Tarih: 08.04.2016 00:23
Etnoğrafya Müzesi kilise mi olacak?
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Adana Etnoğrafya Müzesi’nin kiliseye dönüştürülme çalışmasını meclis gündemine taşıdı.
Mevlüt Karakaya, konuya ilişkin bilgi vermesi için Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal’ın yazılı olarak cevaplandırması talebiyle Meclis Başkanlığı’na soru önergesi sundu. 2013 yılında Bakanlık tarafından 68 dönümlük alana sahip tarihi Milli Mensucat Fabrikası’nın yerine ‘Kent Müzesi’, ‘Sanayi Müzesi’, ‘Etnografya Müzesi’, ‘Tarım Müzesi’ de olacak şekilde bütüncül müze çalışmasının başlatıldığını hatırlatan Karakaya, “farklı bir çalışma”ya dikkat çekti.KAPISINA “KİLİSE MÜZESİ” YAZILDI
Kent merkezinde Kuruköprü mahallesinde bulunan Adana Etnoğrafya Müzesi’nde de yine 2013’te eş zamanlı başlatılan ikinci bir çalışmaya atıf yapan Karakaya “Merkez Kuruköprü mahallesinde bulunan Adana Etnografya Müzesi, verilen bilgilere göre 1845’te kilise olarak açılmış, daha sonra terk edildiği için 1924 yılında ‘Adana Müzesi’ olmuş, 1983’ten itibaren de bugünkü adıyla ve yapısıyla hizmet vermektedir. 2013 yılında başlatılan tadilat sonrasında müzeye eski ‘kilise’ siluetinin kazandırıldığı bariz ortadadır. Bunun yanında müzenin girişinde artık ‘Adana Etnografya Müzesi’ değil ‘Kuruköprü Kilisesi Anıt Müzesi’ yazmaktadır” dedi.
KİLİSEYE DÖNÜŞMESİNDE KAMU YARARI NEDİR?
MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Prof. Dr. Mevlüt Karakaya, Bakan Mahir Ünal’a şu soruları yöneltti:
“Milli Mensucat Fabrikası’nın yerine yapılan müze kompleksi ne zaman hizmete açılacaktır? Adana Etnografya Müzesi’nin kapatılacağı ve kiliseye dönüştürüleceği doğru mudur? Adana’nın bir sembolü olan, bir asırdır müze olarak hizmet veren bu binanın kapısına ‘Kilise Müzesi’ yazılmasında ve kiliseye dönüştürülmesinde hangi kamu yararı gözetilmektedir?”
“MÜZE GİDECEK KİLİSE KALACAK” İDDİASI
Adana’da kamuoyunun dikkatini çekmeyecek şekilde sessiz sedasız yürütülen söz konusu projede, Adana Etnoğrafya Müzesi’nin girişine bu aşamada ‘Kuruköprü Kilisesi Anıt Müzesi’ yazıldığı, ancak ‘alıştırma süreci’nden sonra bütünüyle ‘Kuruköprü Kilisesi’ne dönüştürüleceği öne sürülüyor.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —