ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ BAŞLIYOR
KÜLTÜR-SANAT 4.06.2024 23:03:00 0

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ BAŞLIYOR

Puruli Kültür Sanat tarafından on ikinci kez gerçekleştirilecek Engelsiz Filmler Festivali, Türkiye ve dünya sinemasının öne çıkan ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Festival bu yıl 7-13 Haziran tar

Puruli Kültür Sanat tarafından on ikinci kez gerçekleştirilecek Engelsiz Filmler Festivali, Türkiye ve dünya sinemasının öne çıkan ödüllü filmlerini sinemaseverlerle buluşturmaya hazırlanıyor. Festival bu yıl 7-13 Haziran tarihleri arasında Ankara'da Paribu Cineverse ANKAmall ve Goethe-Institut salonlarında izleyicilerle buluşacak.

Festivalin Paribu Cineverse ANKAmall gösterimleri için biletler, biletinial.com üzerinden 50 TL'ye satışa sunuldu. Goethe-Institut’taki tüm gösterim ve etkinlikler ise ücretsiz olarak gerçekleşecek.

ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI'NDA 5 FİLM YER ALIYOR

Dikkat çeken yerli yapımların yer aldığı Ulusal Uzun Film Yarışması’nda bu yıl; Mete Gümürhan’ın Beraber, Aslı Özge’nin Kara Kutu, Büşra Bilginer’in Kıyıda, Aslıhan Ünaldı’nın Suyun Üstü ve Nehir Tuna’nın Yurtfilmleri yer alıyor.

Yarışmanın jürisinde ise sinema yazarı Evrim Kaya, yönetmen Somnur Vardar ve akademisyen Ali Karadoğan bulunuyor.

Jüri üyeleri, kategorisini belirleyecekleri bir ödül ile birlikte En İyi Yönetmen ve Jüri ödüllerinin sahiplerini seçerken; Seyirci Özel Ödülü’nün sahibini ise her yıl olduğu gibi gösterimler sonrası kullandıkları oylarla izleyiciler belirleyecek. Seyirciler oylarını Braille alfabesi ile basılan pusulalarla da kullanabilecekler. Ödül sahipleri, 13 Haziran Perşembe saat 19:30’da Goethe-Institut’ta düzenlenecek ve sunuculuğunu Ege Kayacan’ın yapacağı ödül töreninde açıklanacak.

8 ÜLKEDEN 15 FİLM KISA FİLM YARIŞMASI’NDA

Kısa film üretiminin gelişimine katkıda bulunmayı ve tüm dünyadan nitelikli örnekleri festival izleyicisi ile erişilebilir olarak buluşturmayı amaçlayan Kısa Film Yarışması’na bu yıl konu sınırlaması olmaksızın; kurmaca ve animasyon türünde, süresi 20 dakikayı aşmayan 28 ülkeden 136 kısa film başvurdu. Sinema yazarı Öykü Sofuoğlu, sinema yazarı Hasan Nadir Derin ve festival program koordinatörü Kaan Denk’ten oluşan seçici kurul 8 ülkeden toplam 15 filmi yarışma programına dahil etti.

Engelsiz Filmler Festivali Kısa Film Yarışması’nda; João Rodrigues'in Ana Morfoz (Ana Morphose), Dana Arshagti’nin Aslında Hiçbir Şey Olmadı (Nothing Really Happened), Onur Bilmen'in Ben Yağmurum (I am Rain), Jérémy Prudent’in Beş (Five), Alexandra Shadrina'nın Doğruluk Mu, Cesaret Mi? (Shtander, shtander, Katya!), Çağıl Bocut’un Her Gün Biraz Daha Kolay (Every Day It Gets A Little Easier), Haoran Deng'in Kulaktan Kulağa (On the Grapevine), Yasemin Demirci’nin Onun Kalesinde (In His Fortress), Ivan Sosnin'in Otuz Saniye (Thirty Seconds), Maryam Khodabakhsh'in Örümcek-Kadın (Spider-Zan), Natalia Dementyeva'nın Paltonun Altında (Under The Overcoat), Valentin Coste ve Florent Beaudot'un Seçme Filmi (Selftape), Resmiye Emir'in Sonunda (At Last), Mahmood Pouyandeh'nin Stratosfer (Stratosphere) ve Shahrzad Ebrahimi'nin Zilden Sonra (After The Ringing of The Bell) filmleri yer alıyor

