‘EN DEMOKRATİK MECLİS’

7.10.2016 20:18:03

‘EN DEMOKRATİK MECLİS’

Adana(Ulus)--Adana Kent Konseyi’nin düzenlediği Yerel Demokrasi Çalıştayı’nda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Bilgi Üniversitesi’nin Türkiye genelindeki 31 büyükşehir belediyesine yönelik araştırmasında en demokratik meclise sahip yerel yönetimin Adana Büyükşehir Belediyesi olarak gösterildiğini ve bundan büyük memnuniyet duyduğunu belirtti. Sözlü, “Arzu edilen seviyede halkın demokrasiye katılımını, yerel yönetimlerde kendi fikrini ifade edebilme misyonunu üstlenen Adana Kent Konseyi’nin çalışmalarında da Adana Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşeni yapmayı sürdüreceğiz” dedi.
YEREL DEMOKRASİYE BİLİMSEL BAKIŞ
Divan Otel’de gerçekleştirilen Adana Kent Konseyi Yerel Demokrasi Çalıştayı’na, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer, Adana Kent Konseyi Başkan Vekili Ömer Güner Sazak, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ile İstanbul, Marmara, Çukurova, Adana BTÜ ve Bilgi üniversitelerinden akademisyenler katıldı. İki ayrı oturumda “Büyükşehir Belediye Meclislerinin Yapısı, İşleyişi ve Yerel Demokrasi” konusu ele alındı. Çalıştayın konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, kent konseylerinin demokrasinin standardını yükseltmek, halkın demokrasiye katılımcı etkisini arttırmak, demokratik sivil toplum yapısını tesis etmek amacıyla kurulduğunu anımsatıp, Adana’da da bu amaç çerçevesinde önemli çalışmalar yürütüldüğünü belirtti. sozlu_adana_31il (2)
ADANA EN DEMOKRAT MECLİSE SAHİP
Çalıştay paralelinde Bilgi Üniversitesi’nin Türkiye genelindeki 31 büyükşehir belediye meclisini araştırma konusu yaptığını dile getiren Başkan Sözlü, “Bilgi Üniversitesi’nden çok değerli hocamızın büyükşehir belediye meclislerinin çalışmalarıyla ilgili araştırmasında Adana Büyükşehir Belediye Meclisi en demokratik meclis olarak ifade edilmiştir. Bu Meclis’in başkanı olarak ortaya çıkan sonuç beni ziyadesiyle memnun etmiştir” diye konuştu.
Adana Büyükşehir Belediye Meclisi’nin organlarının müşterek çalıştığını, farklı komisyonlarda görev yapan meclis üyelerinin arzu ettikleri komisyon toplantılarına katılıp, gündemdeki konuyla ilgili görüşlerini, düşüncelerini veya itirazlarını ifade edebildiğini anımsatan Başkan Sözlü, üyelerin Meclis kürsüsünden de görüşlerini, eleştirilerini özgürce kamuoyu ile paylaştığını dile getirdi.
YEREL DEMOKRASİNİN STANDARDINI YÜKSELTMENİN YOLU
CHP Adana Milletvekili Zülfikar İnönü Tümer ise sosyal dayanışma, hesap sorma ve hesap verme mekanizmasının işlerliği konusunda kent konseylerinin önemli rol üstlendiğini ifade etti. Tümer, kent konseylerinin belediye meclislerinde bilgili, kültürlü ve donanımlı temsilcilerin görev almasında etkili olması konusunda çalışmalara ağırlık vermesinin görevleri arasında bulunduğunu söyledi.
Adana Kent Konseyi Başkan Vekili Ömer Güner Sazak da Yerel Demokrasi Çalıştayı’nı yerel yönetimlerin, siyasal katılımın önemine değinmek ve bu kavramlar üzerinden sorunların altını çizmek ve çözüm önerileri sunabilmek amacıyla düzenlediklerini bildirdi.
Adana Kent Konseyi’nin demokrasi anlayışının mahalleden başladığını vurgulayan Ömer Güner Sazak, “Demokrasiyi yerelde gerçekleştirebilirsek, ulusal manada da kendiliğinden gelişeceğini düşünüyoruz. Biliyoruz ki; yerel yönetimler, demokrasinin tabandan tavana doğru yapılanması işlevini gören kurumlardır. Bunun yolu da katılımcı demokrasidir. Herkesi bağlayan, ilgilendiren karar süreçlerine yurttaşların katılım hakkı vardır. Katılımın amacı da siyaseti ve yönetimi etkilemektir. Yurttaş, siyasal gücü oluşturan bir birey olarak, toplumu ilgilendiren kararların alınmasına katılmalıdır” diye görüş belirtti.
AKADEMİSYENLER YEREL DEMOKRASİYİ MASAYA YATIRDI
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen Büyükşehir Belediye Meclislerinin Yapısı, İşleyişi ve Yerel Demokrasi konulu ilk oturumda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Doç. Dr. Pınar Uyan Semerci, Kamu ve Yerel Yönetimler Uzmanı Fikret Toksöz, Marmara Üniversitesi’den Doç. Dr. Erbay Arıkboğa, İstanbul Üniversitesi’nden Doç. Dr. Emre Erdoğan değerlendirmelerde bulundu. Öğleden sonraki ikinci oturumda ise Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sema Erder, Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Çiğdem Aksu Çam, Belediye Meclis Üyesi Ulaş Çetinkaya, Gaziantep Kent Konseyi’nden Necati Binici ve Çukurova Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. İsmail Güneş görüş ve düşüncelerini ifade etti.



1

Düzgün COŞKUN yazdı/ "ATOM KARINCA" SEN YÜREKLERDE YAŞIYORSUN

2

TGC: GAZETECİLİĞİ KUŞATMAKTAN VAZGEÇİN!

3

YAPI RUHSATI VERİLEN BİNALARIN YÜZÖLÇÜMÜ %18,9 AZALDI

4

TÜRKİYE’DE AİLELERİN %31'İ ÇOCUKLARININ ÇEVRİMİÇİ YAŞAMI NEDENİYLE TARTIŞMA YAŞIYOR

5

BAĞIRSAK SAĞLIĞI PSİKOLOJİYİ ETKİLİYOR