EV HANIMLARI DEĞİŞİMİ MAHALLELERDEN BAŞLATIYOR
EV HANIMLARI DEĞİŞİMİ MAHALLELERDEN BAŞLATIYOR
Sabancı Vakfı Hibe Programı kapsamında bu yıl destek almaya hak kazanan Ev Hanımları Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (EVKAD Adana) tarafından yürütülen “Değişimi Mahallemizden Başlatıyoruz” projesinin tanıtım toplantısı, 14 Ekim 2022 tarihinde, Adana’da gerçekleşti. Derneğin kadınlara yönelik yaptığı çalışmaların aktarıldığı toplantıya EVKAD yetkilileri ile birlikte eğitim programının katılımcıları, eğiticimler, kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşları katılım gösterdi.
Sabancı Vakfı’nın 16 yıldır sivil toplumun güçlenmesi ve toplumsal gelişmeye katkıda bulunma hedefiyle sürdürdüğü Hibe Programı’nın 2022-2023 döneminde destek almaya hak kazanan Ev Hanımları Dayanışma ve Kalkındırma Derneği (EVKAD Adana), “Değişimi Mahallemizden Başlatıyoruz” projesinin tanıtım toplantısını Seyhan Belediyesi Yaşar Kemal Kültür Merkezi’nde gerçekleştirdi. Çeşitli etkinliklerle toplam 9 ay sürecek olan projenin açılışında, eğitimciler ve katılımcılar birbirlerini tanıma ve proje süreci hakkında kapsamlı bilgi alma fırsatı buldu.
Dernek, Adana’nın Seyhan ilçesinde yürüteceği yeni projesi ile kadınların mahalle ölçeğinden başlayarak, demokratik karar alma mekanizmalarına katılımını nitelikli şekilde artırmayı hedefliyor. Proje kapsamında, hâlihazırda kurulması planlanan Yeşilyurt ve Gürselpaşa mahalle meclislerinde, mahallelerini temsil edecek ve çevrelerindeki kadınları çeşitli konularla ilgili kamu ve sivil toplum kuruluşlarına yönlendirecek kadınların güçlenmesi amaçlanıyor.
Yeşilyurt ve Gürselpaşa mahallelerinden seçilen 10’ar kadının, cinsiyet eşitliği odaklı 10 konu başlığında toplam 50 günlük bir eğitim ile haklarına dair farkındalıkları artırılacak. Liderlik etme potansiyeline sahip 20 kadın, proje kapsamında kendi mahallelerindeki kadınlara da bilgi aktarımında bulunacak. Eğitimler; toplumsal cinsiyet eşitliği, eğitim hakkı, kadın sağlığı, yasal haklar, istihdam, medya okuryazarlığı, demokratik karar alma mekanizmaları gibi farklı konu başlıklarını kapsayacak. Katılımcılar eğitimlerde öğrendiklerini Adana Barosu, yerel yönetimler, kooperatifler, sivil toplum örgütleri, meslek edindirme merkezleri, sağlıklı yaşam merkezleri gibi ilgili alanlarda çalışan kuruluşlara ziyaretler gerçekleştirerek deneyimleme fırsatı elde edecekler. Böylece çeşitli hizmetlerden yararlanma ve kadınları bu hizmetlere yönlendirme konusunda tecrübe kazanacaklar. Proje boyunca ihtiyaç duyulan lojistik destekler, proje paydaşı olan Seyhan Belediyesi tarafından sağlanacak.