Kısa Film Yarışması’nın jürisinde Litvanyalı sinemacı ve sanatçı Emilija Škarnulytė, Danimarka Film Eleştirmenleri Derneği Başkanı Nanna Frank Rasmussen, canlandırma sanatçısı ve Canlandıranlar Festivali yönetmeni Berat İlk bulunuyor.

Kısa Film Yarışması jüri üyelerinin belirleyeceği ve 1000 dolar ile desteklenecek En İyi Film ödülü ile birlikte En İyi Yönetmen ödülü, En İyi Senaryo ödülü ve izleyicilerin oylarıyla belirlenecek Seyirci Özel Ödülü’nü kazananlar 13 Haziran Perşembe saat 19:30’da Goethe-Institut’ta düzenlenecek ve sunuculuğunu Ege Kayacan’ın yapacağı ödül töreninde açıklanacak.

Engelsiz Filmler Festivali 2024 programında yer alan Ulusal Uzun Film Yarışması ve Kısa Film Yarışması’nın kazananlarına verilecek ödül heykelcikleri Ankaralı heykeltıraş Hayri Şengün tarafından tasarlandı. Çalışmalarında çoklu malzeme ve tekniğe yayılarak organik bir form dili kuran Şengün, bu ödül heykelciklerini dokunsallığın uyandırılmasına dönük üretti.

SIRADIŞI SİNEMACILARIN PARMAK İZİ

Kendilerine has üsluplarıyla sinema tarihine iz bırakan sinemacılara odaklanan Parmak İzi bölümünde bu yıl Danimarkalı yönetmen, şair, gazeteci, bisiklet ve caz müzik yorumcusu Jørgen Leth filmleri izleyicilerle buluşacak.

Yönetmenin; Cehennemde Bir Pazar (A Sunday in Hell), Yıldızlar ve Su Taşıyıcıları (The Stars and The Water Carriers), Pelota, Hareket Filmi (Motion Picture) ve Çin Masa Tenisi (Chinese Ping-Pong) isimli spor belgeselleri Engelsiz Filmler Festivali 2024’ün Parmak İzi seçkisinde yer alıyor.

JØRGEN LETH’İN SPOR FİLMLERİ ÜZERİNE BİR KONUŞMA

12 Haziran Çarşamba günü 15:00’te ise sporseverlerin kaçırmak istemeyecekleri Spor Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni: Jørgen Leth başlıklı bir konuşma yapılacak. Socrates Dergi ekibinden spor yazarı ve bisiklet anlatıcısı İnan Özdemir’in katılımıyla gerçekleşecek etkinlik, Cehennemde Bir Pazar (A Sunday in Hell) filminin Goethe-Institut’ta 13:00’teki gösteriminden sonra düzenlenecek. Cehennemde Bir Pazar filminin gösterimi ve Spor Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni: Jørgen Leth başlıklı konuşma ücretsiz olarak takip edilebilecek.

DÜNYA SİNEMASININ ÖNEMLİ YAPIMLARI KALEYDOSKOP SEÇKİSİNDE

Festival’in dünya sinemasında dikkat çeken ödüllü filmlerdeki farklı kültür ve yaşamları izleyicisiyle buluşturacağı Kaleydoskop seçkisinde bu yıl; Jianjie Lin’in Bir Ailenin Kısa Hikâyesi (Brief History of a Family), Bruno Dumont’un İmparatorluk (The Empire), Małgorzata Szumowska ve Michał Englert’in …Kadın (Woman of…), Teemu Nikki’nin Ölüm Yaşayanların Sorunudur (Death is a Problem for the Living) ve Margreth Olin’in Toprağın Şarkıları (Songs of Earth) filmleri yer alıyor.

