Tarih: 18.07.2017 00:36
FAHİŞ FİYAT ARTIŞIN NEDENİ MARKETLER
Hal Hakem Heyeti, ülkemizde satılan meyve ve sebzelerde ilaç kalıntısı olduğunu ve bunun da ‘İlaç Kalıntı Laboratuvarlarının eksikliğinden kaynaklandığını açıkladı.
Hal Hakem Heyeti’nin Adana Ticaret Odası’nda düzenlediği toplantıda heyet adına konuşan Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, ABD ve Avrupa’da bütün sebze ve meyve hallerinde ‘İlaç Kalıntısı Laboratuvarı’ olduğunu söyledi.
Adana’da marketlerden alınan ürünlerde ilaç kalıntısına rastladıklarını belirten İncefikir; ‘’ Adana’nın bilinen özellikle büyük marketlerde almış olduğumuz örnekleri, incelemeye göndermiş olup, yapılan analizlerde yoğun ilaç kalıntılarına rastlanmıştır. Yani bir bakıma meyve ve sebze ile birlikte zirai ilaç tüketmekteyiz.’’ dedi.
Üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının yüksekliğine de değinen Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İNCEFİKİR, sözlerini şöyle devam ettirdi;
MARKETLERİN KENDİ TEDARİKÇİ FİRMALARI VAR
‘’Ülkemizde, yaş sebze ve meyvenin üreticiden tüketiciye ulaşmasında fahiş fiyat artışlarının nedenlerinden en büyük faktörün, marketlerin üreticiden ilk satın alışta, kendi kurmuş oldukları tedarik firmalarına satın aldırdığı, kendilerine ait olan bu firmaların, yine kendi market zincirlerine satması, aracı yaratıp, fiyat farkının oluşmasına ciddi bir etken oluşturmaktadır.
Gerek seracılıkta, gerekse açık sebze ve meyve üretiminde, tedarikçiler ana firmanın altında, alt işveren olarak işlem yapmaları, ürün fiyatlarının artışına neden olan ciddi bir etken olduğunu, bunda da tüketiciye olumsuz olarak yansıdığını maalesef görmekteyiz. Üretici tüketici arasındaki makasın kapanması için, hükümetin bu konuda uygulamaya sokacağı çalışmaların biran önce hayata geçirip aktif hale getirilmesi zorunlu bir hal almıştır.
ZİRAİ İLAÇ YİYORUZ
Hallerde sebze ve meyvedeki ilaç kalıntı laboratuvarlarının belediyeler tarafından kurulması gerekmektedir. Adana’nın bilinen özellikle büyük marketlerde almış olduğumuz örnekleri, incelemeye göndermiş olup, yapılan analizlerde yoğun ilaç kalıntılarına rastlanmıştır. Yani bir bakıma meyve ve sebze ile birlikte zirai ilaç tüketmekteyiz.
İLAÇ ETKİSİ GEÇMEDEN HASAT EDİLİYOR
Tarım ürünlerinde ilaç firmaları kullanılan ilacın itkisinin süresinin ambalajların üzerinde belirtmektedirler. Zirai ilaçların etkisi ilacın atılmasını müteakip 11 gün sonrasında etkisi kaybolur. Bu tür tanımlar ilaç ambalajlarında yazmaktadır. Ancak bazı üreticilerimiz tarım ilacını kullanıp hemen arkasından hasat yapmaktadırlar. Yapılan hasat ile birlikte yapısına işlemiş olan ilaç kalıntısı etkisini yitirmeden sofralarımıza gelmektedirler. Dıştan yıkmak fayda etmez. Dıştan yıkandığı halde meyve ve ya sebzenin içeriğine etki eden ilaç etkisini yitirmediğinden sağlığımızı etkileyecektir. Bir bakıma ilaç yiyoruz diyebiliriz.
İLAÇ KALINTI LABORATUVARLARI KURULMALI
Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerde bu tür ‘İlaç Kalıntısı Laboratuvarı’ bütün hal yerlerinde kurulmuştur. Ülkemizde ise bunun mutlaka ve hemen faaliyete geçirilmelidir. Ülkemizde ürün takip sistemi bulunmaktadır. Üreticiden alınan ürünlerin tamamı kayıt altındadır. Bu tür ilaç kalıntı laboratuvarlarının kurulması ile birlikte, kalıntı bulunan ürünün kim tarafından üretildiği, kim tarafından ve ne zaman hasat edildiği tespit edilir. Ardından yapılacak cezai işlem ile birlikte bunların önüne geçebiliriz.
Özellikle sebzede ve yaz meyvelerinde gerek marketlerde, gerek açık semt pazarlarında bu meyve ve sebzenin ilaç kalıntı anlamındaki akıbeti laboratuvar tahlil edilip, tüketiciye sağlığa uygun, hijyenik koşullarda sunulmalıdır.
Zira her üretici bir şekilde tüketicidir. Bu yaş meyve ve sebzeyi, geniş kitlelerle beraber, kendi çocukları ve tüm aile fertleriyle tüketmektedirler. Daha sağlıklı nesiller yetiştirmek ve sağlıklı bir toplum oluşturulmasının yolu belirttiğimiz koşullardan geçmekte ve kaçınılmazdır.’’
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —