli bina olduğunu kaydeden Halil Avcı, şöyle konuştu:
“Bu makul bir sayı değildir. Kesin rakamlar yok ancak, bu tür problemli sınıfa sokulabilecek bina sayısının 600 civarında olduğu söylenmektedir. Buna rağmen bazı meslektaşlarımız, gerek bireysel olarak, gerekse meslek örgütleri yönetimleri adına yaptıkları değerlendirmelerinde, -Emniyet Müdürlüğü binası yıkılırsa Adana’daki mania sorunu çözülür- yanlışına düşmektedirler. Zannediyorlar ki, Emniyet Müdürlüğü binası yıkılırsa Adana’nın mania problemi ortadan kalkacak. Tam tersine Adana Emniyet Müdürlüğü binası kurtarılır ise Adana bu sorundan kurtulacaktır. Kaldı ki, Emniyet Müdürlüğü binasının yıkılmasının önemli bir milli servetin israfı olacağı da unutulmamalıdır. Mania, Adana için problemdir. Ancak bunun müsebbibi günah keçisi ilan edilen Emniyet Müdürlüğü binası değildir.”
Sorunu dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ile görüştüğünü ancak konunun takip sürecinde yanlışlıklar yapıldığını ve “Adana Emniyet Müdürlüğü binası yıkılırsa Adana kurtulacaktır” girişiminde bulunulduğunu belirten Avcı, “Devlet de kendi binasını yıktırmadı. 3 senedir bekliyorum. Binanın yüzde 85’i bitmiştir. Bana, bugün ‘başla’ deseler 3 ay sonra anahtarı teslim ederim” dedi.
İnşaata başlamadan önce, binanın ruhsatının alınmış olduğunu bildiren Halil Avcı sözlerini, “36 yıldır resmi sektörde müteahhitlik yapıyorum. 36 yılda Türkiye’nin her tarafında, birçok bölgede devlete iş yaptım. Hiçbirinde inşaat öncesi ruhsat alınan ihaleye rastlamadım. Adana Emniyet Müdürlüğü dört dörtlük bir dosya hazırlamıştı ve inşaat öncesinde ruhsat da hazırdı. Biz ruhsatı olan, bir binanın yapımına başladık. Biz devletin birçok binasını yaptık bitirdik. Hepsinde bina yapılır, ruhsat sonradan ilave edilirdi. Burada ruhsatlı yapılan bir bina, kentte günah keçisi haline geldi” diye sürdürdü.
Çözüm pistin uzatılması
Halil Avcı, dönemin Büyükşehir belediye başkanının, havalimanının kent imarındaki engelini görerek, pistin ovaya doğru uzatılacak biçimde imar düzenlemesini yaparak 25 binlik plana işlettiğini ve bu planın da Belediye Meclisi’nden geçerek Bakanlık tarafından onaylandığını da anlattı. Avcı, sorunun çözüm yolunu da, “Yapılması gereken şey; havaalanı pistinin uzatılıp, çemberin biraz daha şehrin batısına doğru devam ettirilmesidir. Vatandaş olarak bizlerin de, siyasilerin de, atanmış yetkililerin de üzerinde durması gereken çözüm yolu budur. Meseleyi çıkmazdan kurtarmanın yolu budur” diye konuştu.
Çukurova Havaalanı
Çukurova Havaalanı’nın yapıldığını da hatırlatan Avcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Çukurova Havaalanı’nın hizmete girmesiyle sorun zaten doğal olarak çözülecektir. O zamana kadar ise Adana’nın yüksek yapılarının belirlenerek, Adana’ya uçuş yapan pilotlara geçici notam yayınlanması gerekmektedir. Dünya uygulamasında da durum böyledir. Pilot uçacağı alanın etrafında önünde ne kadar yükseklikte doğal engel olan dağ, tepe veya bina ve kule vs. gibi insan yapısı mania bulunduğunu bilerek o havaalanına iniş yapar. Dünyada ve ülkemizde Adana Havalimanı’ndan daha handikaplı havaalanları vardır ve sorunsuz çalışmaktadır. Mania planı Adana'nın olumsuz kaderi olmamalıdır. İstenirse çok kolay çözülür.'