SES’E FARKLI YAKLAŞAN FİLMLER ODİTORYUM SEÇKİSİNDE

Sesin gizli kalmış etkilerine odaklanan hikayeleri seçkisine dahil eden Oditoryum bölümünde bu yıl dünya sinemasından 3 film izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyor. Ses konusuna farklı yaklaşımlarıyla dikkat çeken Sam Green’in 32 Ses (32 Sounds), Jérôme Florenville’in Başka Dinleme Biçimleri (Other Ways of Listening) ve Emilija Škarnulytė’nin Defin (Burial) filmleri Oditoryum seçkisinde yer alıyor.

RENKLİ MACERALAR ÇOCUKLAR İÇİN BÖLÜMÜNDE

Engelsiz Filmler Festivali, çocuk sinemaseverlerin hayal güçlerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeleri amacıyla Endre Lund Eriksen ve Daniel Damm’ın Ev Ofis (Home Office), Lena von Döhren ve Eva Rust’un Gölet (Pond), Janice Nadeau’nun Harvey, Jan Mika’nın Kaz (The Goose), Anne-Sophie Gousset ve Clément Céard’ın Kız Kardeşler Arasında (To Be Sısters), An Vrombaut’un Saklambaç (Andersland) ve Bram Algoed’un Sandıkta Ne Var? (What’s In That Crate?) filmlerine “Çocuklar İçin” seçkisinde yer verecek.

OTİZM DOSTU GÖSTERİM

Otizmli çocuk ve gençlerin rahat bir şekilde film izleyebilmeleri için gerçekleştirilen Otizm Dostu Gösterim her yıl olduğu gibi bu yıl da festival programındaki yerini koruyor. Goethe-Institut’taki gösterimde Çocuklar İçin seçkisi loş ışıklı bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak izleyiciler ile buluşacak. Seyirciler gösterim sırasında salonda yiyecek, içecek bulundurabilecek ve diledikleri gibi hareket edebilecekler.

 

AYLA ALGAN ANISINA ÖZEL GÖSTERİM

Karanlıkta Uyananlar Açık Hava Gösterimi Festival programında 9 Haziran Pazar günü sinemaseverleri bekleyen bir diğer ücretsiz etkinlik. Mülkiyeliler Birliği bahçesinde 20:30’da gerçekleşecek gösterimde bu yıl kaybettiğimiz, sinemamızın önemli oyuncularından Ayla Algan anısına Karanlıkta Uyananlar filmi erişilebilir olarak izlenebilecek. Senaryosunu Vedat Türkali’nin yazdığı, Ertem Göreç’in yönettiği ve Algan’ın sinema kariyerine başladığı ilk film olan Karanlıkta Uyananlar’ın gösterimi öncesinde, sinema tarihi araştırmacısı Ali Karadoğan film üzerine kısa bir sunum yapacak. 

 

MİNİK SİNEMA MERAKLILARINA İÇİN STOP MOTION ANİMASYON ATÖLYESİ

Festivalin her yıl düzenlediği etkinlikler arasında yer alan Stop Motion Animasyon Atölyesi, canlandırma sanatçısı ve eğitmen Deniz Öcal tarafından yürütülecek. 9-12 yaş aralığında olan ve kendi filmini yapmak isteyen tüm sinema meraklılarının davetli olduğu atölye, işaret dili tercümanı eşliğinde 9 Haziran Pazar günü 12:30’da Goethe-Institut’ta gerçekleşecek. Atölyeye katılım kaydı ise Festival’in web sayfasındaki EFF sekmesindeki İletişim bölümünden ücretsiz olarak yapılabiliyor.

 


YAZARLAR

37.2° / 23.9°