Engelsiz Toroslar ve Kendi Kelebeğimi Keşfet
Engelsiz Toroslar ve Kendi Kelebeğimi Keşfet
Toros Dernekleri Federasyonu ( ATF) Genel Başkanı Cenap Erol, hazırladıkları 'Engelsiz Toroslar' uygulama aşamasında olduğunu, ‘Kendi Kelebeğini Keşfet' projesine ise çok yakında başlayacaklarını açıkladı.
Adana Toros Dernekleri Federasyonu üyeleri Federasyon Genel Başkanı Cenap Erol'un başkanlığında Adana Baro Tesisleri'nde düzenlenen kahvaltılı sohbet toplantısında Çukurova Üniversitesi akademisyenleri ile bir araya gelerek bölge kalkınması için yeni fikirler ve projeler konusunda fikir alışverişinde bulundu.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Cenap Erol, ATF Proje Kurulu tarafından hazırlanan 2 proje için onay çıktığını müjdeledi. Anadolu Efes, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle yürütülen 'Gelecek Turizmde’ kapsamında 3. Dönemde desteklenecek 3 projeden birinin Saimbeyli’de ekoturizm faaliyetlerini başlatmak ve geliştirmek için ‘Kendi Kelebeğini Keşfet’ isimli projeleri olduğunu belirten Cenap Erol, Saimbeyli’nin yalnız kendine endemik, kendi adıyla anılan kelebek türü yanında birçok nadir türe sahip eşsiz bir bitki ve hayvan çeşitliliğinin bulunduğunu söyledi. Kelebek projelerinin bu potansiyeli ekoturizm faaliyetlerine dönüştürüp bölgeye gelir sağlayacağını açıklayan Erol İçişleri Bakanlığı'nın da 'Engelsiz Toroslar' projesine onay verdiğini söyledi.
'ÖNEMLİ PROJELER'
Gelecek Turizmde projesinin her yıl 3 sürdürülebilir turizm fikrine fon desteği sağladığını hatırlatan Erol, ayrıca hazırlık ve başvuru aşamasında olan başka projelerinin de olduğunu sözlerine ekledi. Kozan Portakalı Coğrafi İşaretleme Projesi'nin hazırlığının yapıldığını ifade eden CenapErol,Aladağ,Saimbeyli, Feke bölgesi madenlerinin nakliyesinin daha ekonomik koşullarda yapılabilmesi için demiryolu hattının, Adana,İmamoğlu,Kozan,Kadirli'den da geçmesi gerektiğini düşündüklerini anlattı.
İŞBİRLİĞİNE HAZIR
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve ATF Proje Kurulu Başkanı Prof. Dr. Oya Işık da, ÇÜ'nün çok köklü bir yapıya sahip olduğunu, bölgede her alandaki sorunlara bilimsel olarak katkı yapabilecek potansiyele sahip olduğunu kaydetti. Prof. Dr. Işık, üniversite ile yapılacak her türlü işbirliğine hazır olduklarını da vurguladı.
ÇÜ Ziraat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Zeynel Cebeci ise, 'Ülkemiz bizleri yetiştirmek için bunca emek verdi. Bizler de bilgi ve becerimizle, oluşturacağımız projelerle ilimize ve ülkemize hizmet etmek için buradayız.' dedi. Prof. Dr. Mehmet Karakılçık da, enerji kaynakları üzerinde daha verimli çalışma yapılması gerektiğini, Uzman Biyolog Eyüp Erdoğan ise Adana-Niğde-Kayseri üçgenine kalan bölgenin flora ve vejetasyon açısından çok zengin bir potansiyele sahip olduğunu, yerel endemizm oranının yüksekliğini ve bunun mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini anlattı. ÇÜ Meslek Yüksek Okulu Sekreteri Hamza Farsak, federasyon ve derneklerin ne ekerlerse onu biçeceklerini, toplumda mutlaka bir karşılığı olacağını söyledi.
TURİZM POTANSİYELİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Toplantıya katılan Adana İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari, kurumsal olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Adana'nın turizm potansiyelini ve bu varlıklara nasıl ulaşılması gerektiğiyle ilgili çalışma yaptıklarını anlatan Tari, 'Ulaşılamayan yer ziyaret de edilemez' dedi. Kentin tanıtımı için çeşitli turlar organize ettiklerini kaydeden Sabri Tari, her tura yöresel ve bir kültür varlığının ismini verdiklerini söyledi. İl Dernekler Müdürü Recep Kurdoğlu, son on yılda STK'lar için çok güzel düzenlemeler yapıldığını, bu düzenlemeleri STK'ların amaç ve faaliyetleri için mutlaka değerlendirmesi gerektiğini söyledi. Diğer katılımcıların da Adana için yapılması gerekenlerle ilgili fikir alış verişinde bulunduğu toplantıya katılanlar hatıra fotoğrafı da çektirdi.